Jump to content

Następny krok po Brewkicie


PanJaqb
 Share

Recommended Posts

 

Cześć, jestem początkującym piwowarem, mam w swoim doświadczeniu 2 warki:

1. Brewkit Lager Finlandia obecnie refermentuje w butelkach.

2. Brewkit Muntons Pilzner (o ile będzie to miało coś wspólnego z nazwą) obecnie fermentuje

 

Co powinno być następnym krokiem? Czy od razu rzucić się na warzenie od a do z?

 

Pytanie mam też o sprzęt, obecnie posiadam tylko zestaw startowy browamatora, pytanie które wiąże się z poprzednim czy będę potrzebował czegoś więcej? Typu (strzelam) chłodnica, termometr, waga jubilerska.

 

Z mojego punktu widzenia 3 gorący kubek (brewkit) nie będzie dla mnie satysfakcjonujący.

 

Kolejna pytanie jakie piwo uwarzyć? Wiem co lubię, ale pytanie co zrobić na początek aby nie rzucić się na głęboką wodę?

 

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

W zestawie widzę, że nie ma wężyka do filtracji (wysładzanie) młóta,  przyda Ci się też waga - a nawet dwie :) Pierwsza - dokładna do odważania chmielu i innych dodatków, druga wystarczy kuchenna, żeby odważyć słód.

Przyda Ci się tez oczywiście duży garnek, ale podejrzewam, że skoro już warzyłeś z brewkitu, to chyba masz taki około 30l

Chłodnica jak najbardziej jest wskazana, ostatecznie możesz sobie poradzić wstawiając garnek z brzeczką do balii z zimną wodą, jednak chłodnica jest wydajniesza.

Termometr potrzebny jest do zacierania - ten do fermentacji już jest.

Na początek proponuję Ci Full Aroma Hops, albo inne Pale Ale

Może jeszcze być śrutownik/gniotownik, ale tez możesz od razu ześrutowany słód zamówić.

Edited by arTii
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

od razu wybierz zacieranie i zabawę od A do Z.

Z tego co teraz mi przychodzi do głowy, to ze sprzętu możesz potrzebować:

- garnek, rozmiar w zależności od docelowych warek, standardowy to ok. 30 litrów (na ~20 litrów gotowego piwa)

- chłodnica na pewno ułatwi i przyspieszy pracę, ale na początku można sobie poradzić bez niej poprzez np. chłodzenie w wannie z wodą. Jeśli masz możliwości i finanse, to polecam od razu zainwestować w ten gadżet.

- termometr do kontroli temperatury zacieru,

- filtrator: może to być filtrator z oplotu, może być fałszywe dno.

 

Na początek polecam coś klasycznego (np. Pale Ale) bez chmielenia na zimno, tak żeby przejść cały proces twórczy i zminimalizować ryzyko komplikacji np. w wysładzaniu :)

 

 

4 minuty temu, arTii napisał:

Przyda Ci się tez oczywiście duży garnek, ale podejrzewam, że skoro już warzyłeś z brewkitu, to chyba masz taki około 30l

Do brewkitu nie potrzeba takiego garnka, wystarczy zwykły kuchenny :)

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, tortoise napisał:

Do brewkitu nie potrzeba takiego garnka, wystarczy zwykły kuchenny :)

Nigdy z puszki nie robiłem - od razu wskoczyłem na głęboką wodę i w ciągu tygodnia uwarzyłem 4 warki ze słodów :) więc myśląłem że z puszki tez trzeba większy garnek żeby to zagotować (uwarzyć).

Jeśli jednak autor tematu nie ma garna, filtra, chłodnicy, to lepiej od razu zainwestować w kocioł zacierno-warzelny - sam mam podobny (trochę inny sterownik)  i warzenie w nim piwa to czysta przyjemność :)

Link to comment
Share on other sites

W takim razie wybieram piwo od podstaw. Kwestia 2 sprzęt.

Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł

Waga kuchenna - posiadam
Waga jubilerska - 50 zł

Garnek emaliowany 30-35 L posiadam

Taboret gazowy - posiadam

Chłodnica zanurzeniowa 350 zł

Termometr 40 zł

Śrutownik (póki co zbędny)

                                                           = 470 zł

kocioł zacierny (z linku) 800 zł

 

