Skocz do zawartości

Piwowar Marcin - Partial Mash


Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczęcie przygody z piwowarstwem wiąże się z prowadzeniem dziennika i tak potraktuję ten wątek. Będę zapisywał tu swoje przemyślenia, wzloty i upadki. Może w przyszłości jakiś nowy piwowar będzie mógł zaczerpnąć tutaj wiedzy i inspiracji oraz nauczyć się na moich błędach i doświadzczeniach. 

 

Warki:

 

#1 Saison

 

 

Edytowane przez Markin1357
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#1 Saison 

 

Technika:

Partial Mash

 

Surowce:

Ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,7 kg

Słód pszeniczny - 0,5 kg

Słód pilzneński - 0,5 kg

Chmiel East Kent Goldings - 70 g

Drożdże SafAle BE-134 

 

Przygotowania:

Do dyspozycji mam garnki 6l oraz 4l. (Kolejną inwestycją będzie musiał być większy gar.) Planuję przeprowadzić mini zacieranie w garnku 4l. Wleję do niego 3l wody, podgrzeję i wsadzę słody w siateczce do chmielenia. Postaram się utrzymywać temperaturę 65/70 stopni przez ok. 40 minut. Równolegle zacznę już grzać wodę w drugim 6l garnku gdzie dodam połowę ekstraktu. Po mini zacieraniu podniosę temperaturę w obu garnkach. Będę starał się przeprowadzić równoległe gotowanie przez 60 minut.  Chmiel dodam zachowując proporcje do obu garnków. Pod koniec gotowania dodam resztę ekstraktu do 6l garnka. Następnie przeleję zawartość obu naczyń do fermentora i uzupełnię zimną wodą butelkową do 15l. Następnie schłodzę do 17/18 stopni i zadam zrehydratowane drożdże.  

 

Przewidywane parametry:

alk. 4,5 %

ekstr. 11 BLG

ilość 17l

30 IBU

 

 

Edytowane przez Markin1357
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.