Jump to content
Sign in to follow this  
ceemte

Zmętnienie warki w czasie chmielenia

Recommended Posts

Koledzy i Koleżanki,

 

od ostatniego warzenia zastanawiam się, co poszło nie tak przy ostatniej warce ale jakoś nie mogę nic wymyślić. Otóż wszystko było w porządku aż do chmielenia. Przy chłodzeniu chłodnicą zanurzeniową stwierdziłem, że warka bardzo wyraźnie zmętniała w stosunku do klarowności po filtracji. Osadów białkowych też wytrąciło się mniej niż zwykle. Myślałem, że wyklaruje się nieco po fermentacji ale już 2 tygodnie i zmian żadnych. Skład to 100% słod pale ale. Kolor - jakby do piwa dolać mleka. Czy znacie jakieś czynniki, które mogą wywołać taki efekt? Warzyłem tak jak zwykle, przy użyciu tych samych sprzętów. Czy stary słód może tak się zachowywać? Ten worek już chyba z rok miał... Jeśli chodzi o smak to szału nie ma ale jest pijalne. Jeszcze spróbuję żelatyny ale nie mam wielkich nadziei...

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie często przy Pale malt nie dochodzi wyraźnego przełomu co skutkuje zmętnieniem warki, jeśli piwo nie wyklaruje się po cichej staram sie już wtedy wyklarować piwo żelatyną lub karukiem.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Masz możliwość schłodzenia warki? Nie piszesz na jakich drożdżach fermentowałeś ale jak na górnych, to kilka dni w niskiej tem. powinno przyspieszyć klarowanie. A jak nie pomoże to żelatyna, ale ostatnio Zbynek pisał że lepsze efekty są faktycznie po schłodzeniu warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Masz możliwość schłodzenia warki? Nie piszesz na jakich drożdżach fermentowałeś ale jak na górnych, to kilka dni w niskiej tem. powinno przyspieszyć klarowanie. (...)

Racja. Wczoraj po napisaniu posta odlalem 3 litry i wstawilem do lodowki. Dzisiaj rano wyraznie ciecz sie rozdzielila - polowa jest metna jak wczoraj, a polowa juz w miare przyzwoita. Problem w tym, ze az polowa jest dalej metna. Czy wysoka temperatura, jaka panowala ostatnio, mogla spowodowac takie ogromne namnozenie drozdzy, ze wypelnily dokladnie cala warke i nawet nie kwapia sie do opadniecia? Drozdze to plynne Kolsch wyeast, III generacja.

 

Reszta warki spoczywa teraz w baniaku po wodzie 20l. Potraktuje dzisiaj zelatyna, jesli uda mi sie kupic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie praktycznie zawsze brzeczka mętnieje w czasie chmielenia, to chyba kwestia łączenia się białek z garbnikami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko postalo troche w lodowce i zdecydowanie sie wyklarowalo. Dwa dni temu wlalem zelatyne, niedlugo bede butelkowal to wrzuce zdjecia porownawcze, moze komus sie kiedys przyda ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę późno ale w końcu zebrałem się aby wrzucić fotorelację. Może komuś się przyda/zachęci do eksperymentów z klarowaniem. Ja byłem zmuszony, ponieważ po burzliwej mój produkt bardziej brzypominał brudne mleko niż piwo... Dzięki mojej wyrozumiałej żonie możliwe było umieszczenie całego fermentora w lodówce na 2 tygodnie i piwko zostało uratowane! :cool:

 

klar.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.