Wychodzi na to że na kocioł trzeba wyłożyć dwa razy tyle, rozumiem też że to na pewno wygoda. Sam oglądałem już podobne kotły, jakie macie z nimi doświadczenia? Boje się, że wydam kasę i w końcu będzie on tam powiedzmy za pół roku odstawiony w kąt i tyle będzie z tego wszystkiego. Z drugiej strony kocioł można zawsze sprzedać. Może czegoś nie wkalkulowałem w te rozważania? Patrząc na to jeszcze inaczej jeśli wkręcę się w browarnictwo to ostatecznie pewnie zdecyduję się na taki kocioł a pozostałe gadżety będzie można odstawić / sprzedać. Kocioł daję na pewno również przewagę w oszczędności czasu. Załóżmy że kupię kocioł, czy potrzebuję coś jeszcze? W kwestii same warzenie, pomijam kapslownice wiadra itp. Chodzi o rzeczy typu filtra - jednak podejrzewam że im lepszy kocioł tym mniej rzeczy potrzeba dlatego jakbym się zdecydował celował bym w taki który zapewni mi większość najważniejszych funkcji a zrezygnował z profesjonalnych kombajnów (cena). Czy jesteście w stanie mi doradzić co wybrać kocioł / sprzęt.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy jakim dysponujesz budżetem. Co do kotłą z linku, to jeszcze trzeba w niego trochę władować. O Maischfestach jest wątek na forum. Sam taki posiadam. Powystawowy dostałem za 470,00 zł, ale do tego pompka, szybkozłączki, gruby wąż silikonowy, hopspider, dodatkowe sito i tak na oko zamknąłem się w okolicy tysiaka. Za tysiaka możesz wychaczyć używki innych garów, które te elementy posiadają. Czy warto? Zdecydowanie tak. Jest szybciej i czyściej.

 

Co to za chłodnica za 350,00 zł? Drogo, bo samoróbkę z miedzi lub rurki kwasówki zrobisz do 150,00 zł. Też są wątki na forum

 

Zapomniałeś o jednej najważniejszej rzeczy .... Lodówce do fermentacji! Jeśli masz możliwości i warunki w piwnicy, to koszt 0,00 zł. Jeśli nie, to od kilkudziesięciu złotych za pudło styropianowe lub torbę termoizolacyjną do kilkuset za nową lodówkę.

 

Z przydatnych gadżetów osobiście polecam suszarkę na butelki oraz sterylizator do butelek.

 

Co do piw na początek, zrób takie jakie lubisz.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, PanJaqb napisał:

Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł

...
Waga jubilerska - 50 zł

...

Chłodnica zanurzeniowa 350 zł

Jak @tymbarck napisał, koszt chłodnicy pomnożyłeś przez jakieś 2 z groszem. Waga jubilerska imo niepotrzebna, jeśli kuchenna ma max 3 albo 5 kilo i dokładność na poziomie 1 g to wszystko nią załatwisz, a odnośnie pozycji "przewód zbrojony sanitarny", to tańszym i lepszym rozwiązaniem jest metrowy "wężyk do baterii w oplocie stalowym". Kilkanaście złotych i kilkanaście minut pracy.

Zobacz, koszt Ci spadł prawie 300 złych ;)

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, PanJaqb napisał:

W takim razie wybieram piwo od podstaw. Kwestia 2 sprzęt.

Filtr (przewód zbrojony sanitarny) 30 cm 30 zł

Waga kuchenna - posiadam
Waga jubilerska - 50 zł

Garnek emaliowany 30-35 L posiadam

Taboret gazowy - posiadam

Chłodnica zanurzeniowa 350 zł

Termometr 40 zł

 

Termometr alla france też wystarcza, kosztuje maks 15 zł.

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, tymbarck napisał:

Co to za chłodnica za 350,00 zł? Drogo, bo samoróbkę z miedzi lub rurki kwasówki zrobisz do 150,00 zł. Też są wątki na forum

Ja zakupiłem 5m miedzianej rurki do instalacji LPG za 65 zeta. Uformować krąg aby końce zawijaly się za krawędź garnka i dołączyć wezyki i podłączenie do kranu. Sprawdza się elegancko. 

Z kotlem zaciernym się wstrzymuje gdyż po 5 warkach nie mam pewności czy potrzebuje i jaki bym chciał. Zainwestowałem za to w lodówkę turystyczna do zacierania jednotemperaturowego choć można też i stopniować dolewajac gorącej wody. Lodówka przyda się nie tylko w piwowarstwie to i żona łatwiej się zgodził na zakup;-)

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, tymbarck napisał:

Wszystko zależy jakim dysponujesz budżetem. Co do kotłą z linku, to jeszcze trzeba w niego trochę władować. O Maischfestach jest wątek na forum. Sam taki posiadam. Powystawowy dostałem za 470,00 zł, ale do tego pompka, szybkozłączki, gruby wąż silikonowy, hopspider, dodatkowe sito i tak na oko zamknąłem się w okolicy tysiaka. Za tysiaka możesz wychaczyć używki innych garów, które te elementy posiadają. Czy warto? Zdecydowanie tak. Jest szybciej i czyściej.

Faktycznie - nie zauważyłem że tam pompki nie ma...

Mój OneConcept miał od razu pompkę, filtr (bazooka), wąż do pompowania i złącza... jakoś mi to umknęło że w tym nie ma. Ale ja go kupiłem za 700zł.

