Jump to content

Recommended Posts

Hej!

 

Mam maly problem z Belgian Blond Ale. Z zalozenia miala to byc 17 a wyszlo 21 (Tak dalem cukier kandyzowany).. w dodatku barwa ciemno brunatna. Podejrzewam ze duzo wody wyparowalo i slod biscuit zrobil swoje. W kazdym badz razie problem lezy gdzie indziej. 

 

12 litrow na burzliwej dwa tygodnie i zeszlo do 7 BLG. Cicha trwa juz 24 dni i dzis bylo gazowane przy 5 BLG. Dopiero po ponad tygodniu cichej zaczelo sie bulganie i pojawila sie piana ktora utrzymuje sie do dzis. 

 

Czy sadzicie ze powinienem butelkowac juz dzis?. Czy poczekac jeszcze z tydzien? A moze przelac do innego fermentora zeby oddzielic od martwych drozdzy?

 

Z gory dziekuje.!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za szybko przelałeś za pierwszym razem.

 

Ja bym jeszcze czekał, gdzie Ci się spieszy? Przelewać nic nie trzeba. Zapewne dodałeś za mało drożdży jak na taki ekstrakt i teraz są ekscesy. 

 

Polecam lekturę: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Daj tym biednym grzybom spokojnie zjeść tę gęstą zupę którą je uraczyłeś. Tydzień dłużej nie zrobi Ci piwa o smaku kostnicy, z tego co wiem drożdże nie zabierają się za kanibalizm jak mają cukier  i troszku tlenu w zasięgu łapek. Tydzień za mało a zamienisz domową produkcję piwa w domową produkcję broni.

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.