Skocz do zawartości

Browar Żółtodziób


Rekomendowane odpowiedzi

Czołem wszystkim.

 

Poza prowadzeniem notatek na papierze, warto również mieć jakieś zapiski online - padł pomysł na założenie wątku właśnie tutaj, jako że miejsce wydaje się odpowiednie. Być może w przyszłości te zapiski komuś jeszcze posłużą ?
Swoją przygodę z piwowarstwem domowym tak naprawdę dopiero zaczynam. Za sobą mam 4 warki (choć czwarta w zasadzie jeszcze fermentuje - jest ona zarazem moją pierwszą warką z zacieraniem), tak więc istny żółtodziób ze mnie ? Poza przyszłymi piwami, postaram się jakoś opisać również te, które mam już za sobą.

 

2020:

Warka #1 - IPA z brewkitu - 08/02/2020

Warka #2 - Czeski Pils (z ekstraktów) - 28/03/2020

Warka #3 - APA (z ekstraktów) - 25/04/2020

Warka #4 - Polish Ale - 16/05/2020

Warka #5 - Milk Stout - 06/06/2020

Warka #6 - American Wheat - 13/06/2020

Warka #7 - New England IPA - 15/08/2020

Warka #8 - Milkshake Mango IPA - 12/09/2020

Warka #9 - American Amber Ale - 14/11/2020

Warka #10 - Weizen z brewkitu - 04/12/2020

 

2021:

Warka #11 - Session IPA - 16/01/2021

Warka #12 - West Coast IPA - 13/02/2021

Warka #13 - Marcowe - 13/03/2021

Warka #14 - Oatmeal Stout - 24/04/2021

Warka #15 - Earl Grey APA - 11/09/2021

Warka #16 - Porter czekoladowy - 13/11/2021

 

2022:

Warka #17 - Polish Pale Ale - 15/01/2022

Warka #18 - American IPA - 25/06/2022

Warka #19 - Kölsch - 24/09/2022

 

2023:

Warka #20 - German Pils - 07/01/2023

Warka #21 - Koźlak - 11/02/2023

Warka #22 - APA - 25/03/2023

Warka #23 - Imperial IPA - 22/04/2023

Warka #24 - Polskie Pale Ale #2 - 14/06/2023

Warka #25 - Witbier - 29/07/2023

Warka #26 - Milk Stout #2 - 11/11/2023

 

2024:

Warka #27 - American Wheat #2 - 19/01/2024

Warka #28 - East Coast IPA - 23/03/2024

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 - IPA z brewkitu - 08/02/2020

 

Wielkość warki: 22l

Ekstrakt: 12°Blg

 

Surowce:

  • Brewkit Coopers IPA
  • Ekstrakt jasny Coopers 1,7kg
  • Chmiele Citra i Mosaic - po 30g poszło na cichą

Ekstrakty rozcieńczyłem z wodą wg zaleceń producenta, zagotowałem i dopełniłem zimną wodą do planowanej objętości. Piwo fermentowało w temperaturze pokojowej - 22-23°C i zeszło do 3 Blg. Po około dwóch tygodniach (może nawet trzech?) piwo zlałem na cichą i wydawało mi się, że pojawia się infekcja ale uznałem, że pewnie wydziwiam - przecież niemożliwe żeby trafiła mi się infekcja już przy pierwszej warce.. A jednak możliwe. Po 2 dniach biofilm na powierzchni był już wyraźny, a na forum otrzymałem potwierdzenie, że infekcja jak nic ?

 

Do tej pory nie mam pewności gdzie nawaliłem. Cały sprzęt, jak i wszystko co miało jakikolwiek kontakt z piwem dokładnie myłem i poddawałem dezynfekcji OXI (obecnie przerzuciłem się już na Sanipro). Nawyk ten poniekąd wyrobiłem sobie już przy wcześniejszych doświadczeniach z winiarstwem domowym. Być może to drożdże? Była to saszetka noname'ów dołączona do brewkitu (jedynie 6g) i nie wykazywały one najlepszej kondycji przed zadaniem do brzeczki, a dodatkowo były problemy ze startem - fermentacja ruszyła dopiero po ponad 30 godzinach i nie była nadzwyczaj burzliwa.