Niedawno na allegro poszedł taki sam za 760zł. Hopspider to faktycznie musiałem dokupić, ale to w żadnym zestawie nie ma.

A powiedz mi - po co dodatkowe sito?

 

Link to comment
Share on other sites

Co do chłodnicy to warto dłużej pośledzić portale aukcyjne - ja na początek nie planowałem zakupu chłodnicy, ale niespodziewanie wpadła mi okazja za 90zł z nierdzewki, chłodzi do ~ 25 stopni 25 litrów brzeczki w 20 minut, schodzi na to około 60 litrów wody.

Link to comment
Share on other sites

Co do budżetu, myślę że mógłbym dać 1000 zł z bólem serca ale jeśli byłoby to uzasadnione to czemu nie. Co do chłodnicy no taką jakąś pierwszą lepszą znalazłem w takiej cenie. Poczytam o Maischfestach. Mam lodówkę w której zmieści mi się jedno wiadro 30 L i schodzę tam nawet do 4 st. C. Piwnicę również mam dostępną na tą chwilą utrzymuję się tam temperatura 15 st. C. Suszarka i sterylizator na pewno przydatne, zabawa z butelkami zajęła mi trochę czasu. 

Z ceną chłodnicy przesadziłem fakt. Wagą kuchenną co prawda odmierzyłem nią ostatnio dokładnie 131,5 g cukru więc rozdzielczość teoretycznie pozwala na mierzenie takich wartości.. termometr, wężyk itd - jeśli te ceny wszystkie mam zawyżone to wszystko wskazuję na to, że nie wielkim kosztem lepiej skompletować sprzęt, a jeśli wkręcę się w temat to można pomyśleć o kotle.

Link to comment
Share on other sites

Podsumowując, jako że nadal nie wiem jak będzie moja browarnicza przyszłość zdecyduję się na skompletowanie sprzętu niż na kocioł. Przeważyły czynniki ekonomiczne. Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, PanJaqb napisał:

Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie.

 

Napisz do karbowane.pl - tani Ci zwiną i zakończą rurkę...

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, PanJaqb napisał:

Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie.

Zrobienie chłodnicy zajęło mi maksymalnie pół godziny i nie wymagało żadnych specjalnych umiejętności, a całość kosztowała jakieś 70-80 zł. Wszystkie części można kupić online. Tutaj jest ładna instrukcja: http://browar-elefant.blogspot.com/p/sprzet-zrob-to-sam.html

Zależy, czy chcesz zaoszczędzić trochę grosza, czy trochę czasu :)

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, PanJaqb napisał:

Czym kierować się szukając chłodnicy? Sam jej nie raczej nie wykonam, wolę kupić oszczędzę też na czasie.

Polecam karbowaną rurę nierdzewną, czy 1/2 czy 3/4 cala.

Zobacz wątek, jeśli zależy Ci na czasie to uderzaj bez dwóch zdań.

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 20.05.2020 o 15:46, arTii napisał:

Jeśli jednak autor tematu nie ma garna, filtra, chłodnicy, to lepiej od razu zainwestować w kocioł zacierno-warzelny - sam mam podobny (trochę inny sterownik)  i warzenie w nim piwa to czysta przyjemność

Pytanie do arTii ten kocioł to masz taki bez pompy, nie przypala??? Jestem właśnie na etapie poszukiwania czegoś takiego i nie wiem czy celować w coś koło 2 k czy właśnie taki na początek??

 

Sorki nie wyświetliło mi wszystkich postów. Nie było pytania, raczej pompa potrzebna 😄

Edited by Leon11
Błąd w wyświetleniu postów
Link to comment
Share on other sites

@Leon11 - jeśli Cię nie goni czas to poczekaj - poluj.... ja tak jak pisałem swój kupiłem za 700zł - jedyne czego w nim brakowało (i nadal brakuje), to ta zagięta rurka z nierdzewki która powinna być na końcu węża silikonowego. Ale poproszę @akas-a  żeby mi przy okazji kawałek takiej rurki przysłał i będzie po problemie.

Ostatnio taki kocioł widziałem poszedł za 760zł - kompletny.

Link to comment
Share on other sites

Podczepie się pod temat. Szukam kotła zaciernego, takiego aby mógł w nim trzaskać 20/25 litrowe warki. Coś takiego, abym musiał tylko wyposażyć się w hop spidera i jakiś drobny osprzęt. Byłbym wdzięczny za polecenie dobrych kotłów lub odesłanie mnie do tematu/lektury o kotłach zaciernych która pomoze mi podjąć decyzjie. Na ta chwile jestem zielony w te sprawy wiem tyle, ze warto aby kocioł miał W wyposażeniu Chłodnice, pompę. O sposobach filtracji w różnych kotłach nie mam za bardzo pojęcia. Jeśli sprzęt posłuży mi przez długie lata mogę wydać 2000 -2500PLN
 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.