Jump to content
Maciekk01

Pierwsza warka, nalot/pęcherzyki powietrza na piwie

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

Ostatnio postanowiłem spróbować z warzeniem piwa, ale niestety nie zagłębiłem się w temat dostatecznie i dopiero po znalezieniu tego forum z przerażeniem stwierdziłem, że jest gorzej niż myślałem. Od początku, zacier gotowałem dłużej niż na instrukcji i temperatura zdarzało się, że była większa. Nie mogłem wycyrklować jak ustawić kuchenkę, żeby była w miarę stała temperatura. Później fermentację zacząłem też w zbyt wysokiej temp. Wg instrukcji 18-21 stopni. W pokoju miałem 21-22 i dopiero tu na forum doczytałem, że temperatura fermentacji to nie to samo co temperatura otoczenia. Temperatura fermentacji na początku była 25-26 stopni. Teraz po 13 dniach fermentacji temperatura jest 21 stopni, ale po przeczytaniu kilku wątków juz jej nie obniżam, żeby nie dobić drożdży. Cały czas na piwie sa jakby pęcherzyki powietrza, załączam zdjęcia z poniedziałku, ale dziś nie wiele to się różni. W piątek po 7 dniach fermentacji było 4blg, w poniedziałek po 10 dniach ok. 3,5blg. Po otwarciu fermentora zapach jest ładny, taki cytrynowy. Jednak z bliska bardzo mocno czuć drożdże, nie wiem czy to normalne. W smaku goryczkowe, nie czuć nic kwaśnego. Surowce miałem z gotowego zestawu, link: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/730-american-bitter-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Bitter&results=85.

Piwo cały czas "bulgocze" ostatnio mniej, ale i tak dosyć często. Raz na ok. 20-30 min. Też nie wiem, czy po takim czasie to normalne. 

Czy moglibyście być tak uprzejmi, rzucić okiem na zdjęcia czy to wygląda ok. Boje się, że wszystko pójdzie w ścieki, ale jak mam czekać i wylać za tydzień, to wolałbym od razu i próbować drugi raz. 

Z góry dziękuję za pomoc!

IMG_20200518_215921.jpg

IMG_20200518_215913.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Maciekk01 napisał:

z przerażeniem stwierdziłem, że jest gorzej niż myślałem

Spokojnie - z każdą kolejną warką będzie tylko lepiej ;)

 

5 minut temu, Maciekk01 napisał:

Czy moglibyście być tak uprzejmi, rzucić okiem na zdjęcia czy to wygląda ok. Boje się, że wszystko pójdzie w ścieki, ale jak mam czekać i wylać za tydzień, to wolałbym od razu i próbować drugi raz.

Wygląda jak najbardziej w porządku. Nawet jakoś mało pozostałości po pianie na ściankach fermentora jak na tak wysoką temperaturę fermentacji.  Daj mu spokojnie dofermentować, a w tym czasie poszperaj na forum by rozwiać różne wątpliwości, które Ci się pojawiły podczas tego warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw jeszcze na dwa tygodnie w tej temperaturze, a potem butelkuj, a w kolejnej warce przypilnuj temperatury fermentacji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Uspokoiliście mnie :)

Przy kolejnych na pewno będę bardziej wszystkiego pilnował.

4 tygodnie fermentacji to nie będzie za długo? Po tym czasie już nie zlewać na cichą fermentację tylko od razu butelkować? 

Zapach drożdży na tym etapie to też nic niezwykłego? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Maciekk01 napisał:

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Uspokoiliście mnie :)

Przy kolejnych na pewno będę bardziej wszystkiego pilnował.

4 tygodnie fermentacji to nie będzie za długo? Po tym czasie już nie zlewać na cichą fermentację tylko od razu butelkować? 

Zapach drożdży na tym etapie to też nic niezwykłego? 

 

 

Lepiej dłużej, niż zbyt krótko. Przy 4 tygodniach nie masz się czego obawiać. Przelewanie "na cichą" zdecydowanie nie jest konieczne. Zapach drożdżowy to nic niezwykłego, podczas fermentacji mamy sporo aromatów, których w gotowym piwie nie będzie.

Ze zdjęć delikatnie podejrzanie wygląda błona na tafli, ale to może być kwestia zdjęcia, ewentualnie twardsza woda - o ile nie urośnie i organoleptycznie będzie dobre, nie ma się czym przejmować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będzie za długo i od razu możesz butelkować. 

