Skocz do zawartości

Utlenione koźlaki są lepsze


coder

Rekomendowane odpowiedzi

http://braukaiser.com/lifetype2/index.php?op=ViewArticle&articleId=136&blogId=1

 

Kaiser postawił hipotezę, że część pięknego aromatu kożlaków bierze się z utlenienia.

 

Eksperyment: Pół warki nagazował sztucznie, pół przez refermentację w butelkach. To drugie było mniej utlenine, gdyż drożdże w butelce zużywaja tlen. Po 3 miesiącach ta nagazowana sztucznie smakowała lepiej, miała lepszy aromat ciemnych owoców i słodowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie piwa ciemne i mocne zyskują na utlenieniu, czy ogólniej na postarzeniu. Pojawiają się aromaty miodowe, karmelowe, porto, sherry, itd. To jest ten efekt przeleżakowywania porterów.

 

Jak przy tym zaś jesteśmy, to piłem ostatnio Mazowieckie pasteryzowane i było tak strasznie utlenione, że z trudem dopiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.