Jump to content

Pierwsze warzenie z zacieraniem - dziwny smak brzeczki


Adi_86
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich Piwowar贸w Domowych 馃榾

Po kilkuletnich do艣wiadczeniach z miodami pitnymi postanowi艂em spr贸bowa膰 swoich si艂 w piwowarstwie. Po d艂ugim ogl膮daniu film贸w moj膮 pierwsz膮 wark臋 postanowi艂em wykona膰 od razu od zera, z zacieraniem.

Mia艂o by膰 najpro艣ciej jak si臋 da. Na docelowe 10 l brzeczki nastawnej o ballingu pocz膮tkowym 11 stopni, 2 kg s艂odu Pale Ale ze Strzegomia 艣rutowanego przez sklep, zacieranie jednotemperaturowe w聽 67-68 stopniach, 10g Marynki i 20g Lubelskiego. Cel: co艣 w kierunku Golden Ale.

Poza lekk膮 ucieczk膮 temperatury w d贸艂 na 65 stopni, zacieranie przebieg艂o bez problem贸w. Schody zacz臋艂y si臋 przy filtracji. Otrzyma艂em tylko ok. 5 l聽 brzeczki przedniej o Blg=14. Wys艂adza艂em wi臋c a偶 do balllingu 5 stopni w ostatniej porcji brzeczki tylnej, i ostatecznie uzyska艂em zak艂adane 10 l brzeczki o Blg=11. Po chmieleniu uzupe艂ni艂em wod膮 do 10l.

Problem polega na tym, 偶e zar贸wno brzeczka przednia, jak i ostateczna brzeczka nastawna po chmieleniu, jest strasznie niesmaczna i ma dziwny i silny, jakby s艂ony posmak馃槶 Poza tym po chmieleniu brzeczka jest ca艂kowicie m臋tna (str膮cone bia艂ka? Nie u偶ywa艂em mchu irlandzkiego). Obecnie ca艂o艣膰 ju偶 fermentuje w 19 stopniach.

Moje pytanie brzmi: co to mo偶e by膰 i co zrobi艂em 藕le? Zbyt d艂ugie wys艂adzanie i wy艂ugowana skrobia i inne z艂e substancje z 艂uski? Czy mo偶e metal (naczynia, w臋偶yk z oplotu do filtracji?). A mo偶e jeszcze co艣 innego? Pom贸偶cie prosz臋, bo je偶eli ca艂o艣膰 b臋dzie do wylania, to chcia艂bym unikn膮膰 tych b艂臋d贸w przy nast臋pnych warkach (na kolejn膮 planowa艂em porter angielski).

Przepraszam za tak d艂ugi post, ale naprawd臋 zale偶y mi na moim pierwszym piwie.

B臋d臋 wdzi臋czny wszelkie za porady i sugestie馃榾

Pozdrawiam - Adam

Edited by Adi_86
Link to comment
Share on other sites

Pr贸bowa艂e艣 brzeczki przed chmieleniem? Powinna by膰 s艂odka. Je艣li tak, to sprz臋t, kt贸ry u偶ywa艂e艣 do tego momentu mo偶esz wykluczy膰.

Czy co艣 opr贸cz chmielu wrzuca艂e艣 do gara po wys艂adzaniu? Jak my艂e艣 i dezynfekowa艂e艣 w臋偶yki itp.?

Nie przejmuj si臋 zbytnio smakiem i m臋tno艣ci膮 przed fermentacj膮, oce艅 piwo dopiero po. Jedyne co jest dziwnego to silny s艂ony posmak. Piwo po chmieleniu jest przewa偶nie gorzkie, czasami z lekko gryz膮cym posmakiem.