 

Tak czy inaczej, smak i zapach był w porządku, więc piwo trafiło w butelki. Na szczęście obyło się bez granatów, a po 2 tygodniach piwo smakowało naprawdę dobrze (mogłoby wykazywać więcej goryczki, ale w smaku nie było źle). Z czasem jednak nagazowanie jakby zaczęło się stawać się coraz bardziej intensywne i ostatnie butelki (po ok. 2 miesiącach od butelkowania) były już mocno przegazowane. Także możliwe, że ze spożyciem wyrobiłem się na styk ? Na szczęście jak dotąd sytuacja się nie powtórzyła.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - Czeski Pils (z ekstraktów) - 28/03/2020

 

Wielkość warki: 20l
Ekstrakt: 12,5°Blg
IBU: 39

 

Surowce:

  • Ekstrakt jasny Bruntal - 3,4kg
  • Chmiel Premiant (alfa 7,5%) - 35g
  • Chmiel Saaz (alfa 3,4%) - 40g
  • Drożdże Saflager S-23 - 23g

Chmielenie:

  • Premiant - 35g - 60 min
  • Saaz - 40g - 15 min

Już przy drugiej warce postanowiłem spróbować z dolną fermentacją. Piwo było uwarzone z zestawu zakupionego w homebrewing.pl, mniej więcej zgodnie z załączoną instrukcją. Od 2 warki postanowiłem już zakupić chłodnicę zanurzeniową, dzięki czemu udało się dość szybko wychłodzić brzeczkę do 15°C. Fermentacja była prowadzona w piwnicy, gdzie temperatura utrzymywała się cały czas na poziomie 10-11°C. Po dwóch tygodniach piwko zlane na cichą i po kilku dniach trafiło do styropianowej "lodówki" gdzie udało się zejść z temperaturą do 5°C. Spędziło tam mniej więcej 10 dni i poszło w butelki. Końcowy ekstrakt - 4°Blg. Do refermentacji użyłem 100g cukru.

 

Piwo okazało się zdecydowanie udane. Klarowne, goryczka w sam raz, w smaku bardzo czyste, orzeźwiające.

 

pils_150520.PNG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - APA (z ekstraktów) - 25/04/2020

 

Wielkość warki: 18l
Ekstrakt: 12,5°Blg
IBU: 52

 

Surowce:

  • Ekstrakt jasny Bruntal - 1,7kg
  • Ekstrakt pale ale Bruntal - 1,7kg
  • Chmiel Chinook (alfa 11,7%) - 50g
  • Chmiel Cascade (alfa 8,3%) - 50g
  • Chmiel Citra (alfa 13,1%) - 50g
  • Drożdże Safale US-05 - 11,5g

Chmielenie:

  • chinook - 25g - 60 min
  • chinook - 15g - 25 min
  • cascade - 20g - 5 min
  • cascade - 20g - 0 min
  • chinook - 10g - 0 min
  • citra 50g + cascade 10g - na zimno

Ekstrakty rozpuszczone w ok. 22l wody, chmielenie zacząłem po 10 minutach gotowania. Większe problemy nie wystąpiły. Fermentacja wystartowała po kilku godzinach, prowadzona była w styropianowej "lodówce" w 17°C przy starcie, kończąc na 21. Podczas zlewania na cichą postanowiłem zebrać gęstwę. Na ostatnie 4 dni sypnąłem chmiele na aromat i obniżyłem temperaturę do 16°C. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg. Jeszcze nie próbowałem, aczkolwiek poczas butelkowania smak i aromat zapowiadały się naprawdę fajnie. Do refermentacji rozpuściłem 100g cukru w 700ml wody.

 

Piwko spróbowane po 10 dniach od zabutelkowania i wyszło kapitalne. Jest dość mętne, ale w ogóle to nie przeszkadza. Przyjemna, dość intensywna goryczka, w smaku chmielowe. Rewelacyjny aromat tropikalnych owoców, cytrusów; można wąchać bez końca. Chmielenie na zimno zrobiło robotę. 

