Skocz do zawartości

Brewkit Bitter Potrzebuje pomocy.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę do was z takim pytaniem. Poprosiłem sprzedawcę w sklepie aby polecił mi jakiś brewkit, dolnej fermentacji. Niestety w domu po doczytaniu dowiedziałem się, że specjal bitter należy do piwa górnej fermentacji. Dnia 11.05 zacząłem fermentacje tego piwa, i w dniu dzisiejszym zauważyłem że piwo bombluje dużo wolniej, więc zaraz jadę kupić cukromierz i zmierzyć BLG. Czy po zakończeniu fermentacji, piwo normalnie mogę butelkować ? Wczoraj wlałem troszkę do próbówki na spróbowanie i wleciało mi tam pół fiolki drożdży i pół piwa. I zastanawiam się czy powinienem zlać to piwo ? Co polecalibyście zrobić w tym wypadku ? 
Dodam, że jestem początkujący. 
Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaki brewkit, drożdże i temperatura fermentacji?

 

Dziś jest ósmy dzień fermentacji, więc to normalne, że przebiega ona spokojniej niż na początku. Polecam nie ruszać tego piwa jeszcze co najmniej przez tydzień. Potem zmierz BLG, zmierz ponownie za 2-3 dni i jeżeli poziom nie spadnie, to możesz butelkować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, ByKuuu napisał:

Witam, piszę do was z takim pytaniem. Poprosiłem sprzedawcę w sklepie aby polecił mi jakiś brewkit, dolnej fermentacji. Niestety w domu po doczytaniu dowiedziałem się, że specjal bitter należy do piwa górnej fermentacji. Dnia 11.05 zacząłem fermentacje tego piwa, i w dniu dzisiejszym zauważyłem że piwo bombluje dużo wolniej, więc zaraz jadę kupić cukromierz i zmierzyć BLG. Czy po zakończeniu fermentacji, piwo normalnie mogę butelkować ? Wczoraj wlałem troszkę do próbówki na spróbowanie i wleciało mi tam pół fiolki drożdży i pół piwa. I zastanawiam się czy powinienem zlać to piwo ? Co polecalibyście zrobić w tym wypadku ? 
Dodam, że jestem początkujący. 
Pozdrawiam :)

Cześć ?

Jesteś dokładnie na tym samym poziomie co ja (początkujący) i dokładnie na tym samym etapie co ja (też wstawiłem swoją pierwszą warkę 11.05) różnica jest taka, że ja mam górną fermentację, ale u mnie też już bulga bardzo rzadko - to raczej normalne. Po 7 dniach (czyli wczoraj miałem 2 blg. Zlewajac do zmierzenia też miałem męty i piwo i z tego co już się dowiedziałem to jest normalne przy tak młodym piwie.

Edytowane przez kamilstk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, tortoise napisał:

Jaki brewkit, drożdże i temperatura fermentacji?

 

Dziś jest ósmy dzień fermentacji, więc to normalne, że przebiega ona spokojniej niż na początku. Polecam nie ruszać tego piwa jeszcze co najmniej przez tydzień. Potem zmierz BLG, zmierz ponownie za 2-3 dni i jeżeli poziom nie spadnie, to możesz butelkować.

Rozumiem, na dzień dzisiejszy BLG wynosi 3 :) 
Brewkit to - Gozdawa Specjal Bitter 
Drożdże to - S04 
Temperatura fermentacji to - 19 stopni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, kamilstk napisał:

Cześć ?

Jesteś dokładnie na tym samym poziomie co ja (początkujący) i dokładnie na tym samym etapie co ja (też wstawiłem swoją pierwszą warkę 11.05) różnica jest taka, że ja mam górną fermentację, ale u mnie też już bulga bardzo rzadko - to raczej normalne. Po 7 dniach (czyli wczoraj miałem 2 blg. Zlewajac do zmierzenia też miałem męty i piwo i z tego co już się dowiedziałem to jest normalne przy tak młodym piwie.

