Jump to content

Recommended Posts

Cześć,

 

Właśnie mocno wracam do piwowarstwa, także chyba trzeba będzie trochę się podzielić doświadczeniami.

Kilka warek już za sobą mam. Żadne piwo nie kwaśne, ludzie trzęsą uszami, także myślę że warto.

Póki co to tylko taki teaser. W najbliższym czasie opiszę swoje tegoroczne warki i sprzęt.

Zaczynam też spory projekt, żeby przenieść warsztat na nowy poziom, także polecam śledzić.

 

Przy okazji pozdrawiam wszystkich z okolic Rzeszowa. Mam nadzieję, że COVID-19 odpuści i zobaczymy się na bitwach.

 

 

 

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i przyszedł czas na krótkie posumowanie sezonu, który w moim wypadku, z racji na warunki wcale się nie kończy.

W tym roku intensywnie wróciłem do warzenia. Pierwsze warki niestety nie są najlepiej udokumentowane, ale powinno wystarczyć do ewentualnego powtórzenia.

 

Będę wrzucał receptury post po poście, dla zachowania jakiejś logiki.

Ten wpis będzie o moim sprzęcie, żeby o czymś powiedzieć.

 

Generalnie warzę na gazie, w zwykłym garze 33l z nierdzewki. 

Ostatnio w kuchni mieliśmy zmianę płyty grzewczej, więc ze starej wykonałem z pomocą brata coś a'la taboret.

To była najlepsza decyzja od początku hobby, żeby wynieść się z kuchni i mieć trochę spokoju :)

 

Filtracja klasycznie w fermentorze ze sracz-wężykiem, chłodzenie zanużeniówką z rury karbowanej, pomiary tanim refraktometrem.

Fermentuję tam gdzie są warunki, a jeśli jest wymaganie zachowania temperatury, to w lodówce. Właśnie dochodzi mi w niej wiosenny dolniak.

 

No i to z grubsza tyle. także lecimy  recepturami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka, umówmy się, że dziesiąta, bo już nie pamiętam :)

 

Dry Stout 12 BLG 28.12.2020

 

Zasyp:

3kg Pale Ale (Viking Malt)

1 kg Pszeniczny (Viking Malt)

0,2 kg Żytni czekoladowy (Viking Malt)

0.3 Palony jęczmień (Viking Malt)

 

Zacieranie:

40' 64 st. 

Dodatek ciemnych słodów

30' 65 st.

10' 72 st.

Wygrzew 76 st. 6'

 

Wysładzanie do gęstości. Wyszło 21l 10 BLG

 

Chmielenie:

25g Marynka 60'

10g EKG 30'

25 EKG 5'

 

Po gotowaniu do fermentacji poszło >20l 12 BLG

 

Fermentacja S-04 w ~18 st. C

 

Co jest ważne w tej warce, to nauczka w temacie wody. U mnie woda jest bardzo miękka. Nie ma praktycznie żadnego kamienia i można ze smakiem wypić ją prosto z kranu.

Świetnie wychodzą na niej ipy i tym podobne, natomiast stout wyszedł mocno kwaśny, ale na szczęście mi kwaśność nie przeszkadza. 

Następnym razem pewnie dodam jeszcze płatki, i albo pobawię się w dodatki, albo sprowadzę bardziej kamienistą wodę.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Warka #11 Rye IPA 25.01.2020 15,5 BLG ~60 IBU

 

Słody Waga [kg]
Pale Ale 3,5
Żytni 1,4
Karmelowy 0,4
Pszeniczny 0,3

 

Chmiele  
Amarillo 10g  60'
Iunga 5g  60'
Oktawia 15g  30'
Amarillo 30g 5' 
Iunga 10g 5'
Oktawia 15g 5' 

Amarillo

30g na zimno
Iunga

15g na zimno

 

Nie pamiętam jak zacierałem, ale mniej więcej: 65 st. 60', 72 st. 15' 77st. 5'

 

Fermentowałem S04, bo w sklepie nie mieli US-05, w ~18 st. C

 

Piwko wyszło świetnie, szczególnie po około 2-3 tygodniach w butelkach. Dużo ciała, chmielowy charakter i wygląd treściwego piwa. 

Bardzo smakowało ludziom, którzy generalnie za piwem za bardzo nie przepadają, a tym co przepadają jeszcze bardziej :P

Teraz jest już bardziej stonowane i lekkie. Lekko się wyklarowało, ale przejrzyste nie jest i nie będzie.

 

 

Edited by Pyzi0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12 PILS 12,5 BLG 35 BLG 26.04.2020

 

Pale Ale 4   Marynka 30   60'
Monachijski II 0,5   Lubelski 10   30'
Pszeniczny 0,3   Saaz 10   30'
      Saaz 20   5'

 

Zacieranie:

54 st. C. 15'

66,5 st. C. 60'

76 st. C. 5'

 

Wysładzanie ok 16l wody. Do gotowania poszło 27,5l 11,8 BLG

Zauważyłem podczas tej warki dużo wydajność zacierania, bliską 90%

Teraz zacząłem na to zwracać uwagę, żeby docelowo lepiej trafiać z recepturami. Od tej warki wyliczyłem całkowitą wydajność na ~80%

 

Piwo fermentowane dwoma paczkami W43/70, najpierw 12 st. C przez 14 dni, a potem lagerowanie w 2 st. C

W przyszłym tygodniu zlewam do butelek. Póki co jak powąchałem wyziew z rurki po lekkim naciśnięciu wieka, aromat był słodowy, ale bardzo przyjemny, także jestem dobrej myśli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.