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 - Polish Ale - 16/05/2020

 

Wielkość warki: 9l
Ekstrakt: 15°Blg
IBU: 47

 

Surowce:

Słód pilzneński - 3kg
Chmiel Marynka (alfa 8%) - 30g
Chmiel Lubelski (alfa 3,5%) - 30g
Drożdże US-05 (gęstwa) - ok. 150ml

 

Zacieranie:
Słód wsypany w 40°C i podgrzane do 63°C
60-62°C - 15 min
70-72°C - 45 min
Wygrzew - 76°C - 10min

 

Chmielenie:

marynka - 20g - 60 min
lubelski - 20g - 45 min
lubelski - 10g - 5 min

marynka na zimno - 10g - 4 dni

 

Na pierwsze zacieranie postanowiłem wykorzystać recepturę FAH (https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)), przy czym nieco ją zmienić. Chciałem uzyskać piwo nieco mocniejsze, wymieniłem także magnum na marynkę. Oczywiście nie wszystko poszło do końca tak jak planowałem.. Miało być 12l, wyszło 9. Zaplanowałem za mało wody do wysładzania (6l), co skutkowało tym, że 12l to miałem ale przed gotowaniem. Podczas gotowania sporo wody odparowało, a dodatkowo przy przelewaniu pojawiły się problemy z filtracją (sitko jakoś szybko się zapchało), w efekcie czego trochę chmielin przeszło do wiadra.

 

W każdym razie, fermentacja ruszyła po paru godzinach w temperaturze 17°C. Po tygodniu piwo odfermentowało do 4°Blg, w smaku jest raczej w porządku, dość goryczkowe, ale za to jest jeszcze mętne jak mleko. Bardzo jestem ciekaw czy wyjdzie z tego coś sensownego.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #5 - Milk Stout - 06/06/2020

 

Wielkość warki: 21l
Ekstrakt: 13,8°Blg (bez laktozy)
IBU: 29

 

Zasyp:
pale ale - 3,5kg
pszeniczny - 0,5kg
karmelowy 300 - 0,5kg
Płatki owsiane - 0,5kg
Jęczmień prażony - 0,2kg
czekoladowy ciemny - 0,25kg

 

Chmiele i dodatki:
Chmiel Marynka (alfa 6.8%) - 30g
Chmiel Lubelski (alfa 6%) - 25g
Laktoza - 0,8kg

 

Drożdże:
Drożdże S-04 (suche) - 11,5g

 

Zacieranie:
66-68°C - 30 min
70-72°C - 20 min
Wsypane ciemne słody
70-72°C - 10 min
Wygrzew - 76°C - 10min

 

14l wody do wysładzania.

 

Gotowanie:
marynka - 30g - 60 min
lubelski - 25g - 15 min
laktoza - 0,8kg - 15 min

 

15/06/2020 - Zmierzony ekstrakt - 9°Blg. W aromacie i smaku bardzo przyjemnie, dość intensywna kawa i czekolada.

16/07/2020 - Z przyczyn losowych niestety piwo musiało nieco dłużej poczekać na zabutelkowanie, ale w końcu udało się znaleźć trochę czasu. Na szczęście z piwem nic złego się nie zadziało, ekstrakt już nie spadł i pozostało 9°Blg, więc dość płytko odfermentowało. Mam nadzieję, że drożdzom nie zachce się zejść jeszcze niżej w butelkach. Użyłem 90g cukru do refermentacji.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 - American Wheat - 13/06/2020

 

Wielkość warki: 19l
Ekstrakt: 11,3°Blg
IBU: 28

 

Zasyp:
pilzneński - 2,2kg
pszeniczny - 2,2kg

 

Chmiele:
Chmiel Citra (alfa 13.1%) - 55g

 

Drożdże:
Drożdże US-05 (suche) - 11,5g

 

Zacieranie:
67-68°C - 60 min
Wygrzew - 76°C - 10min

 

14l wody do wysładzania.

 

Gotowanie:
citra - 15g - 60 min
citra - 10g - 15 min
citra - 30g - 0 min

 

Zasyp na podstawie receptury Dori, jednak tym razem coś mi spadła wydajność zacierania i Blg wyszło nieco ponad 11 - będzie lżejsza pszenica :) 

 

24/07/2020 - Udało się w końcu zabutelkować. Piwko jest już praktycznie klarowne, bardzo jasne. W smaku przyjemne, do tego świetny aromat chmielowy. Końcowy ekstrakt 3.5°Blg. Do refermentacji poszło 110g cukru.