Link to comment
Share on other sites

Dzi臋kuj臋 wszystkim za podpowiedzi 馃榾

Fermentory i w臋偶yki (w tym w臋偶yk z oplotu do filtracji) umyte wod膮 z p艂ynem do naczy艅 i zalane roztworem OXI. Po OXI nie przep艂ukiwa艂em ich wod膮. Do odprowadzania brzeczki z kadzi filtracyjnej u偶ywa艂em w臋偶yka silikonowego. Mo偶e to w臋偶yk do filtracji reaguje z OXI - cho膰 nie powinien, bo jest ze stali nierdzewnej. Na wszelki wypadek zam贸wi艂em nowe garnki na wod臋 do wys艂adzania i zbierania brzeczki po filtracji.

Ju偶 brzeczka przednia w czasie filtracji by艂a s艂odko-s艂ona, nie pr贸bowa艂em tylko zacieru, wi臋c nie wiem, czy s艂ony posmak nie pojawi艂 si臋 ju偶 podczas zacierania.

Oczywi艣cie chmieliny oddzielone, 艂adnie zebra艂y si臋 na 艣rodku gara warzelnego.

Obecnie fermentacja rozkr臋cona, ma艂o piany, termometr na fermentorze pokazuje 19 stopni. Poczekam do ko艅ca burzliwej, jak b臋dzie niepijalne to najwy偶ej wszystko z wielkim 偶alem puszcz臋 w kana艂馃槶 Nast臋pn膮 wark臋 zrobi臋 z ekstraktu s艂odowego i por贸wnam smak, cho膰 chcia艂em ten etap pomin膮膰.

Zrobi艂em "test sprz臋tu". 10-procentowy syrop cukrowy zagotowany w naczyniach, w kt贸rych warzy艂em piwo i przelany w temp. 75 stopni do kadzi filtracyjnej z w臋偶ykiem, nie mia艂 偶adnych s艂onych posmak贸w. Musia艂em wi臋c popelni膰 jaki艣 b艂膮d podczas zacierania b膮d藕 wys艂adzania. Tylko jaki?

Edited by Adi_86
Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Adi_86 napisa艂:

Ju偶 brzeczka przednia w czasie filtracji by艂a s艂odko-s艂ona, nie pr贸bowa艂em tylko zacieru, wi臋c nie wiem, czy s艂ony posmak nie pojawi艂 si臋 ju偶 podczas zacierania.

S贸l to jak wiadomo NaCl. Poszukaj wi臋c Na i Cl w tym co u偶y艂e艣.

Znasz parametry wody kt贸r膮 u偶ywa艂e艣? Sama z siebie nie jest s艂ona? Nie daje aby chlorem? OXI to nadw臋glan sodu. Co prawda jak go samego nie wla艂e艣 do brzeczki to tyle co zosta艂o po niesp艂ukiwanym sprz臋cie kt贸rego u偶y艂e艣 nie powinno da膰 wyra藕nego posmaku s艂onego. Jakie mia艂e艣 st臋偶enie OXI? Powinno by膰 1 艂y偶eczka na litr wody.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, quadi napisa艂:

S贸l to jak wiadomo NaCl. Poszukaj wi臋c Na i Cl w tym co u偶y艂e艣.

Znasz parametry wody kt贸r膮 u偶ywa艂e艣? Sama z siebie nie jest s艂ona? Nie daje aby chlorem? OXI to nadw臋glan sodu.

U偶ywa艂em wody 藕r贸dlanej "Oaza" z Biedronki w baniakach 5-litrowych, smak neutralny. Moja kran贸wka raczej niezdatna do warzenia, zawsze u偶ywam wody z baniak贸w. Po Twojej sugestii utwierdzam si臋 w podejrzeniu, 偶e winne jest niewyp艂ukane OXI. Celowo da艂em troch臋 wi臋cej ni偶 zalecane, bo 2 艂y偶eczki na ok. 1,5 litra ciep艂ej wody. Nast臋pnym razem b臋d臋 p艂uka艂 fermentor po dezynfekcji.

Piwo dzisiaj troch臋 zwolni艂o, przenios艂em je wczoraj do piwnicy gdzie jest 17 stopni. Zapach z rurki pi臋kny, chmielowy. Jak przyjdzie pora na zlewanie na cich膮, to sprawdz臋, czy jest pijalne.

