Jump to content
Sign in to follow this  
Betfard

West Coast Sesion IPA

Recommended Posts

Cześć

 

Mam już za sobą kilkanaście warek, udanych mniej lub bardziej. Teraz postanowiłem uwarzyć West coast IPA w wersji sesyjnej, jako lekkie orzeźwiające piwo na upały. Chciałbym też zrobić piwo na tyle pijalne by zachęcić znajomych malkontentów w temacie kraftów dlatego celuje w niską goryczkę. Ze swojego poprzedniego podejścia do APA nie jestem zadowolony więc proszę o rady i korekcje.

 

Warka: 20L

 

Zasyp:

4,5kg Pale ale

0,5kg Pszeniczny

 

Zacieranie:

45 minut - 62°C

15 minut - 72°C

 

Chmielenie:

30 minut - 25g Citra

10 minut - 20g Mosaic

0 minut(Whirlpool) - 25g citra

Na zimno 5 dni - 50g Citra + 30g Mosaic

 

Drożdże:

Fermentum mobile: Kalifornijska gorączka

 

Planowane blg: około 12,5

Planowane IBU około 35

 

Pytania i uwagi własne:

 

Do chmielenia na zimno chciałem zastosować hop spider(oczywiście po odkażeniu) żeby uniknąć dodatkowej filtracji przed butelkowaniem. 

 

Zastanawiam się nad zdaniem drożdży, bez startera, kończy mi się ekstrakt a ale i to poniżej 13 wydaje się na tyle słabe, żeby dały sobie radę. 

 

Zastanawiam się jeszcze nad tymi dodatkami/zamiennikami:

- Zastąpić część pszenicznego resztką Carawheata który został mi z Weizena

- Użyć mchu irlandzkiego dla lepszej klarowności(chociaż obawiam się, że osłabi to pianę)

- Użyć skórki z pomarańczy(nie wiem nawet na jakim etapie się jej używa)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Betfard napisał:

Cześć

 

Mam już za sobą kilkanaście warek, udanych mniej lub bardziej. Teraz postanowiłem uwarzyć West coast IPA w wersji sesyjnej, jako lekkie orzeźwiające piwo na upały. Chciałbym też zrobić piwo na tyle pijalne by zachęcić znajomych malkontentów w temacie kraftów dlatego celuje w niską goryczkę. Ze swojego poprzedniego podejścia do APA nie jestem zadowolony więc proszę o rady i korekcje.

 

Warka: 20L

 

Zasyp:

4,5kg Pale ale

0,5kg Pszeniczny

 

Zacieranie:

45 minut - 62°C

15 minut - 72°C

 

Chmielenie:

30 minut - 25g Citra

10 minut - 20g Mosaic

0 minut(Whirlpool) - 25g citra

Na zimno 5 dni - 50g Citra + 30g Mosaic

 

Drożdże:

Fermentum mobile: Kalifornijska gorączka

 

Planowane blg: około 12,5

Planowane IBU około 35

 

Pytania i uwagi własne:

 

Do chmielenia na zimno chciałem zastosować hop spider(oczywiście po odkażeniu) żeby uniknąć dodatkowej filtracji przed butelkowaniem. 

 

Zastanawiam się nad zdaniem drożdży, bez startera, kończy mi się ekstrakt a ale i to poniżej 13 wydaje się na tyle słabe, żeby dały sobie radę. 

 

Zastanawiam się jeszcze nad tymi dodatkami/zamiennikami:

- Zastąpić część pszenicznego resztką Carawheata który został mi z Weizena

- Użyć mchu irlandzkiego dla lepszej klarowności(chociaż obawiam się, że osłabi to pianę)

- Użyć skórki z pomarańczy(nie wiem nawet na jakim etapie się jej używa)

 

 

 

 

FM bez startera to słaby pomysł, lepiej dokupić ekstrakt. Jeśli to ma być west coast, to nad karmelem bym się nie zastanawiał. Mech irlandzki polepsza klarowność piwa, piany raczej nie rujnuje. Co do skórki - zawsze zanim coś dodasz, warto sobie zadać pytanie: po co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze jeśli chodzi o terminologię to niska goryczka i west coast się wyklucza. 

 

Używanie drożdży płynnych bez startera absolutnie odpada.

 

Żadnych karmeli bym do west coasta nie dodawał.

 

Mech irlandzki nie osłabia piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, punix napisał:

 Co do skórki - zawsze zanim coś dodasz, warto sobie zadać pytanie: po co?

Myślałem o podbiciu posmaków cytrusowych do maximum, wiem że do takich Wittbierów dodaje się skórke pomarańczową. 

 

35 minut temu, Oskaliber napisał:

Po pierwsze jeśli chodzi o terminologię to niska goryczka i west coast się wyklucza. 

Inspirowałem się tym: https://www.polskikraft.pl/piwo/browar-konstancin-session-west-coast-ipa_5775 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie wszystko w polskim krafcie jest godne aby się tym inspirować, rzekłbym wręcz że zdecydowana mniejszość. Także malkontenci nie są, w moim doświadczeniu, godni tego żeby ich przekonywać, to zwykle jest frustrujące doświadczenie dla obu stron, niech sobie piją swoje Harnasie.

 

Z twojego przepisu wyjdzie ładna APA, "Session IPA" bym tego nie nazwał, z drugiej strony to i tak jest pseudostyl wzięty z sufitu, więc nikt ci nie zabroni.

 

Aha, no i do tego piwa potrzeba jakieś 190mld komórek:

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże dość ładnie osiadają przy cold crashu, nie wiem czy tu mech coś zmieni. Jak chcesz super klarowne, możesz rozważyć żelatynę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.