 

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #7 - New England IPA - 15/08/2020

 

Wielkość warki: 21l
Ekstrakt: 15°Blg
IBU: 15

 

Zasyp:
pale ale - 4kg
pszeniczny - 1kg

płatki owsiane - 0,5kg

płatki pszeniczne - 0,5kg

 

Chmiele:
Citra (alfa 13.1%) - 80g

Mosaic (alfa 13.2%) - 60g

Amarillo (alfa 9.8%) - 45g

Equinox (alfa 12.8%) - 80g

 

Drożdże:
Drożdże FM55 Zielone Wzgórze - starter

 

Zacieranie:
66-68°C - 40 min

72°C - 10 min
Wygrzew - 76°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.6

 

13l wody do wysładzania.

 

Gotowanie:
equinox - 10g - 60 min
mosaic - 60g - 1 min
 

Chmielenie na zimno:

 

Fermentacja burzliwa:

equinox - 70g - 9 dni

 

Fermentacja cicha:

citra - 80g - 5 dni

amarillo - 45g - 3 dni

 

W końcu po dłuższej przerwie udało się coś uwarzyć. Tym razem padło na NE IPA z zestawu z Homebrewing (lekko zmodyfikowanego), z uwagi na wiele pozytywnych opinii na jego temat.

 

02.09.2020

Piwko zabutelkowane, do refermentacji użyłem 125g glukozy/20l piwa.

 

20.09.2020

Piwo wyszło naprawdę dobre. Jest gęste, ciemno złote, pomarańczowe, nieprzejrzyste. W smaku jest bardzo dobre, soczyste, mocno wyczuwalne nuty grejpfruta, goryczka wbrew pozorom dość przyzwoita. Baaardzo intensywny aromat owoców tropikalnych.

 

image.thumb.png.ec90a306f1235b7a1849850dc62c9683.png

 

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 - Milkshake Mango IPA - 12/09/2020

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 13.8°Blg (bez laktozy i mango)

IBU: 22

 

Zasyp:

pale ale - 4kg

płatki pszenne - 0.8kg

płatki owsiane - 0.8kg

 

Chmiele:

Citra (alfa 13.1%) - 40g

Mosaic (alfa 12.8%) - 110g

 

Dodatki:

Laktoza - 0.5kg

Pulpa z mango - 1.9kg 

 

Drożdże:

FM55 Zielone wzgórze - ~300ml gęstwy

 

Zacieranie:
66-68°C - 40 min

72°C - 10 min
Wygrzew - 76°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.7

 

12l wody do wysładzania.

 

Gotowanie:
Citra - 40g - 10 min

Laktoza - 0.5kg - 10 min
Mosaic - 50g - 0 min

 

Chmielenie i dodatki na zimno:

 

Fermentacja burzliwa:

Pulpa z mango - 1kg w 3cim i 0.9kg w 4tym dniu fermentacji

 

Fermentacja cicha:

Mosaic - 60g - 4 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #9 - American Amber Ale - 14/11/2020

 

Wielkość warki: 11l
Ekstrakt: 13.2°Blg
IBU: 30

 

Zasyp:
pale ale - 2.4kg
monachijski jasny - 0.5kg

karmelowy 300 - 0.25kg

pszeniczny - 0.2kg

 

Chmiele:
Simcoe (alfa 12.1%) - 50g

 

Drożdże:
US-05 (suche) - 11g

 

Zacieranie:
66-68°C - 60 min
Wygrzew - 76°C - 10min

Stosunek wody do ziarna - 3.6

9l wody do wysładzania.

 

Gotowanie:
Simcoe - 8g - 60 min
Simcoe - 15g - 10 min
Simcoe - 27g - 0 min

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #10 - Weizen z brewkitu - 4/12/2020

W międzyczasie niespodziewanie pojawiła się warka z brewkitu. Od kumpla dostałem brewkit Coopersa "Hefe wheat", który zalegał w sklepie kilka miesięcy po terminie. Stwierdziłem, że wykorzystam, coby nie marnować. Dokupiłem ekstrakt, drożdże i zrobiłem piwko na szybko, po najniższej linii oporu, bez kombinowania. Nie ma co opisywać, zobaczę czy coś w miarę sensownego z tego wyjdzie.

Wielkość warki: 21l
Ekstrakt: 11.8°Blg
IBU nieznane

Skład:
Brewkit Coopers Hefe Wheat 1.7kg
Płynny ekstrakt pszeniczny 1.7kg

Drożdże

WB-06 suche - 11g

Odfermentowało do 2.5°Blg.

