Jump to content
ByKuuu

Jaki kociołek/garnek do piwka?

Recommended Posts

11 minut temu, ByKuuu napisał:

Witam, uwarzyłem z kolegą jak na razie 3 warki z Brewkitu, więc dopiero zaczynamy. 
Chcielibyśmy uwarzyć takie "prawdziwsze" piwko, i szukamy kotła 40 litrów, jesteśmy z ŁODZI. 
Znalazłem coś takiego: |
https://allegro.pl/oferta/kociolek-garnek-ocynk-40-l-polski-produkt-9193091258 
Co sądzicie ?
Pozdro ;)

 

Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje.

Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, punix napisał:

 

Blacha ocynkowana zdecydowanie się nie nadaje.

Najtańsza wersja to emalia, coś w granicy 130-150zł, droższa opcja to garnek ze stali nierdzewnej.

 Okej dzięki wielkie za pomoc, jeszcze pozwolę sobie zadać jedno pytanie 
Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, ByKuuu napisał:

Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ? :)

Ruszajcie chłopaki z zacieraniem. Nie bawcie się w ekstrakty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, ByKuuu napisał:

Chłopaki, absolutne minimum dla was godne polecenia to jest to (cena też do przełknięcia):

https://allegro.pl/oferta/garnek-emaliowany-emalia-indukcja-40l-olkusz-8177003738

Sam zaczynałem od emalii, nadal ją mam i nadal używam ;) 

Jak kiedyś byście chcieli przejść na lepszą jakość to polecam to:

https://allegro.pl/oferta/garnek-40-l-z-pokrywa-gastronomiczny-indukcja-gaz-8969745075

Choć to jest subiektywne. Dla mnie jeśli chodzi o zacieranie to nie ma różnicy, czy emalia, czy nierdzewka. Nierdzewkę można kupić myśląc przyszłościowo. Na początku możecie w niej zacierać i gotować. Ja kupiłem nierdzewkę typowo do gotowania, wspawałem mufę i wkręcam w nią grzałkę 3,4 kW. Kupując nierdzewkę, zawsze możecie w przyszłości przerobić ją na inny system, np. recyrkulacyjny, itp.

 

10 godzin temu, ByKuuu napisał:

Na czwartą warkę polecałbyś: "Z zacieraniem" czy raczej z ekstraktami ?

Spróbujcie sił w zacieraniu ;)  Sam też z brewkitów przeszedłem na zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zacierać możesz na początek "po angielsku", w dwóch wiadrach-fermentorach, z czego jedno z podziurawionym dnem a drugie z kranem, które ma wiele zastosowań. Tylko trzeba ten kran nisko wkręcić więc nie kupuj z gotowym otworem. Owijasz kocem i działa. Jeśli kiedyś przejdziesz na ciekawszy sprzęt do zacierania, to fermentor z kranem zachowuje wszystkie użyteczne role a ten z dziurawym dnem też jeszcze wykorzystasz.

 

Warzyć na początek możesz małe warki. Kumpel do dzisiaj robi po 10l - poeksperymentuje ze stylami a w ciasnym mieszkaniu nie trzyma wielkich garów tylko z żoną kupili nieco większy (13l?) do rosołu i do wszystkiego. Taki gar zawsze warto mieć, od razu nierdzewny.

 

Dowolny gar emaliowany lub nierdzewny o wystarczającej pojemności będzie dobry. Jak chcesz tanio, to przejrzyj złomowisko. Sporo emaliowanego sprzętu tam trafia, często nieobitego, bo ktoś wymienił na nierdzewkę lub emalia straciła pierwotną ładność. Nie szedłbym w zakup nowego gara emaliowanego. Jak się przekonasz do pełnoprocesowego warzenia to emalia będzie Cię ograniczać, a jeśli stracisz zapał to zostaniesz z wielkim i delikatnym garem.

Nierdzewny jest uniwersalny, może służyć potem do wszystkiego, nie tylko do piwa. W mojej kadzi zaciernej w domu, brat parzy wędliny. Nierdzewkę łatwiej czyścić, można ją traktować ługiem  nawet wykorzstać jako komorę do traktowania ługiem pozostałego sprzętu. Da się też wspawać spust czy zaczepy na hopspider.

 

O wyborze gara nierdzewnego jest długi, stary i często odwiedzany wątek na forum.
 

Na ekstrakty przeszedłem teraz na rok, bo półtora miesiąca w ładowni statku mogłoby się okazać zabójcze dla słodu. Ekstrakty są fajne bo szybkie, warzenie dla 20-30 osób jest "ogarniable" w normalnych garach. Ostatnie 30 warek na nich zrobiłem i jescze pół roku musze na nich polegać. Ale to tak naprawdę "niechmielony brewkit".  Nie masz wpływu na fermentowalność. Nie da się z nich zrobić piw jasnych, wszystkie siłą rzeczy są trochę jak po dekokcji. Jak chcesz użyć słodów specjalnych to i tak paprzesz się z ziarnem czyli prawie jak pełny proces.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.