 

Jeśli nie zbierasz gęstwy z drożdży, to w ogóle nie ma potrzeby przelewać piwa na cichą do innego fermentora. Całość fermentacji można przeprowadzić w jednym wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok :)

Mam jeszcze jedno, ostatnie mam nadzieję, pytanie. Czy sprawdzać blg przez te kolejne dwa tyg? Czy lepiej zostawić w spokoju i za dwa tygodnie butelkować bez sprawdzania? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, Maciekk01 napisał:

Ok :)

Mam jeszcze jedno, ostatnie mam nadzieję, pytanie. Czy sprawdzać blg przez te kolejne dwa tyg? Czy lepiej zostawić w spokoju i za dwa tygodnie butelkować bez sprawdzania? 

Sprawdzić przed butelkowaniem i tyle. Będziesz wiedział ile % odfermentowało - chyba ze nie znasz początkowej wartości :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Maciekk01 napisał:

Początkowo miało ok 11blg. Ok, to zmierzę przed samym butelkowaniem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc! 

ok, a w ogóle jakich drożdży użyleś bo nie mogę znaleźć informacji? Dość mała i niska obręcz po drożdzach została, jak ktoś wspomniał wcześniej, dziwne jak na tak wysoką temp fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Maciekk01 napisał:

https://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/1050-us-west-coast-m40-mangrove-jack-s-.html?search_query=Mangrove&results=159

Drożdży sam nie dobierałem, były w zestawie surowców. 

Przed dodaniem drożdży wyspałem je do przegotowanej wody. Woda miała 30stopni. Przykryłem folia aluminiowa i po 30 minutach dodałem do fermentora.

Pytam dlatego, bo w zestawie który podałeś napisane jest, że drożdże się nie znajdują  w zestawie i należy je dokupić osobno, a sklep poleca 3 rodzaje, między innymi te co podales. Nie wiem jak te drożdze sie zachowują, np na US05 raczej w tych temperaturach mialbys dużą czape piany i obręcz po fermentacji. Chyba że mialeś wieko od fermentora uchylone. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wieko było szczelnie zamknięte. Nie wiem dokładnie co znaczy wysoka piana, ale kilka cm miała na pewno. Chociaż do wieka jej było daleko :)

Wydaje mi się, że na początku fermentacja ostro ruszyła, bo z rurki fermentacyjnej aż wylała się część wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Maciekk01 napisał:

Wieko było szczelnie zamknięte. Nie wiem dokładnie co znaczy wysoka piana, ale kilka cm miała na pewno. Chociaż do wieka jej było daleko :)

Wydaje mi się, że na początku fermentacja ostro ruszyła, bo z rurki fermentacyjnej aż wylała się część wody.

No poznasz po kilku warkach. Moge Ci poniżej pokazać moją. Ale to wszystko zalezy od szczepu drozdzy, ich kondycji, ilosci oraz temp fermentacji 

3ECCF75D-81C0-445C-98CE-3EC0572D4479.thumb.jpeg.abcaba5de98160312734ef6a7c9d8470.jpeg

2036AE32-A33B-4850-AAB7-131B8D28FCAD.thumb.jpeg.e42e2c7d6206acf0b904783eeb7e0f2d.jpeg

 

3CF72E81-7053-4F29-B6B2-48102F673711.thumb.jpeg.a2d2d91725e246d1742430f2730d2a79.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hmm moja faktycznie była niższa. Nie pomyślałem i nie zrobiłem zdjęcia. Ale szczerze mówiąc, też nie przyglądałem się jakoś specjalnie, więc ciężko mi jednoznacznie ocenić. Po jakim czasie mniej więcej robi się taka piana? 

W przyszłym tygodniu będę miał sporo czasu i myślę już żeby uwarzyć drugą, bo do tej mam jednak ciągle obawy. Jakaś podpowiedź jakie piwo może fermentować w pokoju z temp ok 21-22 stopnie? Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa. Chciałbym, żeby przy drugiej temperatury zacierania i fermentacji były już na tip top :)

Edited by Maciekk01

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Maciekk01 napisał:

Hmm moja faktycznie była niższa. Nie pomyślałem i nie zrobiłem zdjęcia. Ale szczerze mówiąc, też nie przyglądałem się jakoś specjalnie, więc ciężko mi jednoznacznie ocenić. Po jakim czasie mniej więcej robi się taka piana? 

