Skocz do zawartości

Pomoc!! Pierwsze piwo domowe APA


Goleezi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Jest jakaś szansa, że to piwo wyjdzie? Czy będzie wodniste? Fermentuje obecnie w 18 C i miałem zamiar 10dni burzliwej a potem 7 dni cichej w innym pojemniku.

 

z góry dziękuje za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Goleezi napisał:

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Niemożliwe. Jak miałeś 15 litrów 15 plato, to po dodaniu 4,5 litrów wody masz 19,5l itra 11,5 plato

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Wuuu napisał:

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Zacieranie 

 

Dzięki za pomoc 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.