Jump to content
Rolnik Sam w Dolinie

Irlandzkie Czerwone Ale z Esencji Smaku - piwo dla żony?

Recommended Posts

Hej :)

 

Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie"

Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU,
miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np.
W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale"


Słód Pale Ale - 4 kg

Słód Wiedeński - 0,5 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,3 kg

Jęczmień Prażony - 0,1 kg

Chmiel - Hallertauer Tradition- 30g


Drożdże - będę miał gęstwę S-04


Gęstość początkowa    12°BLG

Gęstość końcowa     3,0°BLG

Goryczka      17 IBU

Kolor     28 EBC

Alkohol     4,6%


Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach?

Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego?

 

Z góry dziękuję :)

 

Jakub

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Hej :)

 

Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie"

Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU,
miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np.
W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale"


Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach?

Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego?

 

Z góry dziękuję :)

 

Jakub

 

 

Można spróbować i to, choć przy takich wymaganiach bardzo często sprawdza się dobra pszenica czy weizenbock.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Jęczmień Prażony - 0,1 kg

Możesz ten jęczmień wywalić, bo będzie go czuć, a ta nuta nie każdemu pasuje. Daj ew. do wysładzania tylko. Ewentualnie jakiegoś bittera możesz zrobić. Pale Ale 97% karmel 3% chmiel na goryczkę i trochę na aromat i będzie git.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

IRA niekoniecznie nazwałbym słodkim i kobiecym piwem. Słodki, to bardziej Weizenbock. Żonie smakują jeszcze Saison, Witbier, Weizeny, a najbardziej słabo palone stouty/robust portery

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkockie ale light/heavy- proste, lekkie, slodowo-karmelowe, goryczka minimalna, bo i ilość chmielu symboliczna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

IRA jest stosunkowo wytrawne na finiszu z charakterystyczną nutką palonego jęczmienia, który jeszcze bardziej go uwytrawnia. To jest słodowe piwo, ale w żadnym wypadku nie słodkie. Moim zdaniem to nie jest dobry trop dla kogoś, dla kogo większość piw jest za gorzka. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję :)

 

Weizenbock dopisany do listy. Drożdże przydadzą się też do Grodziskiego, które mi smakuje :)

 

Wcześniej zamówiłem już zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale" - zrobię go pół porcji, czyli 10l,

a potem pewnie Weizenbock...

 

Planuje co weekend nastawiać 10l i ustawiać kolejkę fermentorów do rozlewu :)

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

potem pewnie Weizenbock

Pamiętaj, że jest to ciężkie zimowe piwo dosyć trudne technicznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Weizenbock dopisany do listy. Drożdże przydadzą się też do Grodziskiego, które mi smakuje :)

Weizenbocka i grodziskie robi się na zupełnie innych drożdżach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

W sklepie sugerują do obu piw drożdże WB-06.

Jaki sklep?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Z sucharów robiłbym na Mauribrew Weiss. Z opinii ludzi WB-06 głęboko odfermentowują. A tak poza tym, to poleciłbym FM41 lub Wyeast3068

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl. Ma być słodowa i czerwona. 50g obłuszczonego barwiącego + red cristal + mech i mamy fajne lekko karmelowe piwo. Jak się porządnie sklaruje to budzi zachwyt, jak się nie sklaruje to jest żodne i brunatne. Fermentuję właśnie dwie równolegle, 18°C, US-05 dla czystości. Ten sam zasyp, dwa skrajne chmielenia - jedno na dole widełek stylu (prawie nic aromatu chmielowego, 18 IBU), drugie na przeciwnym krańcu (celowane w 28 IBU i trochę Fuglesa na 10').

 

Z IRA i innymi czerwonymi uwaga - aromaty drożdżowe wychodzą przy słodach "red" bardzo chętnie, nawet w komercyjnych filtrowanych piwach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, c64club napisał:

IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl.

Nie musi być gorzka, ale w żadnym wypadku nie może być słodka. Nawet jak zaczyna się lekko słodkawo to finisz zawsze musi być wytrawny lub półwytrawny. 

 

3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje...

 

Jakub

WB-06 nadadzą się do wszelkich odmian pszenic, ale w żadnym wypadku nie do grodziskiego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje...

A tak. Ślepy jestem. Wb06 to jeden z najgorszych wyborów do grodziskiego. Kompletnie nie pasują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.