Jump to content

Pils (Mgliste), Andrzej Smyk ||| zamiana drożdży


bolo07
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałem sobie zrobić to piwko ale teraz nie mam odpowiedniej temperatury w piwnicy, która waha się około 20°C . mam pytanie czy mogę zamienić drożdże z przepisu dolnej fermentacji Fermentis Saflager S-23 na Drożdże górnej fermentacji Safale S-04. nie popsuje to smaku piwa?? A jeżeli taka zamiana jest nie wskazana to jaki przepis na teraz polecicie?? oczywiście nie bardzo skomplikowany i chodzi mi raczej o piwa jasne, z wyraźną ale łagodną goryczką.

z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Pils jak każdy lager uzyskuje się wyłącznie w wyniku fermentacji w niskich temperaturach z wykorzystaniem drożdży dolnej fermentacji. W wyższych temperaturach nie uzyskasz smaków lagerowych, bez względu na rodzaj użytych słodów, ekstraktów, czy gotowców. Przy temperaturze 20 stopni i drożdżach Safale S 04 możesz zrobić dobre piwo górnej fermentacji, sugeruję jakiś styl angielski.

Link to comment
Share on other sites

OK Dzięki za rade ;) a jakie piwko angielskiego stylu polecicie??

Przeglądnij receptuty na forum, dopasuj do posiadanych surowców. Drożdże Safale S 04 są dość uniwersalne można je użyć praktycznie do wszystkich Ale i Stoutów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.