Jump to content

Recommended Posts

Cześć.

 4 dni co temu, warzył mocniejszego Dunkelweizena (15 BLG). Wyszło 19.5 (wydajność wyszła większą, niż zakładana i trochę za mało wody omyłkowo).

Wiedeński Weyermann 32%

Grodziski pszeniczny wędzony dębem Viking 25%

Pszenica niesłodowana 9%

Pszeniczny Carawheat Weyermann 13%

Caramunich typ III Weyermann 6%

Czekoladowy Ciemny Viking Malt 4%

Płatki żytnie błyskawiczne 10%

Dekokcja dwuwar

Drożdże WB06 zrobiony starter

IBU 15

Do FFT brzeczka w temperaturze 35°C.

 

Dziś mierzyłem BLG FFT i jak zeszło do 8, tak dziwnie gorzkie. Gorycz a'la żółć, orzech włoski...

 

Infekcja?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smakowałeś FFT czy piwo z fermentora?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej FFT, teraz z fermentora i to samo

Godzinę temu, Wuuu napisał:

Smakowałeś FFT czy piwo z fermentora?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak i aromat fermentującego piwa, ma niewiele wspólnego z produktem końcowym. Skoro aktualnie masz 8 blg to znaczy, że fermentacja trwa i w toni może unosić się jeszcze dużo cząstek stałych np. drożdże, resztki chmielin, białka - ma to wpływ na smak próbki.

Daj piwu skończyć fermentację, odleżeć swoje po refermentacji w butelce i wtedy dopiero można ocenić czy piwo jest dobre czy nie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Oskaliber napisał:

Gorycz ala orzech włoski to brzmi trochę jak aldehyd octowy. Przy nieskończonej fermentacji to nie byłoby nic dziwnego.

Wygląda ok. Piana zdrowa, pracuje jeszcze mocno.

Jedyny niepokój, to gorzki smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Oskaliber napisał:

No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. 

Opisuję tylko pozostałe parametry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Oskaliber napisał:

No przecież ja nie mówię, że nie powinno wyglądać ok. 

 

Chociaż dziś zauważyłem, że w FFT robią się takie bąble powietrza... Duże bąble.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

FFTa do kanału.

Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni...

2 razy większe niż na zdjęciach.IMG_20200513_145047.thumb.jpg.09fface9ff2614519925ff2447062299.jpg

IMG_20200513_144949.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, nogmot napisał:

FFTa do kanału.

Nie znam się, ale smak jednak nienaturalny i te bąble na powierzchni...

2 razy większe niż na zdjęciach.

 

 

Co jest "nienaturalnego" w tym smaku? FFT nie będzie smakować świetnie, bo puszczasz bez kontroli temperatury...

Te bąble wyglądają na resztki piany drożdżowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Resztka piany drożdży, to już była.

Trochę FFT już zrobiłem i wiem jak jest 'naturalnie' - nawet przy rozjechanej temp.

Pierwszy FFT, który poszedł z gara z 35°C i chyba stąd zakażenie.

Po raz pierwszy robiłem małą warkę w dużym garze i chłodnica nie dała rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.