20/12/2020
Zabutelkowane. 150g glukozy do refermentacji.

 

17/01/2021
Piwo ma już kilka tygodni, ale wyszło całkiem nieźle, biorąc pod uwagę przeterminowany o kilka miesięcy brewkit i początkowe problemy z temperaturą (drożdże zadane w ok. 23-24°C). Jest goździk, jest banan, dość intensywnie zarówno w smaku, jak i w aromacie, jednak nie jest męczące. Piana bardzo przyzwoita. Jedyne co to barwa mogłaby być jaśniejsza.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #11 - Session IPA - 16/01/2021

 

Wielkość warki: 22.5l
Ekstrakt: 12.5°Blg
IBU: 45

 

Zasyp:
pilzneński - 4.5kg

pszeniczny - 0.5kg

 

Chmiele:
Chinook (alfa 12.7%) - 65g

Citra (alfa 13.3%) - 100g

Mosaic (alfa 13.1%) - 100g

 

Drożdże:
FM52 Amerykański Sen - Starter 1.5l, kręcony niecałe 2 doby

 

Dodatki:

5g gipsu do zacieru

3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.8

 

Zacieranie:
66°C - 60 min
Wygrzew - 78°C - 10min

Stosunek wody do ziarna - 3.7

15l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 75 min:
Chinook - 30g - 60 min
Citra - 50g - whirpool
Chinook - 35g - whirpool

 

Chmielenie na zimno:

Citra - 50g - 4 dni

Mosaic - 100g - 4 dni

 

Starter zadany w całości w temperaturze 17°C.

 

06/02/2021

Piwo zabutelkowane. 2 dni przed butelkowaniem CC do 3°C. Nagazowanie do 2 jednostek CO2.

Piwo odfermentowało do 2.5°Blg. Dość mocno zmętnione po chmieleniu na zimno. W smaku i aromacie bomba tropikalnych owoców.

 

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #12 - West Coast IPA - 13/02/2021

 

Wielkość warki: 22l

Ekstrakt: 15°Blg

IBU: 65

 

Zasyp:

pilzneński - 4kg

pale ale - 2kg

pszeniczny - 0.5kg

 

Chmiele:

Citra (alfa 13.3%) - 40g

Galaxy (alfa 16.2%) - 100g

Equinox (alfa 13.5%) - 50g

 

Drożdże:

FM52 Amerykański Sen - gęstwa ~200 ml

 

Dodatki:

3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania + 1ml do zacieru - pH zbite do 5.8

 

Zacieranie:

65°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.3

13l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Citra - 40g - 60 min

Galaxy - 25g - 10 min

Galaxy - 25g - hop stand 30 min

 

Gęstwa zadana w 18°C.

 

Chmielenie na zimno:

 

Galaxy - 50g - 4 dni

Equinox - 50g - 4 dni

 

Ostatnie 2 dni CC do 3°C. Zabutelkowane 6/03/21. Nagazowane glukozą do 2 jednostek CO2. Piwo odfermentowało do 3°Blg.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #13 - Marcowe - 13/03/2021

 

Wielkość warki: 21l

Ekstrakt: 15.2°Blg

IBU: 31

 

Zasyp:

Wiedeński - 4.5kg

Monachijski ciemny - 1kg

 

Chmiele:

Magnum (alfa 12.7%) - 20g

Northern Brewer (alfa 9.3%) - 20g

 

Drożdże:

W 34/70 - suche - 23g

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.6

 

Zacieranie:

52°C - 10 min

64°C - 30 min

72°C - 30 min

Wygrzew - 76°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.4

14l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Magnum - 20g - 60 min

Northern Brewer - 20g - 10 min

 

Drożdże uwodnione i zadane w 12°C.

 

2/5/2021: zabutelkowane. Ekstrakt końcowy 4°Blg. Piwo nagazowane do 2 jednostek CO2. W smaku fajne, bardzo słodowe, lekka goryczka, ciemnozłote, dość klarowne, ale nie idealnie.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #14 - Oatmeal Stout - 24/04/2021

 

Wielkość warki: 22l

Ekstrakt: 14,5°Blg

IBU: 28

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,15 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

Jęczmień prażony - 0,3 kg

Czekoladowy ciemny - 0,25 kg

 

Chmiele:

Northern Brewer (alfa 9.3%) - 30g

 

Drożdże:

Drożdże US-05 (suche) - 11,5g

 

Dodatki:

Łuska ryżowa - 160g namoczone i dodane pod koniec zacierania

3.3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zbite do 5.7

 

Zacieranie:

67-69°C - 60 min

Wygrzew - 77°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.4

13l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 60 min:

Northern Brewer - 30g - 45 min

 

Drożdże uwodnione i zadane w 19°C.

