Jump to content

Browar Na Kanapie


Recommended Posts

Czas na uporządkowanie popełnionych warek. Przyda się bardziej może w późniejszym czasie ale kilka warek już uwarzonych więc czas na notatki w utrwalonej formie zanim kartki się pogubią.

 

warka#1 - Brew Kit Export Lager

warka#2 - pilzneński + pszeniczny

warka#3 - zmasakrowany FES

warka#4 - poprawiony FES

warka#5 - pilzneński + caraaroma

warka#6 - RED IPA (zestaw surowców)

warka#7 - American IPA (zestaw surowców)

warka#8 - pilzneński + caraaroma podwójny zasyp

warka#9 - pilzneński + caraaroma podwójny zasyp po raz drugi;)

warka#10 - BrewKit European Lager

warka#11 - Full Aroma Hops

warka#12 - Foreign Extra Stout

cydr#1      -cydr jabłkowy 100%

warka#13 - Spóźnione Christmas Ale na Trzech Króli będzie dobre

warka#14 - pilsner/lager

warka#15 - Foreign Extra Stout

cydr#2 - cydr jabłkowy 100%

warka#16 - Hefe-Weizen

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

# 1 Brew kit Export Lager Premium (dołączony do zestawu startowego piwowara domowego)

 

Data warzenia 29.03.2020r

 

Nie ma tutaj zbyt dużo danych do zapisania, piwo wyszło bardzo dobre, nie udało się go zbyt długo poleżakować. Z brew kitu wyszło 43 butelki, wypite w około dwa tygodnie po nagazowaniu, czyli 4 tygodnie od butelkowania. Wrażenia ogólne bardzo dobre, smak zmieniał się na przestrzeni tych dwóch tygodni aby na koniec wnosić wręcz posmaki owocowe ( tak mi się wydaje, nie jestem zbytnim sensorykiem. Najważniejsze, że bakcyl złapany, czekam na kolejne warki.

Link to comment
Share on other sites

#2 Brak Nazwy (coś prostego na początek)

 

Data warzenia            19.04.2020

Data butelkowania     04.05.2020

 

Skład:

- słód pilzneński viking malt      5,0kg

- słód pszeniczny viking malt    0,5kg

- chmiel hallertauer magnum    40g

- chmiel saaz                                30g

- drożdże safale us-05                11,5g

 

Zacieranie:

- woda do zacierania 15l temp około 46C

- 15 minut w temp 48C

- 40 minut w temp 64C

- 20 minut w temp 72C

- wygrzew               78C

 

Wysładzanie:

- 10l wody o temp 70C

 

Gotowanie i chmielenie:

- całkowity czas gotowania 70min

- 25g hallertauer magnum +10g saaz na 60 min.

- 15g hallertauer magnum + 15g saaz na 10 min.

 

Po gotowaniu 20 litrów blg 12, po 7 dniach zeszło do 3. Następnie tydzień cichej dla wyklarowania i upewnienia się, że blg nie spada. Zabutelkowałem z dodatkiem 170g cukru. Teraz się boję, że za dużo cukru poszło do butelek więc monitoruję stopień nagazowania. Pszeniczny słód wniósł do piwa nieprzejrzystość, piana raczej srednio utrzymująca się. Po dwóch tygodniach od nagazowania nasycenie odpowiednie, piwo dość smaczne, dobrze się pije.

Link to comment
Share on other sites

#3 Zmasakrowany Foreign Extra Stout

 

Data warzenia            26.04.2020

Data butelkowania    17.05.2020

 

Tutaj seria niepowodzeń sprawiła, że podczas własnoręcznego śrutowania słodów do zasypu trafił cały zapas ciemnych słodów.

