Jump to content
zegancio

OYL-210 Where da funk? - jakie macie doświadczenia z tymi drożdżami ?

Recommended Posts

Cześć.

Swoją przygodę z brettami rozpoczynałem właśnie od drożdży z Omega Yeast OYL-210 i można powiedzieć że dość spontaniczne bo grzybki otrzymałem od kolegi w ramach wymiany za gęstwę wiec warka nie była w 100% przemyślana pod kątem doboru drożdży a potraktowałem ją jako testową i totalnie bez obsługową ( temp. fermentacji bez użycia lodówki ~22°C).

Do tej pory uwarzyłem dwie warki APA - 13ta ~10l i 14.7°blg ~12l.

W obu przypadkach jak podaje producent owocowość znika już pod koniec fermentacji można powiedzieć tej najbardziej burzliwej czyli w kilka dni po jej rozpoczęciu. Do pierwszej warki użyłem startera ok 1.6l a do drugiej gęstwy z pierwszej warki. W 13stce drożdże przejadły cukry do 1°blg w drugiej fermentacja trwa i jak na razie blg wynosi 2°.

 

Niestety w obydwu piwach wspomnianej owocowości jest mało w większości dominują nuty stajenne, końskie. Stąd moje pytanie czy owy szczep tak ma czy być może zestresowałem drożdże i stąd tyle końskich aromatów w piwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.