Jump to content
Goleezi

Pomoc!! Pierwsze piwo domowe APA

Recommended Posts

Witam

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Jest jakaś szansa, że to piwo wyjdzie? Czy będzie wodniste? Fermentuje obecnie w 18 C i miałem zamiar 10dni burzliwej a potem 7 dni cichej w innym pojemniku.

 

z góry dziękuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Goleezi napisał:

Wczoraj warzyłem swoje pierwsze piwo, szczerze to myślałem, że będzie o wiele łatwiej, miałem parę problemów jednym z nich było to, że po gotowaniu zostało mi 15L a w instrukcji, a w instrukcji jest napisane, że powinno być końcowo 21L więc zmierzyłem najpierw poziom blg i wyszło 15blg ( na opakowaniu surowców jest napisane 11,5blg ) wiec dolałem 4,5L i spadło do 6blg.

Niemożliwe. Jak miałeś 15 litrów 15 plato, to po dodaniu 4,5 litrów wody masz 19,5l itra 11,5 plato

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Wuuu napisał:

Nie możliwe, że spadło Ci do 6 blg za 15 po dodaniu 4.5l wody. Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed kolejna próbka.

Na oko to po tym zabiegu, powinienes trafić w zakładany ekstakt i bedzie ok.

A zeztaw surowców z ekstraktów czy zacieranie? Jeśli zacieranie to na przyszłość staraj sie wysladzać wolniej i do objętości (np. 25-26l przed gotowaniem, żeby uzyskać docelowe 21l - w zależności od odparowania w Twoim garze)

I nie śpiesz się z przelewaniem na cichą. Jak już bardzo chcesz to zmierz chociaż ekstrakt pod koniec w odstepnie 2-3 dni. Jak nie spada to możesz przelewać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Zacieranie 

 

Dzięki za pomoc 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.