Na wszelki wypadek nast臋pn膮 wark臋 z zacieraniem zrobi臋 na s艂odzie Weyermanna, cho膰 nie s膮dz臋, by winny by艂 s艂贸d.

Link to comment
Share on other sites

Te偶 nie wskazywa艂bym s艂odu jako winowajc臋.

Do dezynfekcji fermentatora sporo os贸b (w艂膮cznie ze mn膮) u偶ywa 艣rodka o nazwie StarSan (niestety wycofany z obrotu w EU pare miesi臋cy temu, ale jest zamiennik kt贸ry zwie si臋 Chemipro San). Mo偶na nim dezynfekowa膰 wszystko opr贸cz je艣li dobrze pami臋tam rurek silikonowych bo matowiej膮. Nie trzeba go sp艂ukiwa膰. W odr贸偶nieniu od OXI gdzie przedmiot musi by膰 w nim zanurzony przez kwadrans, tutaj wystarczy kontakt z ciecz膮 lub pian膮 (bo mocno sie pieni) conajmniej przez minute. G艂贸wnym sk艂adnikiem jest kwas fosforowy.

Daj zna膰 co wysz艂o z tego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Dzi臋ki za sugestie, rozejrz臋 si臋 za tym 艣rodkiem.

Przez ca艂y czas pracy z miodami do dezynfekcji u偶ywa艂em pirosiarczynu potasu, i nigdy nie by艂o tego typu problem贸w, ale nie wiem jak sprawdza si臋 w piwowarstwie - jak reaguje z plastikowymi fermentorami i czy nie wniesie siarkowych posmak贸w do piwa. Podobno niekt贸rzy piwowarzy go u偶ywaj膮, ale jako艣 mam obawy.

Oczywi艣cie dam zna膰 jak smakuje piwo. Obawiam si臋 troch臋 nadmiernej goryczki (nie chcia艂bym, 偶eby by艂o bardzo gorzkie - wg kalkulator贸w celowa艂em w jakie艣 25-30 IBU), bo chmieliny oddziela艂em po sch艂odzeniu. Nast臋pnym razem brzeczk臋 od razu po chmieleniu przepuszcz臋 przez kad藕 filtracyjn膮 z w臋偶ykiem z oplotu.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Adi_86 napisa艂:

Piwo dzisiaj troch臋 zwolni艂o, przenios艂em je wczoraj do piwnicy gdzie jest 17 stopni.

Z temperatur膮 fermentacji lepiej i艣膰 w drug膮 stron臋. zaczyna膰 nisko i potem podnosi膰, pobudza to dro偶d偶e do dzia艂ania. Je艣li przenios艂e艣 z 19 do 17, to fermentacja mo偶e jeszcze bardziej spowolni膰.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Adi_86 napisa艂:

Nast臋pnym razem brzeczk臋 od razu po chmieleniu przepuszcz臋 przez kad藕 filtracyjn膮 z w臋偶ykiem z oplotu.

Tego nie r贸b. Ci臋偶ko jest dobrze zdezynfekowa膰 zestaw: fermentor, oplot, kranik, itd. Standardowo zlewaj sch艂odzon膮 brzeczk臋 w臋偶ykiem z nad chmielin - nawet jak troch臋 zaci膮gniesz to nic strasznego si臋 nie stanie.

Natomiast je艣li chodzi o filtracj臋 zacieru to tutaj nie ma potrzeby dezynfekowa膰 sprz臋tu. Wystarczy dobrze umy膰 i wyp艂uka膰 wszystkie elementy (kad藕 zacierna/filtracyjna, w臋偶yki, sraczw臋偶yki, kraniki, itd.). Potem i tak gotujesz brzeczk臋, wi臋c wystarczy, 偶e sprz臋t b臋dzie czysty.

Link to comment
Share on other sites

Serdecznie dzi臋kuj臋 za rady bardziej do艣wiadczonym Piwowarom 馃槃

15 godzin temu, tortoise napisa艂:

Z temperatur膮 fermentacji lepiej i艣膰 w drug膮 stron臋. zaczyna膰 nisko i potem podnosi膰, pobudza to dro偶d偶e do dzia艂ania. Je艣li przenios艂e艣 z 19 do 17, to fermentacja mo偶e jeszcze bardziej spowolni膰.