 

Skład:

- pilzneński                     5,0kg                   (zamiast 4,5kg)

- caraoma                       1,0kg                   (zamiast 0,3kg)

- carafa                            1,0kg                   (zamiast 0,1kg)

- płatki jęczmienne        0,0kg                   (zamiast 0,5kg)

- jęczmień palony          1,0kg                    (zamiast 0,2kg)

- chmiel marynka             40g

- chmiel lubelski               40g

- drożdże safale s-04       11,5g

 

Zacieranie:

- 40 minut w 64C

- 30 minut w 72C

- wygrzew do 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania 70 minut

- 40g marynka na 60 minut

- 40g lubelski na 10 minut

 

Po gotowaniu BLG 20, tak już zostawiłem gdyż stwierdziłem, że skoro składników jest w opór to cukru też niech będzie w opór. BLG zeszło do 9 więc raczej średnio-zadowalająco, może zbyt mała ilość drożdży, może jakiś błąd podczas zacierania. Używałem termometru elektronicznego, który w pewnym momencie odmówił posłuszeństwa. Już od początku piwo skazane na porażkę, jednak ciekawość zwyciężyła, składników szkoda było wyrzucać i piwo ostatecznie trafiło do 20 butelek, planuję je potrzymać w butelkach w piwniczce minimum 4 tygodnie. Brzeczka w smaku prawie nie słodka, mocno gryząca tylną ścianę gardła. Po fermentacji smaki gryzące ustąpiły wyraźnej kawie i cierpkiemu smakowi podobnemu do wytrawnych win. Zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej fakt wylania piwa nastąpi z kilkutygodniowym opóźnieniem, kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Link to comment
Share on other sites

#4 Foreign Extra Stout (Poprawka z FES'a)

 

Data warzenia:  10.05.2020

Zlanie na cichą: 24.05.2020

Data butelkowania 29.05.2020

 

Skład:

- pilzneński                  4,5kg

- caraaroma                 0,3kg

-carafa                          0,1kg

- płatki jęczmienne     0,4kg

- jęczmień palony       0,2kg

- chmiel marynka       30,0g

- chmiel saaz              10,0g

- chmiel lubelski         40,0g

-drożdże safale s-04  11,5g

 

Zacieranie:

- 40 minut w 64C

- 30 minut w 72C

- wygrzew do 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                         60 minut

- 30g marynka +10g saaz     na 50 minut

- 40g lubelski                          na 10 minut

 

BLG po gotowaniu 16,5. Teraz już słody odpowiednio odważone, termometr analogowy, zadane drożdże szybko się namnożyły oraz rozpoczęły fermentację całkowicie unosząc się z dna fermentora. W planie jest 14 dni burzliwej fermentacji oraz 7 po zlaniu na cichą. Po 7 dniach burzliwej wciąż widać pracę w rurce fermentacyjnej więc nie przelewa celem maksymalnego obniżenia blg.

Piwo przelałem na cichą zgodnie z planem, blg 5 więc średnio zadowalające. Słaby aromat chmielu, lekka kawą i goryczka w smaku.

Piwo zabutelkowane. 15litrów z dodatkiem 85g cukru białego. 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

#5 Brak nazwy (coś prostego z innym dodatkiem)

 

Data warzenia: 17.05.2020

Zlanie na cichą: 24.05.2020

Butelkowane 01.06.2020

 

Skład:

- pilzneński                                     5,5kg

- caraaroma                                   0,4kg

- chmiel hallertauer magnum     30,0g

- chmiel saaz                                 40,0g

- drożdże us-05                             11,5g

 

Zacieranie:

- woda do zacierania 15l

- 40 min w temp. 64C

- 30 min w temp. 72C

- wygrzew 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

-czas gotowania 70min

- 30g hallertauer + 10g saaz na 60 min

- 30g saaz na 10 min

 

BLG po gotowaiu szacunkowo 13,5, uzupełniłem brzeczkę wodą mineralną z powodu zbyt dużego odparowania (BLG 17, objętość 17l). Dolałem 4,5l wody, mam nadzieję, że bez zakażenia i żadnych innych niepożądanych zmian. Drożdże rozwodnione i zadane w temp około 30 stopni. Namnożenie mniej efektywne niż przy #4. W planach tydzień fermentacji burzliwej i tydzień cichej.

Przelałem na cichą zgodnie z planem, blg 4,5 - w miarę zadowalający stopień odfermentowania. Po burzliwej gęsta zbita piana z drożdży i chmielin na powierzchni piwa. Czuć aromat chmielowy, odpowiednia goryczka. Dość ciemne z powodu słodu caraaroma.

Zebrałem gęstwę.

