Jump to content
Nazwa użytkownika

Pasteryzacja przed refermentacją

Recommended Posts

Kończy się czas fermentacji piwa, które chcę rozlać, a w fermentorze początek infekcji. Na lustrze piwa pojawia się delikatna błonka i szkoda mi tego piwa wylewać. Kiedyś miałem coś podobnego na miodzie i po pasteryzacji poszło w butelki, ale miodów się nie gazuje. Chcę pasteryzować piwo w niskiej temperaturze i dodać świeżych drożdży, taki szczep którymi fermentowałem brzeczkę.

Hefe-weizen, drożdże M20.

1. Dodać po pasteryzacji świeżych drożdży i surowiec do refermentacji, czy tylko drożdże?

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

W teorii potrzebujesz przynajmniej 1 milion (mówi się, że od 1 do 6 mln w zależności od mocy piwa) komórek drożdżowych na ml pakowanego piwa. Czyli minimalnie na warkę 20L powinno się dać 20 mld komórek. Licząc 1 mld komórek drożdży na ml gęstwy wychodzi około 20ml gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ok, cukier też dodawać?

 

A jak inaczej miałoby się nagazować? ;) Chyba, że jeszcze drożdże nie przejadły wszystkich cukrów, wtedy ogólnie cała operacja będzie mocno ryzykowna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.