Skocz do zawartości

Warzenie i fermentacja w tym samym naczyniu


Markin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do zakupu gara z nierdzewki pod warki 10/12l. Jednocześnie pomyślałem sobie, że fajnie by było mieć fermentor z nierdzewki. W związku z tym mam do Was pytanie? Czy technicznie jest możliwe warzenie i fermentacja w tym samym naczyniu? 

Znalazłem coś takiego:

https://piwoszarnia.pl/obs-vice-pojemnik-fermentacyjny-24l-z-rurka-termometrem-i-kranikie-stal-nierdzewna-p-1568.html

 

Czy w czymś takim mógłbym normalnie przeprowadzać zacieranie (BIAB) na indukcji , a następnie gotowanie, po czym zawartość zlać kranikiem do jakiegoś innego zbiornika i potem z powrotem do tego "gara" (w celu napowietrznia), zapodać drożdże i fermentować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale po co? Nie widzę w tym nic fajnego :) Fermentuj w tanich pojemnikach - wiadra z PP. 

Co zrobisz jak w międzyczasie będziesz chciał uwarzyć inną warkę? Albo ugotować bigos? ;)

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z nierdzewką jest taki problem, że rdzewieje, tylko jest na rdze bardziej odporna. Ja kiedyś umyłem gar, ktoś go przykrył przed wyschnięciem i po tygodniu miałem rude ciapki na dnie. Nie wiem dokładnie jak to działa. Proponuje zalać garnek wodą na próbę i chodzić, obserwować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z nierdzewką jest taki problem, że rdzewieje, tylko jest na rdze bardziej odporna. Ja kiedyś umyłem gar, ktoś go przykrył przed wyschnięciem i po tygodniu miałem rude ciapki na dnie. Nie wiem dokładnie jak to działa. Proponuje zalać garnek wodą na próbę i chodzić, obserwować.
Kolego bzdury gadasz:) jak kupiłeś garnek w Ikei to tak, rdzewieją bo to najgorszy sort stali. Stal nierdzewna rdzewieje jak używa się do jej obróbki złych narzędzi, np wierteł węglowych bez kobaltu lub zanieczyszczonych narzędzi zwykła stalą węglowa...

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Markin napisał:

Wydaje mi się, że przy nierdzewce łatwiej utrzymać sterylność. 

To prawda. Po prostu większość z nas patrząc na to ilu fermentorów używa to nie wyobraża sobie kupować tyle samo garnków :) Nie ma przeciwwskazań żeby w tym fermentować. 

"maksymalne dopuszczalne napełnienie: 22L" 

dla mnie byłoby za mało :P 

 

Nie mniej odpowiadając na pytanie: tak, jest to możliwe. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.