Jump to content

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy, więc z góry przepraszam jeśli coś napiszę nie tak i za moją niewiedzę.

 

Jestem w trakcie robienia miodu pitnego zrobiłem go na żywioł i na czuja w sumie nie wiem co z tego wyjdzie ale niebo tym. Chciałbym zrobić drugi miód i tu się zaczyna właściwą część. Co muszę mieć i co muszę wiedzieć? Jakieś takie kompendium. Jak reagować na jakąś wartość blg albo alkoholu itp. z góry dziękuję za wszystkie porady i pomoc. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłem sobie czas na wyszukanie informacji w internecie i zajęło mi wyszukanie podstawowych informacji 26 sekund. Podam Tobie pierwsze lepsze linki.

https://alembik.eu/blog/post/58-jak-zrobic-miod-pitny-domowym-sposobem

https://beszamel.se.pl/jak-zrobic/miod-pitny-przepisy-na-poltoraki-dwojniaki-trojniaki-czworniaki-i-piataki,4104/

https://pitnemiody.pl/blog/o-miodach-pitnych/jak-zrobic-miod-pitny

 

Najprościej miód robi się mieszając 1 część miodu z 3 częściami wody i dodaje drożdże. Po skończonej fermentacji warto przetrzymać jeszcze do sklarowania i w butelki.

Zaznaczam, że to jest najprostszy sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Liczyłem sobie czas na wyszukanie informacji w internecie i zajęło mi wyszukanie podstawowych informacji 26 sekund. Podam Tobie pierwsze lepsze linki.

https://alembik.eu/blog/post/58-jak-zrobic-miod-pitny-domowym-sposobem

https://beszamel.se.pl/jak-zrobic/miod-pitny-przepisy-na-poltoraki-dwojniaki-trojniaki-czworniaki-i-piataki,4104/

https://pitnemiody.pl/blog/o-miodach-pitnych/jak-zrobic-miod-pitny

 

Najprościej miód robi się mieszając 1 część miodu z 3 częściami wody i dodaje drożdże. Po skończonej fermentacji warto przetrzymać jeszcze do sklarowania i w butelki.

Zaznaczam, że to jest najprostszy sposób.

Bardziej mi chodziło o to jakie blg ma być na początku jakie potem? Jak reagować np jak by było za niskie itp albo za wysokie. Rozterka jaką mam teraz czyli w moim miodzie dwójniaku który się robi dopiero przed zimą było czuć gaz lekki teraz czuć bardzo ale to bardzo słabo wyczuwalny, jest mętny alkoholu nie czuć wcale ale jak zlałem spowrotem do butli to coś tam "bulga" i pytanie co robić zostawic? Przepasteryzowac? Dodać drozdze? Pożywki? Ale i tak dzięki za pomoc 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dwójniaku alkoholu dużo nie będzie (ok 9%  max). 
Weź pod uwagę, że domowe miody robione samą fermentacją wychodzą inaczej niż sklepowe (chore rozporządzenie wymusza nienaturalne parametry):
- czwórniak: domowy odfermentuje do zera dając ok 13-15% alko, sklepowy ma max 11% alko i minimum 35g/l cukru (dla wina to już kategoria półsłodkie)
- trójniak: jedyny "normalny" 
- dwójniak i półtorak: domowe będą słabiutkie i mega słodkie, w sklepowych część miodu zastępuje się destylatem żeby dobić do wymaganych 15% alko, co z kolei powoduje, że są bardziej wytrawne od domowych.

Info szukaj raczej po angielsku, bo w PL większosć robi wg podziału jw nie przejmując się zbytnio blg początkowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.