Jump to content
Sign in to follow this  
kokesz43

ruski szampan w piwie

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, dziś otworzyłem Pale Ale z browamatora, lecz z dodatkiem 1kg słodu pale ale ponad zestaw i chmielu marynka 30g na goryczkę i  citra 30g na aromat 5 min przed koncem gotowania. 

Ogólnie  piwo po zabutelkowaniu stało 3 tygodnie. Piana świetna, goryczka super lecz ... brak aromatu chmielowego i pojawia się dość intensywny aromat ruskiego szampana a w dodatku trochę się pije jak wodę, choć w miarę dobre i jak najbardziej pijalne. Czego to może być wina? 

 

Drozdze fermentis US-05, warka 20l, fermentowane 3 -4 tygodnie, bez zlewania na cichą, trochę mętne. Temperatura 16-18 pierwszy tydzien, potem 18-20 i na koniec 22 na 2 dni przed zlaniem. 

 

Ogólnie jak wspomniałem wcześniej piwo jest OK ale wadą jest ten wyraźny ruski szampan w aromacie. Czego to może być wina? Wątpię, ze jest zakażone bo smakuje całkiem przyzwoicie, choć trochę wodniście. Problem z wodnistością był też w poprzedniej warce z brewkitu, wtedy był wyrazny aromat jabłkowy tu go nie ma.

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Takie coś to przeważnie nadmierna estrowość, choć schemat fermentacji raczej wskazuje na to, że powinno być w porządku pod tym względem. Do ilu schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży?

 

Ewentualnie możesz tak interpretować aldehyd octowy, ale tutaj też powinno być ok przy takiej fermentacji.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Oskaliber napisał:

Takie coś to przeważnie nadmierna estrowość, choć schemat fermentacji raczej wskazuje na to, że powinno być w porządku pod tym względem. Do ilu schłodziłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży?

 

Ewentualnie możesz tak interpretować aldehyd octowy, ale tutaj też powinno być ok przy takiej fermentacji.

coś w 30 stopniach zadawałem drozdze, lecz potem poszło wiadro w temp ~15 stopni i schłodziło się odpowiednio zanim zaczeły pracę na dobre.  Wątpię właśnie, że problem jest z temperaturą, bo tutaj akurat jej pilnowałem mając na uwadzę ostatnią wpadkę z jabłkami w aromacie :d  Piwo jest luksus, jedynie trochę wodniste i ten szampan, dużo lepsze od ostatniego z puchy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Do brzeczki też dodalem jakieś 200g cukru po gotowaniu. To możliwe, że od takiej ilości? albo dlatego, że piwo jeszcze się nie wyleżakowało?

Czy ten aromat ma szansę się zredukować z czasem?

 

Aldehyd (jabłka) miałem właśnie w ostatnim piwie i teraz tego nie czuję. 

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Godzinę temu, kokesz43 napisał:

coś w 30 stopniach zadawałem drozdze, lecz potem poszło wiadro w temp ~15 stopni i schłodziło się odpowiednio zanim zaczeły pracę na dobre. 

No i już widzisz gdzie jest problem. To jest fatalna praktyka. Tylko Ci się wydaje, że brzeczka się schłodziła zanim drożdże rozpoczęły pracę, a faktycznie one sobie już dawno produkowały kosmiczne poziomy estrów. Przeczytaj sobie to, z naciskiem na punkt nr 3: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

 

200g cukru nie dało by Ci takiego efektu. Problem jest w temperaturze zadawania na bank. Raczej Ci się ten aromat już nie zredukuje, a przynajmniej nie całkowicie. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Oskaliber napisał:

No i już widzisz gdzie jest problem. To jest fatalna praktyka. Tylko Ci się wydaje, że brzeczka się schłodziła zanim drożdże rozpoczęły pracę, a faktycznie one sobie już dawno produkowały kosmiczne poziomy estrów. Przeczytaj sobie to, z naciskiem na punkt nr 3: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

 

200g cukru nie dało by Ci takiego efektu. Problem jest w temperaturze zadawania na bank. Raczej Ci się ten aromat już nie zredukuje, a przynajmniej nie całkowicie. 

 

czyli mowisz by zadawać już w temperaturze zalecanej dla fermantacji?  na necie sporo wpisów było ze dawali w 25-30 stopni wiec i ja tak robiłem :/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, kokesz43 napisał:

na necie sporo wpisów było ze dawali w 25-30 stopni wiec i ja tak robiłem

Połową paczki szczepili 20 litrów piwa +20BLG i inne takie...

14645153615356.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, kokesz43 napisał:

coś w 30 stopniach zadawałem drozdze, lecz potem poszło wiadro w temp ~15 stopni i schłodziło się odpowiednio zanim zaczeły pracę na dobre.

