Jump to content
Jedrek

Piwo z jęczmienia zacieranego enzymami...

Recommended Posts

Mam pytanie. 

Enzym Pilsener - jak go stosować ? Czy można przy zacieraniu? W którym momencie dodawać?

Kupiłem, ale nie bardzo wiem co z nim zrobić.

Pzdr.Jedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obawiam się, że dostaniesz odpowiedź - zwróć sprzedawcy ;)

 

Enzymy są w słodzie, dodatkowe są zbędne.

Też kiedyś o tym myślałem, ale okazuje się że najtańsze słody są niewiele droższe (o ile wogóle)

od ziarna niesłodowanego więc po co kombinować?

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Masz rację. Wytłumaczę skąd u mnie taki pomysł. Zacząłem zabawę z kociołkiem Royal Catering 40. Dając 3,5 litra wody na kilogram słodu otrzymałem straszną gęstwinę. Jak bym dał więcej wody to zostało by za mało do wysładzania. I tak sobie wykombinowałem (chyba kiepsko), że zmniejszę ilość ziarna a dodam enzym. Chyba lepszym pomysłem będzie nawilżenie ziarna przed śrutowaniem  (cała łuska), żeby zwiększyć przepływ.

Edited by Jedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Jedrek napisał:

Masz rację. Wytłumaczę skąd u mnie taki pomysł. Zaczołem zabawę z kociołkiem Royal Catering 40. Dając 3,5 litra wody na kilogram słodu otrzymałem straszną gęstwinę. Jak bym dał więcej wody to zostało by za mało do wysładzania. I tak sobie wykombinowałem (chyba kiepsko), że zmniejszę ilość ziarna a dodam enzym. Chyba lepszym pomysłem będzie nawilżenie ziarna przed śrutowaniem  (cała łuska), żeby zwiększyć przepływ.

U mnie w royalu na samej pszenicy nie ma problemów, pod warunkiem że nie przekraczasz 6kg zasypu

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie daję 5+0,250(płatki błysk)+18L wody. Myślę, że to płatki mogą mulić (daję je na samym początku zacierania).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
10 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Stosunek słodu do wody 1:2 to beton jest konkretny, ale przy 1:3,5?

Konkretnie to o co chodzi?

W royalu między dnem kosza a dnem kociołka jest 7,5 cm wody (pusta przestrzeń). Tak, że w koszu jest dość gęsto. Zacierać można tylko z pompą.

(A chodzi o enzymy)

Edited by Jedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Jedrek napisał:

W sumie daję 5+0,250(płatki błysk)+18L wody. Myślę, że to płatki mogą mulić (daję je na samym początku zacierania).

A bez płatków idzie dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Na oryginalnym FD jakoś szło. Drugą warkę (irish red ale) zrobiłem na nowym (z podłużnymi nacięciami) FD i muliło. Tak, że podejrzewam, że to tu jest ukryty problem. I wydajność zmalała.

Edited by Jedrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.