Podczas butelkowania pomiar 3 BLG co biorąc pod uwagę lekkie nagazowanie próbki to naprawdę dobry wynik. Piwo już teraz w miarę klarowne o pięknej bursztynowo-czerwonej barwie.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#6 RED IPA ok.15BLG (zestaw surowców)

 

Data warzenia 30.05.2020

Data butelkowania 15.06.2020

 

Skład:

- słód Pale Ale Viking Malt - 4kg

- słód karmelowy czerwony Viking Malt - 1kg

- chmiel cascade (PL) - 50g

- chmiel chonook (PL) - 50g

-drożdże gestwa US-05 (drugie pokolenie) - ok 150ml)

 

Zacieranie:

-woda do zacierania - 15l

-słody wsypane do wody temp. 52C

-52C - 10 min

-64C - 40min

-72C - 20min

78C - 0min

 

Gotowanie i chmielenie:

-czas gotowania 70min

- chinook na 60min

-cascade na 20 min

 

Po chmieleniu uzyskałem 19l 13BLG. Wydajność słaba. Drożdże dodane w temp ok. 32C. fermentacja ruszyła po kilku godzinach. Po fermentacji burzliwej oraz cichej BLG 3. Zabutelkowane 39 butelek z dodatkiem cukru białego 115g.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#7 American IPA (zestaw surowców)

 

Data warzenia:  7.06.2020r

Data butelkowania: 20.06.2020r

 

Skład:

słód Pale Ale Viking Malt         - 5,5kg

słód karmelowy 150 Viking Malt    - 0,5kg

chmiel centennial - 25g

chmiel CTZ - 25g

chmiel Mosaic - 25g

drożdże US-05 - 3 pokolenie, gęstwa 7-dniowa

 

Zacieranie:

słody wsypane do 18 litrów o temp 47C.

52C - 10min

65C - 40min

72C - 30min

wygrzew 78C.

 

Chmielenie:

chmiel CTZ - 60min

chmiel Mosaic - 10min

centennial na cichą (6 dni)

 

Po gotowaniu 19l 16BLG. Fermentacja burzliwa 7 dni (zeszło do 3,5BLG), cicha 7 dni (zeszło do 3BLG). Zabutelkowane z dodatkiem białego cukru. Wyczuwalne dziwne posmaki alkoholowe-spirytusowe, dające dziwne odczucia, może jakaś infekcja. Zebrana gęstwa.

Link to comment
Share on other sites

#8 Pilzneński + caraaroma

 

Data warzenia: 20.06.2020

Zlanie na cichą: 29.06.2020

Butelkowanie:.    05.07.2020

 

Skład:

- pilzneński                                     10kg

- caraaroma                                   0,8kg

- chmiel hallertauer magnum     60,0g

- chmiel saaz                                 80,0g

- drożdże us-05 (gęstwa 4 pokolenie 7-dniowa)

 

Zacieranie:

- woda do zacierania 30l

- 40 min w temp. 64C

- 30 min w temp. 72C

- wygrzew 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

-czas gotowania 70min

- 60g hallertauer + 20g saaz na 60 min

- 60g saaz na 10 min

 

BLG po gotowaiu 13 BLG - 50l. W planach 8 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Piwo powtórzone z warka#5, podwójny zasyp oraz chmiel. Duża wydajność zaciernia na poziomie około 73% dzięki garnkowi z szerokim dnem. Filtracja na dwa pojemniki. Zadana gęstwa z piwa o smaku spirytusowym, byćmoże fermentowanym w zbyt wysokiej temperaturze pokojowej około 25C. Fermentacja ruszyła bez opóźnień, dynamiczna, temp piwa podczas fermentacji około 24C, otoczenie 20C.

 

Drożdże wyrobily się w "planowanym" czasie. Odfermentowalo do 2.5 BLG. 

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

#9 Pilzneński + caraaroma

 

Data warzenia: 21.06.2020

Zlanie na cichą: 29.06.2020

Butelkowanie 11.07.2020

 

Skład:

- pilzneński                                 1 10kg

- caraaroma                                   0,8kg

- chmiel hallertauer magnum     60,0g

- chmiel saaz                                 80,0g

- drożdże s-04                               2x 11,5g

 

Zacieranie:

- woda do zacierania 30l

- 40 min w temp. 64C

- 30 min w temp. 72C

- wygrzew 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

-czas gotowania 70min

- 60g hallertauer + 20g saaz na 60 min

- 60g saaz na 10 min

 