Czy powinienem wi臋c przenie艣膰 fermentor z powrotem do pomieszczenia, w kt贸rym jest 19 stopni? Nie chc臋 mie膰 zbyt silnych zapach贸w i posmak贸w estrowych w tym piwie.

12 godzin temu, sihox napisa艂:
W dniu 18.05.2020 o 23:57, Adi_86 napisa艂:

Nast臋pnym razem brzeczk臋 od razu po chmieleniu przepuszcz臋 przez kad藕 filtracyjn膮 z w臋偶ykiem z oplotu.

Tego nie r贸b. Ci臋偶ko jest dobrze zdezynfekowa膰 zestaw: fermentor, oplot, kranik, itd.

Chodzi艂o mi o to, 偶e niemal wrz膮c膮 brzeczk臋 zaraz po chmieleniu przepuszczam przez kad藕 filtracyjn膮 z w臋偶ykiem z oplotu, zlewam do fermentora i szczelnie zamkni臋ty ch艂odz臋 do temperatury zadania dro偶d偶y. Wtedy gor膮ca brzeczka sterylizuje zar贸wno kad藕 filtracyjn膮, jak i fermentor. Widzia艂em na filmach, ze niekt贸rzy tak robi膮, a zale偶y mi, 偶eby chmiel oddzieli膰 jak najszybciej, 偶eby zapobiec przechodzeniu goryczki do brzeczki podczas ch艂odzenia. Z kolei nie chc臋 chmieli膰 w siateczce, bo jest to mniej skuteczne.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Adi_86 napisa艂:

Czy powinienem wi臋c przenie艣膰 fermentor z powrotem do pomieszczenia, w kt贸rym jest 19 stopni? Nie chc臋 mie膰 zbyt silnych zapach贸w i posmak贸w estrowych w tym piwie.

Ja bym przeni贸s艂.

Wi臋kszo艣膰 cukr贸w jest przerabiana w pierwszych kilku dniach fermentacji (st膮d nazwa - burzliwa), a temperatura wewn膮trz fermentora jest znacznie wy偶sza ni偶 otoczenia (nawet 2-4 stopnie). To w艂a艣nie聽wtedy bardzo wa偶ne jest zachowanie ni偶szej temperatury, nawet 15-16C.

Gdy pierwszy kurz opadnie i fermentacja zaczyna spowalnia膰, automatycznie zaczyna spada膰 temperatura wewn膮trz fermentora. Je艣li dodatkowo przeniesiesz go do ni偶szej temperatury otoczenia, to mo偶esz u艣pi膰 dro偶d偶e i nie wykonaj膮 swej pracy do ko艅ca, stwarzaj膮c potencjalne ryzyko.

Osobi艣cie schodz臋 z temperatur膮 dopiero wtedy, gdy piwo na pewno nadaje si臋 do butelkowania, a ja nie mam czasu/ochoty/mo偶liwo艣ci si臋 tym zaj膮c i zostawiam je jeszcze na jaki艣 czas.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Adi_86 napisa艂:

Chodzi艂o mi o to, 偶e niemal wrz膮c膮 brzeczk臋 zaraz po chmieleniu przepuszczam przez kad藕 filtracyjn膮 z w臋偶ykiem z oplotu, zlewam do fermentora i szczelnie zamkni臋ty ch艂odz臋 do temperatury zadania dro偶d偶y. Wtedy gor膮ca brzeczka sterylizuje zar贸wno kad藕 filtracyjn膮, jak i fermentor. Widzia艂em na filmach, ze niekt贸rzy tak robi膮, a zale偶y mi, 偶eby chmiel oddzieli膰 jak najszybciej, 偶eby zapobiec przechodzeniu goryczki do brzeczki podczas ch艂odzenia. Z kolei nie chc臋 chmieli膰 w siateczce, bo jest to mniej skuteczne.

