Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Rozmnażanie drożdży na cukrze

Recommended Posts

Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

"Nie należy namnażać drożdży w cukrze - zapominają jak fermentowac maltozę."

warto poczytać: http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę ;) Powaga :)

 

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja jestem trochę zabobonny i w burze nie warzę :) Powaga :)

 

Odpowiadając na Twoje pytanie. Jeżeli piwo jest lekkie (Blg), to gdybym miał do wyboru starter z cukru, a dodanie drożdży bezpośrednio - wybrałbym to drugie.

Poważnie z tą burzą? :)

 

Edit:

Mi dunkela ogrzmiało i już ostro idzie od południa ;)

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poważnie z tą burzą? :)

Jak najbardziej poważnie :) Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poważnie z tą burzą? :)

Jak najbardziej poważnie :) Zresztą i po burzy mleko ponoć kwaśnieje ;)

No to zobaczymy :) Jak coś to ci podrzucę butelkę tego kwasa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

Przyszła burza, zrobiło się wreszcie trochę chłodniej i trzeba by coś uwarzyć by uzupełnić pustoszejącą piwniczkę.

Chcę zrobić dwie warki na raz, dzień po dniu, z jednego pojemnika WLP300, pytanie czy do startera koniecznie trzeba robić brzeczkę z ekstraktu czy wystarczy w 3L wody rozpuścić np 200g cukru bądź glukozy?

Teoretycznie smakowo powinno to być czystsze niż na ekstrakcie bo drożdże poweinny zrobić tylko co2 i alko...

Każdą czynność wykonujemy po to aby osiągnąć jakiś cel. Starter wykonujemy w celu rozmnożenia drożdży, zwielokrotnienia ich liczby. Aby drożdże rozmnożyły się, starter musi być ze składnikami budulcowymi dla komurki drożdżowej - w cukrze tych składników nie ma!!!. Starter z wody i cukru powoduje rozbudzenie drożdży i podjęcie przez nich pracy - zamierzonego celu zwielokrotnienia liczby drożdży nie osiągniemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.