Tak tak, to nie pomyłka, tego pięknego weekendu popełniłem dwie warki po około 50l każda.BLG po gotowaiu 13 BLG - 50l. W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej. Piwo powtórzone z warka#5, podwójny zasyp oraz chmiel. Duża wydajność zaciernia na poziomie około 73% dzięki garnkowi z szerokim dnem. Filtracja na dwa pojemniki. Zadane drożdże s-04, gdyż takie miałem a planowana gęstwa, która poszła dzień wcześniej do piwa jest dla mnie podejrzana ze względu na smak. Będzie okazja porównać dwa piwa z takim samym zasypem, zacieraniem i chmieleniem gdyż warunki naprawdę powtarzalne i fermentacja równoczesna a różniące się jedynie drożdzami.

 

Piwo zeszło do 2.5. Butelkowane po 12 dniach cichej że względu na urlop. Niestety w jednym fermentorze piwo nie wyklarowało się w przeciwieństwie do drugiego gdzie piwo już całkiem przezroczyste. Smak obu taki sam, zobaczymy co będzie po jakimś czasie leżakowania.

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, sultan_kanapy napisał:

W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej.

Nie planuj pracy drożdżom. Po 1,5 tygodnia zobacz jak BLG po raz pierwszy, po kolejnym 0,5 tygodnia po raz drugi.

W zależności od wskazania (zmienia się czy nie) decyduj się na butelkowanie albo transfer "na cichą".

Jakie masz temperatury?

Pzdr!

Link to comment
Share on other sites

Zasada, dzięki, że zaglądasz do tematu. Z tym planowaniem fermentacji to rzeczywiście niefortunny zwrot. Oczywiście mierzę BLG i na tej podstawie decyduje się butelkować. Zacząłem zbierać też gęstwę i dlatego po około tygodniu przelewałem piwo.Wcześniej fermentowałem w pokoju kiedy jeszcze nie było takich upałów, jedynie warka#7 budzi moje podejrzenia o zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu(23-24C) w związku z takimi jakby spirytusowymi nutami. Ostatnie dwie warki fermentuje w takiej jakby ziemiance i mam niezmiennie 20C, na naklejonym termometrze na fermentorze około 22-23C, chyba jeszcze do przyjęcia?

Edited by sultan_kanapy
stylistyka, wzmianka o warce #7
Link to comment
Share on other sites

55 minut temu, sultan_kanapy napisał:

mam niezmiennie 20C, na naklejonym termometrze na fermentorze około 22-23C, chyba jeszcze do przyjęcia?

Według mojej wiedzy i doświadczeń - za wysoko.

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, sultan_kanapy napisał:

W planach 7 dni fermentacji burzliwej i tydzień cichej.

Dobrze, że nie tydzień burzliwej i 7 dni cichej, bo by była lipa 😉

20* otoczenia wg mnie do przyjęcia w okresie letnim, jeśli już trzeba warzyć. Generalnie to trochę za dużo, wiadomo. Dzisiaj warzyłem, schłodzić udało się do 18, temperatura otoczenia po kilku chłodniejszych dniach to 18*, pewnie też zaraz podskoczy do 20. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, darinho napisał:

Dobrze, że nie tydzień burzliwej i 7 dni cichej, bo by była lipa 😉

20* otoczenia wg mnie do przyjęcia w okresie letnim, jeśli już trzeba warzyć. Generalnie to trochę za dużo, wiadomo. Dzisiaj warzyłem, schłodzić udało się do 18, temperatura otoczenia po kilku chłodniejszych dniach to 18*, pewnie też zaraz podskoczy do 20. 

No no, chyba od tego próbowania tyle byków narobiłem w pamietniczku;-) Ogólnie troszkę zweryfikuje swój proces warzenia i może spróbuję na jesieni już z jakimś pudłem styropianowym, może w tej mojej ziemiance  temp. spadnie i będzie można dogodnie prowadzić fermentację. Narazie zrobiłem to co zrobiłem bo przecież pić się chce i coś trzeba mieć;-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

# 10 Brew kit European Lager 

 

Data warzenia 11.08.2020r.

Data butelkowania 25.08.2020r.