Płatki podpieczone w piekarniku 2 dni wcześniej

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #15 - Earl Grey APA - 11/09/2021

 

W ostatnim czasie trochę się działo przez co nie było czasu na warzenie, ale w końcu udało się wygospodarować jakiś dzień. Prosty styl, prosta receptura. APA, która ma być wzbogacona herbatą earl grey. Na ten moment jest to SH Mosaic, ale jeszcze zobaczę co trafi na zimno.

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 13.6°Blg

IBU: 42

 

Zasyp:

Pale ale - 4.5 kg

Pszeniczny - 0.5kg

 

Chmiele:

Mosaic (alfa 10.5%) - 80g

Mosaic (alfa 11.1%) - 50g

 

Drożdże:

Drożdże US-05 (suche) - 11,5g

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6.

4g gipsu do zacieru.

100g herbaty Earl Grey od czajnikowego.

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 10min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.7

12l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 70 min:

Mosaic - 35g - 60 min

Mosaic - 25g - 5 min

Mosaic - 20g - hopstand

 

Drożdże uwodnione i zadane w 20°C.

 

30/9/2021: piwo odfermentowało do 3.5 Blg. Ostatecznie podzieliłem je na 2 wiadra. Do jednego trafiło 9l + 50g herbaty, do drugiego 10l + 50g herbaty + 50g Mosaica. Chciałem mieć porównanie co wniesie sama herbata, a jednocześnie sprawdzić jak się połączy z aromatem mosaica. 

 

2/10/2021: zabutelkowane. Do refermentacji użyłem 42 + 46g glukozy. W wersji z samą herbatą jest ona bardzo wyczuwalna, przede wszystkim w aromacie, w wersji z chmielem natomiast czuć ją zdecydowanie słabiej, ale i chmiel dość przytłumiony. Zobaczymy jak to się zmieni za jakiś czas, jak już piwko się nagazuje.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #16 - Porter czekoladowy - 13/11/2021

 

Na kolejną warkę planowałem coś co będzie pasowało na zimowe wieczory. Wybór padł na porter czekoladowy z zestawu HB - powinien spełnić założone kryteria ?

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 17°Blg

IBU: 34

 

Zasyp:

Pale ale /Weyermann - 3 kg

Brown /Thomas Fawcett - 1 kg

Pszeniczny /Viking - 1 kg

Owsiany /Viking - 1 kg

Carawheat /Weyermann - 0.3 kg

Café /Castle Malting - 0.3 kg

Chocolate /Thomas Fawcett - 0.3 kg

 

Chmiele:

Iunga (alfa 9.4%) - 30g

Sorachi Ace (alfa 10%) - 50g

 

Drożdże:

Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1.7l, kręcony nieco ponad dobę.

 

Dodatki:

2.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.65.

Ziarna kakaowca 50g

Kawa 100g

Wanilia 2 laski

Lukrecja 10g

Tonka 10g

 

Zacieranie:

68°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 5 min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.1

12l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 75 min:

Iunga - 30g - 40 min

Sorachi Ace - 50g - 0 min

 

Starter zadany w całości w 18°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #17 - Polskie Pale Ale - 15/01/2022

 

Tym razem coś lżejszego, aby wykorzystać własny chmiel z zeszłorocznych zbiorów, których nie było za dużo. Głównie marynka, trochę lubelskiego i magnum, w sumie 36g suchej szyszki.

 

Wielkość warki: 22l

Ekstrakt: 13°Blg

IBU: ~33

 

Zasyp:

Pale ale /Viking - 4.5 kg

Pszeniczny /Viking - 0.3 kg

Carahell - 0.25 kg

 

Chmiele:

Mieszanka własnych chmieli (alfa ~7%?) - 36g

Zula (alfa 9.7%) - 50g

 

Drożdże:

US-05 - suche

 

Dodatki:

3.8ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.55.

