Jump to content
Sign in to follow this  
diask

Pomoc w recepturze - Braggot

Recommended Posts

Witam, układam recepturę na Braggota - połączenie miodu pitnego z piwem. Chciałbym podkreślić odczucie miodu przez dużą gęstość piwa.  W tym celu chce użyć słodu żytniego. Nie wiem na ile to prawda, ale słód gryczany ma wnosić posmaki miodowe.  Chciałem użyć dodatkowo słód  colorado honig, ale nie można go teraz kupić. Słód Biscuit ma podnieść słodycz, a Monachijski zbudować podbudowę słodową. Chmielenie na 20 IBU. Drożdze MEAD M05 Mangrove Jack's lub podobne do produkcji miodu pitnego. Pytanie czy taka receptura dobrze się prezentuje? Czy potrzeba coś dodać? Czy proporcje są odpowiednie?

 

27.4 BLG

13.2% ABV

12.3 SRM

 

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 1 kg 19% 79 % 16
Ziarno Żytni 1 kg 19% 85 % 8
Ziarno Gryczany 0.5 kg 9.5% 65 % 4
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 4.8% 79 % 45
Cukier Miód  2.5 kg 47.6% 94 % 20

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Marcin Skwira napisał:

Zobacz sobie u Dori na blogu jest fajna receptura. Ja robiłem bragota na wyslodkach po porterze żytnim na razie leżakuje. Na pewno musi dobrej jakości miód. Sam użyłem wielokwiat, nawłoć, fasolowy. 

https://www.piwo.org/forums/topic/28933-browar-miodka/?do=findComment&comment=515974

Dzięki za podpowiedź. Wlaśnie jej recepturą się inspirowałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...