Mój specjal bitter też jest górnej fermentacji :). Przekręciłem kranik lekko na lewo i nie wyrzucił mi już drożdży, jak lałem do próbówki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, ByKuuu napisał:

Mój specjal bitter też jest górnej fermentacji :). Przekręciłem kranik lekko na lewo i nie wyrzucił mi już drożdży, jak lałem do próbówki :)

A masz reduktor osadów w kraniku? 

Edytowane przez Suchejroo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, kamilstk napisał:

Ja też założyłem (taki czerwony), ale nie wiem czy go ustawiłem, żeby otwór był od góry, a teraz nie widać :D - łapek nie chce wkładać do brzeczki (żeby nie zakazić)

Własnie to samo miałem napisać, że nie wiem czy go ustawiłem żeby otwór był od góry... Powodzenia również :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, ByKuuu napisał:

Rozumiem, na dzień dzisiejszy BLG wynosi 3 :) 
Brewkit to - Gozdawa Specjal Bitter 
Drożdże to - S04 
Temperatura fermentacji to - 19 stopni :)

Potwierdzam to, co napisałem wcześniej. Daj mu jeszcze przynajmniej tydzień (najlepiej dwa) popracować i wtedy zainteresuj się rozlewem :)

 

Czy masz warunki (temperatura) do przeprowadzenia dolnej fermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, tortoise napisał:

Potwierdzam to, co napisałem wcześniej. Daj mu jeszcze przynajmniej tydzień (najlepiej dwa) popracować i wtedy zainteresuj się rozlewem :)

 

Czy masz warunki (temperatura) do przeprowadzenia dolnej fermentacji?

Okej tak zrobie, dziekuje za pomoc.
Niestety nie mam takich warunków, średnio od 19-21 stopni max.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, ByKuuu napisał:

Własnie to samo miałem napisać, że nie wiem czy go ustawiłem żeby otwór był od góry... Powodzenia również :)

 

2 godziny temu, kamilstk napisał:

Ja też założyłem (taki czerwony), ale nie wiem czy go ustawiłem, żeby otwór był od góry, a teraz nie widać :D - łapek nie chce wkładać do brzeczki (żeby nie zakazić)

 

Dlatego na początku Ci leciały drożdze, a później nie. Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki. Po kilkudziesięciu mililitrach już nie leci, bo jest brzeczka :) stąd Ci poleciało bez drożdzy, a nie przez przekręcenie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-

1 minutę temu, Suchejroo napisał:

 

 

Dlatego na początku Ci leciały drożdze, a później nie. Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki. Po kilkudziesięciu mililitrach już nie leci, bo jest brzeczka :) stąd Ci poleciało bez drożdzy, a nie przez przekręcenie. 

Rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Suchejroo napisał:

Jak masz reduktor do góry, to drożdże opadając wpadają do niego i koleją rzeczy trafiaja do menzurki.

Ale generalnie otwór powinien być skierowany do góry? Zastanawiam się czy miałoby sens skierować otwór na bok bo osad widzę, że jest sporo niżej niż kranik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

53 minuty temu, kamilstk napisał:

Ale generalnie otwór powinien być skierowany do góry? Zastanawiam się czy miałoby sens skierować otwór na bok bo osad widzę, że jest sporo niżej niż kranik.

 

Nie ma to większego sensu. Do reduktora skierowanego do góry opadnie niewielka ilość drożdży, a jak skierujesz w bok, to podczas spuszczania piwa zaciągnie więcej osadu z dna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem biały reduktor nakręcany na kranik i niestety musiałem go przyciąć do wymiarów zwykłej nakrętki aby umożliwić zakręcenie wężyka z oplotu koniecznego do filtracji. Teraz ściągam piwo wężykiem znad osadu, nie muszę przechylać fermentora a i tak poniżej poziomu kranika ściągam. Na forum była też opinia, do której się przychylam, że  kranik to źródło potencjalnej infekcji i odkąd rozbudowałem browar o kolejny fermentor bez kranika to teraz w nim staram się przeprowadzać fermentację burzliwą.

Edytowane przez sultan_kanapy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.