 

BrewKit przygotowany po ostatnich ekscesjach z warka#9, która finalnie podejrzewałem o infekcję. Na tym BrewKicie również pojawiły się niepokojące objawy, o których mówiłem tutaj. Chciałem przy okazji również przetestować nowy sprzęt w browarze czyli sterownik INKBIRD oraz pozyskaną chłodziarkę do mleka. Sprzęt wytrzymał dwa tygodnie fermentacji bez problemów, chłodziarka zalewana wodą i ładowana od góry więc ciekawe rozwiązanie i duża "stabilność temperaturowa" fermentora zanurzonego w wodzie. Co do sprzętu to zaopatrzyłem się w duży zapas sody kaustycznej oraz buteleczkę Starsanu i zamierzam porządnie umyć cały sprzęt.

IMG_20200811_000704697.jpg

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#11 Full Aroma Hops

 

Data warzenia            13.09.2020

Zlanie na cichą           24.09.2020

 

 

Skład:

- słód pilzneński weyerman      5,0kg

- chmiel hallertauer magnum    50g

- chmiel saaz                                60g

- drożdże safale us-05                11,5g

 

Zacieranie:

Zacieranie w lodówce turystycznej jednotemperaturowo 67C

- woda do zacierania 15l temp 74C

Po przelaniu do lodówki i wsypaniu słodów wyszło 65C, więc dolalem 3l wrzątku.

- 80 minut w temp 67C

- 2 minuty w 75C ( nie dobiłem do 78 gdyż zacier już był zbyt luźny)

 

 

Wysładzanie:

- 10l wody o temp 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

- całkowity czas gotowania 70min

- 50g hallertauer magnum na 60 min.

- 60g saaz na 10 min.

 

Po gotowaniu 21 litrów blg 13. Wydajność mogła być wyższa bo mogłem jeszcze wysładzac ale brakło garnka, czas mnie też gonił więc nie wyciągnąłem z zacieru 100%. Drożdże zadane po schłodzeniu brzeczki w zimnej wodzie do 16C i w tej temp. pierwsze dwa dni fermentacji. 

 

Pierwsza warka po myciu sprzętu w NaOH i dezynfekcja StarSan (zimny roztwór, nam nadzieję że da radę). Oby tylko już bez podejrzanych smaków w kolejnych warkach.

 

Zlanie na cichą po 9 dniach, piana opadla dopiero po tym czasie. Blg 2,5, mocno goryczkowe w smaku ale to jeszcze zobaczymy. Raczej nie kwaśne, gęby nie wykrzywialo:,-) Zebraną gestwa do kolejnej warki.

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#12 Foreign Extra Stout

 

Data warzenia:  27.09.2020

Zlanie na cichą: 8.10.2020

Data butelkowania ...........

 

Skład:

- pilzneński                  5,0kg

- caraaroma                 0,35kg

-carafa                          0,1kg

- płatki jęczmienne     0,4kg

- jęczmień palony       0,2kg

- chmiel marynka       30,0g

- chmiel saaz              10,0g

- chmiel lubelski         40,0g

-drożdże safale us-05 Gęstwa

 

Zacieranie:

- jednotemperaturowo 12l 66C

- wygrzew do 73C (mogło być więcej ale tak wyszło)

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                         60 minut

- 40g marynka                        na 40 minut

- 40g lubelski                          na 5 minut

 

BLG po gotowaniu 16. Zacieranie jednotemperaturowe. Wydajność mogła by być lepsza - po oddzieleniu chmielin wyszło 17 litrów piwa co przy tym zasypie wciąż nie daje rewelacji. Fermentacja 10 dni w 17,5-19 stopni, teraz w 21-22.

Piwo przelałem na cichą , blg 5 więc średnio zadowalające (ciekawe o ile nagazowana próbka zawyża wynik). Słaby aromat chmielu, lekka kawą i dość spora paloność w smaku, goryczka srednia.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

cydr#1

 

Data nastawu: 04.10.2020

 

Ciężko nazwać to warką ale skoro proces twórczy opiera się na fermentacji z użyciem domowego sprzętu browarniczego to zapiszę tą notatkę jako podpowiedź na przyszłość.

 

Sok 100% jabłkowy tłoczony pasteryzowany z znajomego źródła - 21l  (pomiar BLG wykazał 12,5 - dosypałem 200 gram glukozy w formie syropu aby podnieść ekstrakt o 1BLG)

Drożdże Browin Ciderini Sweet 10g + pożywka Browin z witaminą B 10g jednorazowo razem z drożdzami

W zanadrzu jeszcze środek klarujący Browin Klarowin ale z użyciem czekam na efekty fermentacji i ewentualne zlanie na cichą fermentację.

