Jump to content
esen1a

FM53 co dalej po burzliwej?

Recommended Posts

Cześć

Uwarzyłem American Wheat na kveikach FM53 (pierwsza przygoda z kveikami). Piwo jest cały czas na burzliwej od 9 dni. Zeszło z 12.9 do 3.3. Zrobiłem test FFT, który dał mi 2 BLG. Piwo fermentowało w temperaturach 21-25 st. C. FFT różnie od 23 do ponad 30. Stosowałem whirflocka. Test FFT po trzech dniach dał mi 2.2 BLG. Zostawiłem go na kolejne trzy dni na grzejniku (jeden lub dwa razy dziennie był przez 30 min ciepły) po tym czasie ten test był klarowny z delikatnym zamgleniem i wyniósł 2.0 BLG.  Trochę mnie to zmieszało bo przy standardowych drożdżach do pszenicy (American nie powinien być na tych drożdżach) fermentacja główna to temperatury 19-25 st. C przez tydzień, zależy jeszcze od szczepu a druga fermentacja to np. 12 st. C przez dwa tygodnie dla sklarowania. A tutaj przy wyższych temperaturach się sklarowało. Teraz co zrobić, zostawić w temperaturze 24.3 st. C bo taka jest obecnie czy przenieść do 12 st. (bez zlewania) czy może podnieść tak jak z tym testem? Czy obniżenie lub podwyższenie nie spowoduje "siary", która już nie jest tak wyczuwalna? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 godziny temu, witur napisał:

Co wy macie z klarowniem tego piwa .. tym bardziej pszenicy 

Sam styl American Wheat zezwala na klar - "Przeważnie blado żółty do złoty kolor. Klarowność może być w przedziale od doskonałej do mglistej wraz z drożdżami przybliżającymi styl niemieckich piw hefeweizen. Duża, długo utrzymująca się biała piana." (źródło American_Wheat_or_Rye_Beer)

 

Jeśli chodzi o moje preferencje to nie lubię błotnistej mętności ale lubię jak piwo jest mętne z prześwitami, może być opalizujące, może być zamglone.

Jeśli chodzi ogólnie o pszenicę (ciężko też uogólniać wszystkie) to skrajne wartości jak dla mnie czyli super klar i błotnista mętność są brzydkie, dla kogoś innego może być super.

 

Z racji że to moja pierwszy przygoda z kveikami to jestem ciekawy jaką mętność uzyskam z drożdży a nie z "resztek" w piwie, jak piwo się "ułoży"

Edited by esen1a

Share this post


Link to post
Share on other sites

BROWAR KWARTA dzięki, przyda się na pewno. Tak podejrzewałem że 25-30 to optymalne temperatury. Następne będę tak fermentował.

 Byłem ciekawy co po 30 ale już wiem, że sobie daruje. A jak z "cichą" robiłeś może w niskich czy wysokich temperaturach?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, esen1a napisał:

BROWAR KWARTA dzięki, przyda się na pewno. Tak podejrzewałem że 25-30 to optymalne temperatury. Następne będę tak fermentował.

 Byłem ciekawy co po 30 ale już wiem, że sobie daruje. A jak z "cichą" robiłeś może w niskich czy wysokich temperaturach?

Fermentację "cichą" zazwyczaj prowadziłem w temperaturach około 20 °C, a jeżeli dodawałem chmiel na zimno to oczywiście robiłem cold crash w temperaturze 5-7 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby kogoś interesowało. Piwo wyszło tak:

IMG_20200529_220511.thumb.jpg.debae86009feaf48f215bb7416d0eb63.jpgIMG_20200527_194333.thumb.jpg.354817bc38175db57379da25ac126d1f.jpg

Najważniejsze:

1. Po burzliwej zostawiłem na cichą w temperaturze około 21 stopni, bez przelewania. 

2. Po zabutelkowaniu i pozostawieniu w 20 stopniach osad opada i po około 2 tygodniach piwo zrobiło się klarowne. Jak piwo trafiło do lodówki na dłużej (24h) osady jakby się uniosły i piwo robi się opalizujące.

3. Zastosowałem whirfloc, Jeśli to zasługa tejże tabletki to pierwszy raz tak mam pomimo, że pH brzeczki przygotowuję pod whirfloc i zostawiam na noc do opadnięcia osadów.

Zwykle piwo jest opalizujące.

 

Inne wnioski opiszę w poście o tym szczepie drożdży.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.