W ten spos贸b w sumie mo偶esz spr贸bowa膰 cho膰 przelewanie gor膮cej brzeczki nie nale偶y do najprzyjemniejszych kwestii ;) Chyba, 偶e masz gar z kranem. Dodatkowo wydaje mi si臋, 偶e filtrator z oplotu nie jest idealny przy filtrowaniu brzeczki po chmieleniu ale sam nie testowa艂em niestety. Rzu膰 okiem na te w膮tki:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam ponownie. Na wst臋pie dzi臋kuj臋 wszystkim za porady i linki 鈽猴笍

Dzisiaj z dr偶eniem serca otworzy艂em fermentor - powierzchnia m艂odego piwa czysta z resztkami piany z fermentacji, bez najmniejszych oznak infekcji.

Pobra艂em przez kranik pr贸bk臋 do pomiar贸w - po 12 dniach fermentacji balling wynosi 3,5. Piwo jest jeszcze bardzo m臋tne (cho膰 przyznam si臋, 偶e przez kranik pobra艂o mi si臋 troch臋 osad贸w, nie wiem jak wygl膮da p艂yn z powierzchni - mam nieprzejrzysty fermentor). Troch臋 mnie to martwi, bo mia艂em nadziej臋, 偶e po takim czasie piwo b臋dzie ju偶 w jakim艣 stopniu sklarowane. Co dziwne - brak piany przy wlewaniu z kranika do cylindra miarowego mimo ewidentnego nagazowania.

Najwa偶niejsze jednak jest to, 偶e w smaku nie czu膰 偶adnej s艂ono艣ci聽馃榾 Piwo nie jest nadmiernie gorzkie, wyra藕nie czu膰 chmiel i nie jest wodniste w smaku. Niestety, wydaje mi si臋, 偶e jest za du偶o estr贸w - nast臋pnym razem zadam dro偶d偶e w ni偶szej temperaturze. Mimo wszystko i tak smakuje du偶o lepiej ni偶 oczekiwa艂em po smaku brzeczki przed fermentacj膮.

Moje pytanie brzmi: co teraz? Zostawi膰 jeszcze tak jak jest w fermentorze w 19 stopniach (chcia艂bym, aby dofermentowa艂o jeszcze przynajmniej o 1 stopie艅). Czy mo偶e zla膰 znad osadu na cich膮 i do piwnicy? Mam 10 - litrowy balon szklany, akurat by艂oby pod korek i m贸g艂bym obserwowa膰 post臋p klarowania. W piwnicy mam ciemno, wi臋c nie powinno z艂apa膰 "skunksa" w balonie.

Jak d艂ugo piwo typu Ale mo偶e sta膰 na cichej fermentacji? Chcia艂bym, 偶eby przed butelkowaniem by艂o klarowne, a s膮dz膮c po obecnym stopniu zm臋tnienia, nie nast膮pi to szybko (je偶eli w og贸le). Czy na tym etapie mog臋 jeszcze doda膰 艣rodki klaruj膮ce np. Whirfloc czy mech irlandzki?

Przepraszam za tyle pyta艅, ale chcia艂bym, 偶eby moje pierwsze piwo wysz艂o jak najlepiej mimo pope艂nionych b艂臋d贸w 馃榿

Edited by Adi_86
Link to comment
Share on other sites

Mo偶esz podnie艣膰 temperatur臋, aby piwo dofermentowa艂o.

Piwo sklaruje si臋 samo, bez przelewania na cich膮.

Ewentualnie jak b臋dziesz pewny, 偶e Blg nie spada mo偶esz obni偶y膰 temperatur臋 do 3-4 st. C. Dzi臋ki temu dro偶d偶e szybko opadn膮. Nie r贸b jednak tego, bez pewno艣ci, 偶e fermentacja si臋 zako艅czy艂a.

10 godzin temu, Adi_86 napisa艂:

Czy na tym etapie mog臋 jeszcze doda膰 艣rodki klaruj膮ce np. Whirfloc czy mech irlandzki?

nie

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.