Jump to content
Sign in to follow this  
tamtomasz

Pomoc z rosanke

Recommended Posts

Planuję uwarzyć piwo w stylu rosanke i chciałbym poprosić o pomoc z dopracowaniem receptury. Kieruję się wytycznymi z PSPD (link). Z wytycznych wynika, że mam bardzo duże pole do popisu jeśli chodzi o skład. Może ktoś ma już jakąś sprawdzoną recepturę to niech podeśle.

 

Myślę o czymś takim

 

Zasyp:
Vienna - 50%
Pszenica munich - 15%
Słód żytni - 10%
Karmelowy 9 EBC - 10%
Melanoidynowy - 5%
Płatki jęczmienne - 5%
Płatki owsiane - 5%
 

Mam zamiar użyć 4,5 kg na 20 l, nie wiem, czy nie wyjdzie trochę za duża gęstość, z tego co rozumiem to ma być takie sesyjne piwo. Kolor coś w granicach 22 EBC.

 

Chmielenie:
Marynka - 20 g na 60 minut, tak tylko, żeby nadać trochę goryczki, ale nie za dużo.

 

Z chmieleniem mam najwięcej wątpliwości, bo chciałem pododawać zioła, ale jeszcze nie robiłem piwa z ziołami, tylko wermuty. Mam na stanie rumianek, szałwię, ostropest, kardamom, dzięgiel, piołun, rozmaryn, melisę, gorczycę, anyż, i nie wiem, co jeszcze, takie typowe kuchenne rzeczy jak cynamon, papryka itp. oczywiście również. Nada się coś z tego? Widziałem, że głównie jałowiec ludzie dodają. Mam sprawdzoną mieszankę do wermutu z wina ryżowego, ale w przypadku piwa to się chyba nie sprawdzi. 

 

Drożdże SafAle T-58.

 

Z góry dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...