Jump to content

Dezynfekcja wiadra przed pierwszą warką


Recommended Posts

Witam i mam kolejne pytanie przed pierwszą warką.

Przychodzi mi dzisiaj wiadro i mogę brać się za warkę. Jednak sprzedawca z allegro mnie wydymał i w paczce z zamówieniem, nie wysłał pirosiarczynu sodu, którym miałem wszytko na początku zdezynfekować. Stąd pytanie: czy jeśli umyję nowe wiadro tylko wodą z mydłem to nie zajdzie żadna infekcja? Może jakiś domowy sposób na pierwszą dezynfekcję?

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Barycz napisał:

Witam i mam kolejne pytanie przed pierwszą warką.

Przychodzi mi dzisiaj wiadro i mogę brać się za warkę. Jednak sprzedawca z allegro mnie wydymał i w paczce z zamówieniem, nie wysłał pirosiarczynu sodu, którym miałem wszytko na początku zdezynfekować. Stąd pytanie: czy jeśli umyję nowe wiadro tylko wodą z mydłem to nie zajdzie żadna infekcja? Może jakiś domowy sposób na pierwszą dezynfekcję?

Pozdrawiam

 

Musisz zdezynfekować cały sprzęt, który będzie miał kontakt z brzeczką po gotowaniu. Możesz poszukać oxi w chemii gospodarczej, najlepiej czyste, bez dodatków zapachowych. Ewentualnie może ktoś z piwowarów w okolicy poratuje.

Link to post
Share on other sites

Soda Kaustyczna (Wodorotlenek sodu) będzie najlepszym rozwiązaniem. Dostępna w każdym sklepie pod nazwą OXI/KRET. Jak będziesz kupował to szukaj takiej bez dodatków zapachowych. Jak będziesz dezynfekował uważaj, bo żrące :)

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, zamyślony napisał:

Soda Kaustyczna (Wodorotlenek sodu) będzie najlepszym rozwiązaniem. Dostępna w każdym sklepie pod nazwą OXI/KRET. Jak będziesz kupował to szukaj takiej bez dodatków zapachowych. Jak będziesz dezynfekował uważaj, bo żrące :)

Czyli mogę zdezynfekować kretem?

 

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Barycz napisał:

Czyli mogę zdezynfekować kretem?

 

Tak. Z zachowaniem ostrożności.

Poczytaj ten temat

https://www.piwo.org/forums/topic/1179-środki-czyszczące-soda-kaustyczna-ług-sodowy/

Edited by zamyślony
Link to post
Share on other sites
27 minut temu, zamyślony napisał:

Soda Kaustyczna (Wodorotlenek sodu) będzie najlepszym rozwiązaniem. Dostępna w każdym sklepie pod nazwą OXI/KRET. Jak będziesz kupował to szukaj takiej bez dodatków zapachowych. Jak będziesz dezynfekował uważaj, bo żrące :)

Słodki Jezu, ale nie mylmy sody kaustycznej (wodorotlenek sodu) z OXI (nadwęglan sodu) ! Jedno jest silnie żrące, służy do mycia i MUSI zostać zdezaktywowane, a drugie służy do dezynfekowania i nie musi być nawet spłukiwane...

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Hary86 napisał:

Słodki Jezu, ale nie mylmy sody kaustycznej (wodorotlenek sodu) z OXI (nadwęglan sodu) ! Jedno jest silnie żrące, służy do mycia i MUSI zostać zdezaktywowane, a drugie służy do dezynfekowania i nie musi być nawet spłukiwane...

Mój błąd.

Link to post
Share on other sites

Tego z Twojego zdjęcia bym się nie odważył użyć, bo pewnie zawiera jakieś domieszki poza nadwęglanem (zapachowe, wybielające). Np. w Auchan można dostać czysty nadwęglan bez dodatków.

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, marek- napisał:

Tego z Twojego zdjęcia bym się nie odważył użyć, bo pewnie zawiera jakieś domieszki poza nadwęglanem (zapachowe, wybielające). Np. w Auchan można dostać czysty nadwęglan bez dodatków.

Tu skład

IMG_20200506_123358.jpg

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Barycz napisał:

 

No dobra, szukam czegoś dalej

Z czystym sercem mogę Ci polecić sodę kaustyczna. Od początku jej używam i nie miałem ani jednego zakażenia. Plus jest taki że soda poradzi sobie również z dzikimi drożdżami a pirosiarczyn nie. Uważaj przy dezynfekcji i płukaj dobrze wszystko i będzie ok.

Edited by zamyślony
Link to post
Share on other sites
9 minut temu, 330ml napisał:

A nie można użyć 75% alkoholu, jest bezpieczny w użyciu i dość dostępny...

w opracowaniu Undeath`a możemy znaleźć izopropanol:

 

Ja nie korzystałem z alko.

Link to post
Share on other sites
8 minut temu, sobieslaw napisał:

Kreta raczej też bym nie używał, tam nie ma jakichś metali ciężkich? Soda kaustyczna jednak czystsza jest.

z tego co producenci piszą to są dodatki aluminium które wspomagają reakcję. tutaj musiałby się wypowiedzieć jakiś chemik

Link to post
Share on other sites
Teraz, zamyślony napisał:

z tego co producenci piszą to są dodatki aluminium które wspomagają reakcję. tutaj musiałby się wypowiedzieć jakiś chemik

No właśnie, soda kaustyczna rozpuszcza aluminium. Raczej nie chciałbym mieć tego nigdzie w piwie.

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Barycz napisał:

Czytałem, ale szukam czegoś co mogę kupić w swoim małym mieście, a nie w internecie.

to może wrzątek :D

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.