Jump to content

Recommended Posts

Witam ! 

Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ? Jeśli ktoś miał coś z tym tematem wspólnego to proszę o jakieś rady, może przepis . Chciałbym bardzo zrobic i mam pewien zamysł Ale może ktoś ma doświadczenie z tym produktem i coś podpowie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, właśnie napisałem o kwiatach czarnego bzu, nie wiem skąd wziąłeś sok. I nie napisałem "cydr" tylko "ala cydr" ponieważ wiem z czego się robi cydr.  Nic nie wznoszący post. Proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, Ziaro3 napisał:

Tak, właśnie napisałem o kwiatach czarnego bzu, nie wiem skąd wziąłeś sok. I nie napisałem "cydr" tylko "ala cydr" ponieważ wiem z czego się robi cydr.  Nic nie wznoszący post.

Sok wziąłem ze sklepu jeśli o to pytasz i opisałem swoje wrażenia :). Jeśli nie chcesz otrzymywać odpowiedzi to po co zadajesz pytania?

 

25 minut temu, Ziaro3 napisał:

Proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Życzę tego samego.

Druga sprawa to taka, że jak już tak się zachowujesz to ja też, tak chcę, a co? Forum owe proszę pana dotyczy piw, jak sama nazwa wskazuje, a nie robienia cydrów, które nie są cydrami tylko... no właśnie, czym? winem? nalewką?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytania były inne proszę Pana  ;) Forum dotyczy piw, wiem. Jak się nazywa temat ? Bądź dział w jakim został dodany post? :) A odpowiedź na moje pytanie :

W dniu 14.05.2020 o 18:03, Ziaro3 napisał:

Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ? 

Była

20 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Kiedyś dodalem do cydru sok z owocu czarnego bzu i to nie mój gust smakowy. 

Jak już tak bardzo chcesz to dałbym same kwiaty do fermentacji.

Widzisz juz brak sensu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Widzę brak sensu w twoim cydrze z kwiatów bzu.

Dziękuję za opinie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie szkoda Wam czasu na bezsensowne targanie się po uszach?

W dniu 14.05.2020 o 18:03, Ziaro3 napisał:

Witam ! 

Czy ktoś z was może robił ala cydr z kwiatów czarnego bzu ?

 

Pytanie chyba trochę nieprecyzyjnie postawione? Jak mamy je rozumieć? Co prawda trudno sobie wyobrazić zrobienie cydru z kwiatów czarnego bzu, to jednak technika idzie do przodu i być może da się.

Zakładam, że chciałbyś zrobić cydr aromatyzowany kwiatami czarnego bzu. Czy tak?

 

Nie mam doświadczenia w robieniu cydru, ale kiedyś zrobiłem Ale'a aromatyzowanego tymi kwiatami. Wyszedł bardzo smaczny, bo zarówno w aromacie jak i w smaku czuło się specyficzny zapach/aromat tych kwiatów. Na 20 l warkę dodałem ok. 30 baldachów na ostatnie 10 minut gotowania brzeczki.

Robiłem też Ale'a z dodatkiem syropu z tych kwiatów i to nie było to. Podobnie jak kolega @Nazwa użytkownika uważam, że nie tędy droga.

 

 

PS. Piłem też dobry cydr z dodatkiem syropu z tych kwiatów - pycha. Mówię oczywiście o dodaniu syropu na etapie serwowania napoju.

 

Edited by andy1856
Uzupełnienie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Chciałem zalać pewną ilość kwiatów wrzatkiem I doslodzic do około 12 blg i heja . Wydaje mi sie ze mogłoby coś z tego być. Skoro robi się wino to czemu by ala cydr nie wyszedł? Ale tak jak piszesz najlepszym pomysłem byłoby dodać go do aromatu np do brzeczki .

Edited by Ziaro3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.