Jump to content
diask

Alternatywa laski wanilii - cukier waniliowy?

Recommended Posts

Witam. Szukam alternatywy dla laski wanilii. Próbowałem wykorzystać naturalną laskę na 10l sweet stouta - wyczuwalność na granicy autosugestii. Przeczytałem, że wanilia podobnie jak kokos przez zawartość tłuszczu negatywnie wpływa na pianę. Próbował ktoś jakiś alternatyw? Znalazłem naturalny ekstrakt waniliowy od dr.Oetkera, myślałem też o cukrze waniliowym (nie wanilinowym)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromat waniliowy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, mkrawc napisał:

Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Właśnie to odrzuciłem na wstępie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odpowiednio zastosowane płatki dębu mogą dać wanilię w piwie.
No to podpowiedz, jak należy je zastosować?


Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to podpowiedz, jak należy je zastosować?


Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

100 g płatków na 20l i miesiąc czasu. Wszystko jednak zależy od rodzaju płatków, ekstraktu początkowego itd. itp. trzeba uważać aby nie przesadzić bo będzie piwo smakować jak ławka spod bloku.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, mkrawc napisał:

Aromaty do ciast są na bazie oleju, to nie jest dobry pomysł.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
 

Mówię o porządnych aromatach bez oleju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jakiej laski waniliowej używałeś. Te w marketach spożywczych ( Auchan, Biedronka, LIdl ) nie nadają się bo mają małą zawartość waniliny. Kup najlepiej w jakimś sklepie specjalistycznym z przyprawami laski waniliowe najlepiej typu bourbon z Madagaskaru albo Indonezji bo one mają o wiele większą zawartość waniliny ( przyjmuje się, że zawartość waniliny jest aż 2,1 -2,6 % ). Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony :) Oczywiście to kosztuje ale to piwo domowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Laski waniliowe dodawać w całości, czy przekroić taką laskę?

 

15 godzin temu, BROWAR KWARTA napisał:

Na te 10 litrów daj 2-3 przecięte laski waniliowe i zapewniam Cię, że będziesz pozytywnie zaskoczony :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale tak po prostu ją wrzuciłeś do piwa?

Robiłem swego czasu zgodnie z opisem, który ktoś z Peruna podał na reddicie, czyli 2 laski (z marketu, bodajże Konatyi) na 16 litrów przecięte wzdłuż, macerowane w rumie i dodane na cichą na 2 tygodnie.

Wanilia w aromacie jest ewidentna, nie pierwszoplanowa, ale jednoznacznie wyczuwalna nawet teraz po ponad roku w piwnicy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.