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 77°C - 10 min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.5

14l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 60 min:

Mieszanka - 36g - 60 min

Zula - 50g - hopstand

 

Drożdże uwodnione i zadane w 17°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Warka #18 - American IPA - 25/06/2022

 

Po sporej przerwie w warzeniu czas na coś troszkę mocniejszego. 

 

Wielkość warki: 22l

Ekstrakt: 15.2°Blg

IBU: 81

 

Zasyp:

Pilzneński /Viking - 4.7 kg

Monachijski jasny /Viking - 0.5 kg

Pale Ale /Viking - 0.5 kg

Carahell - 0.4 kg

 

Chmiele:

Citra (alfa 13.3%) - 60g

Zula (alfa 9.7%) - 50g

Amarillo (alfa 9.9%) - 100g

 

Drożdże:

US-05 - suche

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6.

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 78°C - 10 min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.5

13l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 60 min:

Citra - 40g - 60 min

Zula - 50g - 5 min

Citra - 20g - hopstand

 

Drożdże uwodnione i zadane w 19°C.

 

Amarillo - 100g na zimno, na 3 dni.

 

Piwo wyszło świetne, dość klarowne, choć nie idealnie. Piana drobna, ładnie oblepia szkło. Rześka chmielowość, cytrusy, słodkie owoce. Goryczka bardzo intensywna, ale krótka. Jedynie delikatnie za wysokie wysycenie, poza tym rewelacja.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 - Kölsch - 24/09/2022

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 12.5°Blg

IBU: 25

 

Zasyp:

Pilzneński /Viking - 4.2 kg

Pszeniczny /Viking - 0.5 kg

 

Chmiele:

Hallertauer (alfa 5.2%) - 50g

 

Drożdże:

K-97 - suche

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.6.

 

Zacieranie:

62°C - 45 min

72°C - 15 min

Wygrzew - 78°C - 10 min

 

Stosunek wody do ziarna - 3.5

14l wody do wysładzania

 

Gotowanie - 60 min:

Hallertauer - 30g - 60 min

Hallertauer - 20g - 15 min

 

Drożdże uwodnione i zadane w 15°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 - German Pils - 07/01/2023

 

Po marnym poprzednim roku, może uda się trochę zwiększyć częstotliwość warzenia. Zdecydowałem się na zakup Grainfathera, a to była pierwsza warka z jego wykorzystaniem. Generalnie wszystko szło dobrze, bez większych przygód do momentu chłodzenia. Przy próbie uruchomienia pompa odmówiła posłuszeństwa, a więc musiałem użyć dotychczasowej chłodnicy zanurzeniowej zamiast przeciwbieżnej od grainfathera i ściągnąć brzeczkę 'po staremu'. Przez to gotowanie się trochę wydłużyło.

Wydawało się że się zapchała chmielinami, ale po warzeniu przedmuchałem ją trochę i powoli zaczęła działać, natomiast za dużo tych chmielin z niej nie wyleciało, więc trochę to dziwne. W końcu zaczęła hulać pełną mocą. Być może się zapowietrzyła?

 

Wielkość warki: 19l

Ekstrakt: 12.7°Blg

IBU: 35

 

Zasyp:

Pilzneński /Viking - 5 kg

 

Chmiele:

Magnum (alfa 11.5%) - 20g

Tettnanger (alfa 3.9%) - 40g

 

Drożdże:

S-23 - suche, 2 paczki

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania - pH zeszło do 5.5.

 

Zacieranie:

68°C - 60 min

Wygrzew - 78°C - 5 min

 

Woda do zacierania: 17l

14l wody do wysładzania. Zgodnie z sugestią aplikacji.

 

Gotowanie - 75 min:

Magnum - 20g - 75 min

Tettnanger - 40g - 15 min

 

Drożdże uwodnione i zadane na drugi dzień w 12°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #21 - Koźlak - 11/02/2023

 

Druga warka na grainfatherze. Tym razem pompa działała. Brzeczkę udało się schłodzić do 14 stopni w 25 min. Dodatkowo dołączył nowy sprzęt - iSpindel.

Na gar poszła receptura od HB. Korzystając z  wciąż niskich temperatur w piwnicy postanowiłem, że będzie to kolejny dolniak. 

