Jump to content

Recommended Posts

Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję!

 

Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. 

I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). 

 

Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone.

 

Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, brunet_po_prawej napisał:

Nie wiem czy w dobry miejscu szukam informacji, ale próbuję!

 

Wczoraj uwarzyłem pierwsze w życiu AIPA, fermentacja z lekkim poślizgiem, ale ruszyła. W związku ze stylem będę chmielił na zimno. Chmiel został mi w saszetkach, niektóre musiał otworzyć podczas chmielenia na goryczkę. Resztkę w miarę szczelnie pozamykałem i włożyłem do zamrażalnika. 

I moje obawy są o to czy mogę takie otwarte wcześniej chmiele (ale przetrzymywane obecnie w zamrażarce) wsypać bezpośrednio na chmielenie na zimno czy musze jeszcze jakoś je sterylizować (jeśli tak to jak!?). 

 

Gdzieś tam doczytałem, że takie świeżo otwarte chmiele można śmiało sypać. No ale ja mam już otwarte tyle, że zamrożone.

 

Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte, a te zostawić na kolejne warki.

 

Możesz sypać te, bezpośrednio z torebki (albo po odważeniu). Ogólnie chmiel nie jest środowiskiem, które mikroby chętnie kolonizują.

Ogólnie, każdy kupiony chmiel najlepiej trzymać w zamrażalniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel zw na swoje właściwości antyseptyczne można sypać beż dezynfekcji. Jedyne czego był się obawiał to utlenienie. Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, brunet_po_prawej napisał:

Ewentualnie mogę kupić nowe hermetycznie zamknięte

Musisz sobie uświadomić, że chmiel nie jest obrabiany paczkowany w jakiś specjalnych warunkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymasz w zamrażalniku w szczelnym opakowaniu, odsypujesz tyle ile potrzebujesz, resztę zamkniętą z powrotem do zamrażalnika. Praktycznie się nei starzeje, albo na tyle wolno że zdążysz zużyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chmiel trzymany w otwartym worku szybko traci na aromacie.


Mój jest na tyle szczelnie zamknięty, że aromatów tracić nie powinien.

Wszystkim baaaaardzo dziękuje!
Jak zwykle można na Was liczyć


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.