O dodatku ksylitolu zadecyduję przy degustacji z okazji zlewania na cichą, ewentualnie gęstwę użyję do kolejnego nastawu z innego gatunku jabłek.

Temperatura fermentacji przez pierwsze 7 dni w 18C, teraz przeniesione do 21-22C.

 

8 listopada.

Cydr zlany znad drożdży do szklanego balonu 15l. Brak klarowności. 5 litrów poszlo do butelek bo nie zmieściło się do balona (dodatek 35g glukozy i 50g ksylitolu). Zobaczymy czy się nagazuje bo drożdże już trochę leżały bez pożywienia w przerobionym cydrze. Cdn.

 

06.06.2021

Edit: Ostatnie butelki cydru degustowanie w Wielkanoc odebrane jako bardzo udane. Świetny trunek na orzeźwienie, kobietom również bardzo smakował.  Cydr nagazował się bez problemu, pięknie wyklarował się w szklanym balonie w temp. około 3°C bez dodatku środków klarujących.  Napój warty produkowania:)

 

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#13 Spoźnione Christmas Ale na Trzech Króli będzie dobre

 

Data warzenia:  11.11.2020

Zlewanie na cichą: ...........

Data butelkowania ...........

 

Skład:

- pilzneński                             - 4,0kg

-słód Monachijski Typ 1       - 1,0kg

-słód Karmelowy 150            - 0,2kg

-słód Karmelowy 300            - 0,2kg

- słód czekoladowy 400        - 0,4kg

- słód Barwiący                       - 0,2kg

- przyprawy do piernika         - 100g

- chmiel lubelski                     - 50,0g

-drożdże Safbrew T-58          - 2x 11,5g

 

Zacieranie:

- 52C - 10min

- 66C - 55min

- 72C - 20min

- wygrzew do 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                                60 minut

- 50g lubelski                                  na 30 minut

- 100g przyprawy do piernika      na 10 minut

 

Po gotowaniu udało się uzyskać zakładane 20l 17 BLG - do fermentora udało się zlać 18 litrów. Wydajność na odpowiednim poziomie - pierwszy raz udało się uzyskać zakładane wybicie z zestawu surowców. Bardzo przyjemny aromat piernika. Fermentacja w 17C, bardzo szybki start drożdży, po około 2 godzinach był już ruch w rurce. 

 

06.06.2021

Edit: Z perspektywy czasu tą warkę uważam za nieudaną. Piwo nie skwaśniało, dało się wypić lecz doznania mierne. Nieprzyjemny zapach wdał się do piwa po burzliwej fermentacji pomimo nie przelewania na cichą oraz nie otwierania nawet do pomiarów, których też zaniechałem i pozostał w piwie już do końca. Brzeczka słabo przefermentowała.

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#14 Czesky? Pils

 

Data warzenia:  14.11.2020

Zlewanie na cichą: 2.12.2020

Data butelkowania ...........

 

Skład:

- pilzneński                             - 5,5kg

- caraaroma                            - 0,525

- chmiel saaz                          -20,0g

-chmiel lubelski                     - 20,0g

-chmiel magnum                   -40,0g

-drożdże w34/s-189         - 2x 11,5g

 

Zacieranie:

- 65C - 40min

- 72C - 30min

- wygrzew do 78C

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                                60 minut

- magnum                                       na 50 minut

- saaz + lubelski                            na 10 minut

 

Pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po gotowaniu udało się uzyskać zakładane 22l 12 BLG. Brzeczkę rozdzieliłem po równo do dwóch fermentorów a następnie każdy zadałem innymi drożdzami. Fermentacja przez pierwszy tydzien w 8C, następnie w 11-12. Miała miejsce również przerwa diacetylowa choc podgrzanie do 14-15 nie wiem czy wystarczyło. Na chwilę obecną piwo jeszcze na burzliwej wiec przy zbieraniu gęstwy ocenię organoleptycznie smak i aromat. Zebrane gęstwy mam nadzieję wykorzystać do kolejych warek o objętości około 20 litrów, zobaczymy jeszcze jaki styl. 

