Skocz do zawartości

Pasteryzacja przed refermentacją


Rekomendowane odpowiedzi

Kończy się czas fermentacji piwa, które chcę rozlać, a w fermentorze początek infekcji. Na lustrze piwa pojawia się delikatna błonka i szkoda mi tego piwa wylewać. Kiedyś miałem coś podobnego na miodzie i po pasteryzacji poszło w butelki, ale miodów się nie gazuje. Chcę pasteryzować piwo w niskiej temperaturze i dodać świeżych drożdży, taki szczep którymi fermentowałem brzeczkę.

Hefe-weizen, drożdże M20.

1. Dodać po pasteryzacji świeżych drożdży i surowiec do refermentacji, czy tylko drożdże?

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Nazwa użytkownika napisał:

2. Jaka ilość drożdży? Sugerować się kalkulatorem np. mrmalty?

W teorii potrzebujesz przynajmniej 1 milion (mówi się, że od 1 do 6 mln w zależności od mocy piwa) komórek drożdżowych na ml pakowanego piwa. Czyli minimalnie na warkę 20L powinno się dać 20 mld komórek. Licząc 1 mld komórek drożdży na ml gęstwy wychodzi około 20ml gęstwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ok, cukier też dodawać?

 

A jak inaczej miałoby się nagazować? ;) Chyba, że jeszcze drożdże nie przejadły wszystkich cukrów, wtedy ogólnie cała operacja będzie mocno ryzykowna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.