 

Wielkość warki: 19.5l

Ekstrakt: 17.8°Blg

IBU: 25

 

Zasyp:

Monachijski jasny /Viking - 4 kg

Wiedeński /Viking - 2 kg

Monachijski ciemny /Viking - 1 kg

Czekoladowy jasny /Viking - 0.2 kg

 

Chmiele:

Traditional (alfa 5%) - 50g

 

Drożdże:

S-23 - gęstwa po pilsie

 

Dodatki:

2.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (10l) - pH zeszło do 5.5.

 

Zacieranie:

64°C - 40 min

72°C - 20 min

Wygrzew - 76°C - 10 min

 

Woda do zacierania: 22l

10l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Traditional - 50g - 60 min

 

Gęstwa zadana w 14°C. Zanim drożdże ruszą powinno zejść do 10.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #22 - APA - 25/03/2023

 

Warka na rozbujanie drożdży do DIPA. 

 

Wielkość warki: 19.5l

Ekstrakt: 13.2°Blg

IBU: 45

 

Zasyp:

Pale Ale /Viking - 4.1 kg

Pszeniczny /Viking - 0.5 kg

Carahell - 0.4 kg

 

Chmiele:

Nelson Sauvin (alfa 11.1%) - 150g

 

Drożdże:

FM52 - starter 1l

 

Dodatki:

3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (10l) - pH zeszło do 5.8

3g gipsu do zacierania

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 10 min

 

Woda do zacierania: 17l

12l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Nelson Sauvin - 25g - 60 min

Nelson Sauvin - 25g - 5 min

+ Planowane 100g na cichą.

 

Starter wlany w całości w 18°C.

 

[13/06/2023] Trochę spóźniona recenzja, ale bardzo jestem zadowolony z tej warki:

 

Piwo jest kapitalne. Barwa złota, niemal idealnie klarowne. Piana biała, drobnopęcherzykowa, długo się utrzymuje i ładnie oblepia szkło. W aromacie owoce cytrusowe, grejpfrut, owoce słodkie, winogrono, brzoskwinia/morela. W smaku jakby mandarynka i też słodko-kwaśne owoce. Generalnie bardzo rześkie. Goryczka wyraźnie zaznaczona, ale krótka, szlachetna, nie natarczywa. Piwo rewelacyjne w odbiorze, bardzo pijalne.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #23 - Imperial IPA - 22/04/2023

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 19.5°Blg

IBU: 105

 

Zasyp:

Pale Ale /Viking - 5.9 kg

Pszeniczny /Viking - 0.5 kg

Pilzneński /Viking - 0.4 kg

Karmelowy 30 /Viking - 0.35 kg

+ Cukier - 0.6 kg

 

Chmiele:

Iunga (alfa 12.6%) - 50g

Citra (alfa 13.9%) - 100g

Simcoe (alfa 11.2%) - 20g

Centennial (alfa 10.5%) - 100g

 

Drożdże:

FM52 - gęstwa ~200ml

 

Dodatki:

3.5ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (12l) - pH zeszło do 5.5

3g gipsu do zacierania

 

Zacieranie:

65°C - 90 min

Wygrzew - 76°C - 10 min

 

Woda do zacierania: 21l

12l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Iunga - 50g - 60 min

Citra - 20g - 60 min

Simcoe - 20g - 15 min

Citra - 30g - hopstand

+ Planowane Centennial (100g) + Citra (50g) na cichą.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #24 - Polskie Pale Ale #2 - 14/06/2023

 

Wielkość warki: 20l

Ekstrakt: 12.2°Blg

IBU: 37

 

Zasyp:

Pale Ale /Viking - 4.3 kg

Pszeniczny /Viking - 0.3 kg

Karmelowy 30 /Viking - 0.15 kg

 

Chmiele:

Marynka (alfa 7.6%) - 50g

Sybilla (alfa 7%) - 25g

 

Drożdże:

US-05 - suche - 1 paczka

 

Dodatki:

3.3ml kwasu mlekowego 80% do wody do wysładzania (14l) - pH zeszło do 5.6

 

Zacieranie:

67°C - 60 min

Wygrzew - 76°C - 10 min

 

Woda do zacierania: 17l

14l wody do wysładzania.

 

Gotowanie - 60 min:

Marynka - 35g - 60 min

Marynka - 15g - hopstand

Sybilla - 25g - hopstand

+ Planowane Sybilla (75g) + Marynka (25g) na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.