 

06.06.2021

Edit:

Minęło już trochę czasu i po tej warce również nie ma już śladu. Ogólnie wyrób uważam za bardzo dobry, świetna barwa, biszkoptowa piana długo utrzymująca się w szklance. Z minusów nieco zbyt niskie nagazowanie i być może nieco za dużo caraaromy do zacierania, piwo dość słodkie, karmelowe, być może zbyt mało fermentująca brzeczka.

 

Gęstwę zebrałem choć nie udało się jej już wykorzystać. Z pewnością powtórzę tą warkę z nieco mniejszym udziałem słodów specialnych.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

#15 Foreign Extra Stout

 

Data warzenia:  30.05.2021

Zlanie na cichą:

Data butelkowania:

 

Skład:

- pilzneński                  5,0kg

- caraaroma                 0,375kg

-carafa                          0,120kg

- płatki jęczmienne     0,550kg

- jęczmień palony       0,230kg

- chmiel marynka       40,0g

- chmiel lubelski         40,0g

-drożdże safale s-04  2x 11,5g

 

Zacieranie:

- 64°C - 40 min

- 72°C - 30 min

- 78°C  - 10 min

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                         60 minut

- 40g marynka                        na 50 minut

- 40g lubelski                          na 10 minut

 

BLG po gotowaniu 16.  Wydajność trudna do określenia, podczas fitrowania kilka razy zapchał się sraczwężyk. Uzyskałem około 20 litrów bardzo treściwej brzeczki, bodajże około 20BLG, przed chmieleniem dolałem 5 litrów wody. Fermentacja burzliwa w 16°C (temp piwa nie przekroczyła 19°C), zlewanie na cichą na tą chwilę planuję odpuścic, Drugi tydzień fermentacji w temp otoczenia do 21°C.

 

18.06.2021.

Zabutelkowane:-) BLG końcowe równe 3. Na 20 litrów piwa poszlo 129g glukozy. Trochę dużo ale sypnalem prosto do garnka z wodą na wadze, to błąd. Co do smaku samego piwa to czuć palność, kawę. Czekoladę raczej nie i dość wytrawny finisz o ile nie cierpki. Czekam na ułożenie w butelkach choć jestem dobrej myśli.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

cydr#2

 

Data nastawu: 06.06.2021

 

Kolejna edycja cydru z soku tłoczonego.

 

Sok 100% jabłkowy tłoczony pasteryzowany ze znajomego źródła - 20l  (pomiar BLG wykazał 11,5 - dodalem 180 gram glukozy w formie syropu aby podnieść ekstrakt o około 1BLG)

Drożdże US-05 (w sieci znalazłem test gdzie te drożdże podczas fermentacji cydru bardzo dobrze się spisały + pożywka Browin z witaminą B 10g jednorazowo razem z drożdżami.

 

Temperatura fermentacji przez pierwsze dni w chłodziarce ze sterownikiem Inkbird ustawionym początkowo na 15,5°C (bede regulował alby temp. nastawu nie przekroczyła 18°C.

 

28.07.2021 - cydr w końcu trafił do butelek, mam nadzieje, że nie będzie problemu z nagazowaniem - nie dodawałem świeżych drożdży. Do rozlewu dodałem 205g glukozy oraz 250g ksylitolu. Cydru wyszło 25 litrów.

 

Edited by sultan_kanapy
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#16 Hefe-Weizen

 

Data warzenia:  29.08.2021

 

Data butelkowania:

 

Skład:

- pilzneński                  2,2kg

- pszeniczny                 3,0kg

- pszeniczny wędzony  0,3kg

- chmiel lubelski           25,0g

-drożdże wb-06            11,5g

 

Zacieranie:

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

- 78°C -   5 min

 

Gotowanie i chmielenie:

- czas gotowania                         60 minut

- 25g lubelski                               50 minut

 

BLG po zlaniu do fermentora 15 - dolano 3,5 litra wody (BLG 12,5). Drożdże zadałem przy około 17 °C, fermentacja ruszyła następnego dnia w 13°C, po 2 dniach zwiększono do 14°C, od 4 dnia fermentacji wyłączę lodówkę co powinno spowodować podniesienie temperatury do około 18°C i w tej temp. piwo będzie oczekiwało na butelkowanie (chyba, że potrzebne będą zabiegi z miedzią itp ale to jeszcze muszę się doedukować w temacie i ocenić konieczność ich stosowania).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.