W przyszłym tygodniu będę miał sporo czasu i myślę już żeby uwarzyć drugą, bo do tej mam jednak ciągle obawy. Jakaś podpowiedź jakie piwo może fermentować w pokoju z temp ok 21-22 stopnie? Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa. Chciałbym, żeby przy drugiej już temperatury zacierania i fermentacji były na tip top :)

Piana robi się w pierwsze dni gdzie fermentacja jest najbardziej burzliwa. Czasami jest mała, szybko znika itp. Zależy od drożdzy. Te aktualnie moje drożdze (Hazy Daze II ) potrafią mieć czape swieżych drożdzy na powierzchni nawet po 3 tygodnaich w fermentorze, zawsze świeża czapa cały czas. Szczególnie na gęstwie. 

 

Polecam fermentacji w niższych temperaturach - zależy ile masz w garażu. Najlepiej 15st otoczenia jak cos. Wtedy około 17-19st fermentującego pwia będzie. Ja fermentuje w lodówce albo w piwnicy w 14 st C. Jeśli chodzi o drugą opcje to drożdze zadaje jak brzeczka ma  18stC i się schładza a drożdze podnoszą podczas fermentacji, więc się troche wyrównuje :) Bardzo dobre pwia wychodzą w taki sposób. Oczywiście jeszcze lepsze w lodówce ze sterownikiem ale to bajka na później. 

 

Podsumowując, mniej niż 18 st będzie dobrze jeśli masz w piwnicy. Drożdże jakies proste w obsludze oraz o czystym profilu np US05

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
15 minut temu, Maciekk01 napisał:

Mogę jeszcze wynieść do garażu podziemnego, tam temperatura będzie kilka stopni niższa.

W temp. 15-16°C otoczenia możesz spokojnie przefermentować każde piwo górnej fermentacji, a gdy fermentacja bedzie przy końcu to wtedy wynieś do pokoju gdzie masz 21-22°C.

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana na pewno nie była dłużej niż dzień czy max dwa dni. Także nie wiem, czy to wynik moich błędów, czy takie drożdże. I powiedziałabym, że była jakby mniej gęsta niż ta na zdjęciu. 

A drugie piwo myślałem o czyms takim: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/719-grodziskie-piwo-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Grodziskie&results=11

Czy te drożdże suche, które są polecane na stronie sklepu będą ok? Czy lepiej kupić te, które polecasz US05? Na razie wolę korzystać z gotowych zestawów surowców, przynajmniej dopóki nie ogarnę podstaw podstaw :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Maciekk01 napisał:

Piana na pewno nie była dłużej niż dzień czy max dwa dni. Także nie wiem, czy to wynik moich błędów, czy takie drożdże. I powiedziałabym, że była jakby mniej gęsta niż ta na zdjęciu. 

A drugie piwo myślałem o czyms takim: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/719-grodziskie-piwo-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html?search_query=Grodziskie&results=11

Czy te drożdże suche, które są polecane na stronie sklepu będą ok? Czy lepiej kupić te, które polecasz US05? Na razie wolę korzystać z gotowych zestawów surowców, przynajmniej dopóki nie ogarnę podstaw podstaw :)

nie no do Grodziskiego to lepiej S-33 jak polecają,  robiłem na nich jedne Grodziskie i było ok :)  

 

Co do piany to oznacza, że jest szansa,  ze wysoka temperatura była. Tak jak wześniej pisałem, przy tej temp 2 dni i po zawodach :)sprawdz BLG, co 3 dni później, jak się nie zmieni to butla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, jutro będę mierzył i zobaczymy :) jutro sprawdzę też temperature w garażu. Na oko obstawiam, że będzie jakieś 15 stopni, bo dosyć chłodno tam jest, więc myślę że do fermentacji będzie dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Maciekk01 napisał:

Ok, jutro będę mierzył i zobaczymy :) jutro sprawdzę też temperature w garażu. Na oko obstawiam, że będzie jakieś 15 stopni, bo dosyć chłodno tam jest, więc myślę że do fermentacji będzie dobrze :)

Jeśli 15 to idealnie :) powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg 3 jest obecnie. Jakiś tydzień temu mierzyłem i było 3,5. Myślicie, że mogę butelkować czy zmierzyć jeszcze raz za kilka dni i dopiero wtedy, jeśli nie będzie spadać? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej jakbyś w przeciągu kilku dni (2-3) miał takie samo wskazanie więc zmierz ponownie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.