Jump to content
Brodaty Pająk

Sosnowe Polskie Pale Ale - pomoc z doborem chmieli

Recommended Posts

Cześć!

Dziś jadę do teściów pozrywać trochę sosnowych pędów i chciałbym od razu  uwarzyć sosnowe PA na polskich chmielach.

W domu posiadam Chinook (PL), Marynkę, Sybillę i Lubelski

Proszę o porady które według was i ile najlepiej nada się na podbicie sosnowej żywicy tak aby jej nie przykryć
Celuję w ok. 12blg i 20litrów brzeczki

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymyśliłem na szybko coś takiego:

60' Chinook (PL) - 5g

30' Marynka - 5g

30' Chinook - 5g

15' Lubelski - 5g

15' Sybilla - 5g

10' Lubelski - 10g

10' Sybilla - 10g

5' Lubelski - 10g

5' Sybilla - 10g

0' Lubelski 10g

0' Sybilla 10g

 

Wg kalkulatora wyszło 29 IBU

Co sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie lepiej wrzucić jedną porcję na goryczkę a drugą na hopstand (Przy takim docelowym IBU to wystarczy tylko tutaj jedna porządna)?!

 

 

Edited by yoshko

Share this post


Link to post
Share on other sites

lubię rozłożyć sobie chmielenie na części, szybciej czas leci podczas warzenia :)

A co sądzicie o ilości i rodzaju chmielu? nie będzie się gryzło z tymi pędami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I poszło wczoraj do gara:

300g pędów sosny

10g Marynki, 35g Sybilli i 35g Lubelskiego.

Na cichą dorzucę pewnie też ok. 40 Sybilli lub Lubelskiego. 

 

Mam nadzieję, że chmiele będą wyczuwalne ale nie zdominują pędów. Zobaczymy za parę tygodni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.