Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Utlenione koźlaki są lepsze

Recommended Posts

http://braukaiser.com/lifetype2/index.php?op=ViewArticle&articleId=136&blogId=1

 

Kaiser postawił hipotezę, że część pięknego aromatu kożlaków bierze się z utlenienia.

 

Eksperyment: Pół warki nagazował sztucznie, pół przez refermentację w butelkach. To drugie było mniej utlenine, gdyż drożdże w butelce zużywaja tlen. Po 3 miesiącach ta nagazowana sztucznie smakowała lepiej, miała lepszy aromat ciemnych owoców i słodowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie piwa ciemne i mocne zyskują na utlenieniu, czy ogólniej na postarzeniu. Pojawiają się aromaty miodowe, karmelowe, porto, sherry, itd. To jest ten efekt przeleżakowywania porterów.

 

Jak przy tym zaś jesteśmy, to piłem ostatnio Mazowieckie pasteryzowane i było tak strasznie utlenione, że z trudem dopiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę a`propos...;) na balu kapitańskim po zeszłoweekendowym Nord Cup w Gdańsku piłem amberowego koźlaka z beczki... mój szacun dla Ambera wzrósł niepomiernie... pyszne!... w wersji butelkowej nie wydawało mi się tak dobre...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.