Jump to content
Sign in to follow this  
Marcel Mierzwiński

Pale Ale brewkit

Recommended Posts

Składniki:

- Brew-kit MasterPint Pale Ale

- Chmiel Citra 60 g

- drożdże Fermentis US-04

- cukier puder 1 kg

- Glukoza 180 g

 

Gotowanie: 

- Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody 

- Podgrzanie do wrzenia

- Dolanie Brew-kitu

W tym czasie rehydratyzacja drożdzy

Dodawanie do fermentora: 

- Wlanie gotowego wywaru

- Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza)

 

Fermentacja:

- 3 tygodnie fermentacja burzliwa

- Zlanie na fermentacje cichą

- Fermentacja cicha półtora tygodnia

- Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h

 

Rozlew:

-  Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy 

- Przelanie roztworu do innego wiadra

- Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy.

- Rozlanie do 44 butelek

 

Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało

 

96283719_653945888791541_2175606733076955136_n.jpg

90237453_1497764250392217_1363304924208693248_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Marcel Mierzwiński napisał:

Składniki:

- Brew-kit MasterPint Pale Ale

- Chmiel Citra 60 g

- drożdże Fermentis US-04

- cukier puder 1 kg

- Glukoza 180 g

 

Gotowanie: 

- Rozpuszczenie kilograma cukru pudru w 5 l wody 

- Podgrzanie do wrzenia

- Dolanie Brew-kitu

W tym czasie rehydratyzacja drożdzy

Dodawanie do fermentora: 

- Wlanie gotowego wywaru

- Dolanie 4X5l Wody Saguaro tak żeby napowietrzyć brzeczkę (wcześniej wystawiona na balkon, żeby była zimniejsza)

 

Fermentacja:

- 3 tygodnie fermentacja burzliwa

- Zlanie na fermentacje cichą

- Fermentacja cicha półtora tygodnia

- Dodanie 60 g Citry na ostatnie 48 h

 

Rozlew:

-  Zrobienie roztworu 2 l wody do którego dodaliśmy 180 g glukozy 

- Przelanie roztworu do innego wiadra

- Przelanie brzeczki do tego samego wiadra co roztwór nadając ruch obrotowy cieczy.

- Rozlanie do 44 butelek

 

Piwo wyszło lekko kwaskowe, według mnie Pale Ale to nie przypominało. Zakażenia nie było. Po 3 tygodniach w butelkach kwaskowy smak zszedł i był prawie nie wyczuwalny. Znajomym smakowało

 

 

W tym miejscu zakładamy jeden wątek dla wszystkich swoich zapisków, nie wrzucamy osobno każdego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, punix napisał:

 

W tym miejscu zakładamy jeden wątek dla wszystkich swoich zapisków, nie wrzucamy osobno każdego piwa.

oki dzieki za rade.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.