Zrobiłem coś podobnego przy pierwszym piwie. Miałem po fermentacji mocny aromat czerwonego jabłka (heksanian etylu), który też mi się kojarzył z ruskim szampanem. Aromat ten nie redukuje się z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jest to wina tylko i wyłącznie zadania drożdży  za wysokiej temp. ?

 

A co z wodnistością piwa, ten problem mam przy obu warkach które dotychczas próbowałem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, kokesz43 napisał:

Czyli jest to wina tylko i wyłącznie zadania drożdży  za wysokiej temp. ?

 

A co z wodnistością piwa, ten problem mam przy obu warkach które dotychczas próbowałem. 

 

Z dużą dozą prawdopodobieństwa tak, a przynajmniej będzie to główny problem.

 

Co rozumiesz pod pojęciem "wodnistości"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, punix napisał:

 

Z dużą dozą prawdopodobieństwa tak, a przynajmniej będzie to główny problem.

 

Co rozumiesz pod pojęciem "wodnistości"?

niby wszystko jest ok, nagazowane smak goryczka ale jest inne niż te ze sklepu. Te moje bardziej pije się jak wodę niż jak piwo, przynajmniej te pierwsze, z tym drugim lepiej jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, kokesz43 napisał:

czyli mowisz by zadawać już w temperaturze zalecanej dla fermantacji? 

To jedno z 10 (może 15) przykazań domowego piwowara. Co więcej, zadawaj w dolnych przedziałach zalecanej temperatury fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 godzinę temu, kokesz43 napisał:

niby wszystko jest ok, nagazowane smak goryczka ale jest inne niż te ze sklepu. Te moje bardziej pije się jak wodę niż jak piwo, przynajmniej te pierwsze, z tym drugim lepiej jest.

 

Spróbuj kolejne przefermentować poprawnie, jeśli to nie pomoże, wtedy można będzie się zastanawiać nad kolejnymi błędami :P

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, punix napisał:

 

Spróbuj kolejne przefermentować poprawnie, jeśli to nie pomoże, wtedy można będzie się zastanawiać nad kolejnymi błędami :P

teraz na kveikach robię warkę zobaczymy co wyjdzie.  Wczoraj się połasilem by jednak zlać tego ris-a o którym ostatnio pisałem to on nie miał tej wodnistości  ani szampana w ogóle a był fermentowany w identycznych warunkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, kokesz43 napisał:

 

czyli mowisz by zadawać już w temperaturze zalecanej dla fermantacji?  na necie sporo wpisów było ze dawali w 25-30 stopni wiec i ja tak robiłem :/ 

Przeczytaj link, który Ci dałem. Najlepiej nawet do nieco niższej niż planowana temperatura fermentacji.

 

A co do wodnistości to przydałoby się info o ekstrakcie początkowym, końcowym, itp. Ale jak masz piwo skopane zbyt ciepłą fermentacją to dużo rzeczy może w nim nie pasować, więc już bym nie wałkował tego, tylko się skupił na zrobieniu porządnie kolejnego. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Oskaliber napisał:

Przeczytaj link, który Ci dałem. Najlepiej nawet do nieco niższej niż planowana temperatura fermentacji.

 

A co do wodnistości to przydałoby się info o ekstrakcie początkowym, końcowym, itp. Ale jak masz piwo skopane zbyt ciepłą fermentacją to dużo rzeczy może w nim nie pasować, więc już bym nie wałkował tego, tylko się skupił na zrobieniu porządnie kolejnego. 

 

20 godzin temu, punix napisał:

 

Spróbuj kolejne przefermentować poprawnie, jeśli to nie pomoże, wtedy można będzie się zastanawiać nad kolejnymi błędami :P

 

Mam też  w fermentorze takiego ciemnego bezstylowca 19 blg na drożdzach fermentis us-05. Zlane na cichą po 2 tyg bez mierzenia blg niestety, teraz refraktometrem mierzone po kolejnych 2,5 tyg na cichej i niecałe 10 blg pokazuje mierzone nowym refraktometrem. Brak oznak fermentacji, nie bulka, nie ma piany resztki drozdzy opadły, coś mogło pójsc tutaj nie tak? Zlewac jakie jest jeśli sie nie zmieni nic? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowane 17-19, potem 19-21 stopni a od 5 dni w 22-23 w pokoju stoi, bo miałem przymierzać się do zlewania. Tylko teraz te ~9,5 blg mnie niepokoi czy granatów z tego sobie nei narobię. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, kokesz43 napisał:

Fermentowane 17-19, potem 19-21 stopni a od 5 dni w 22-23 w pokoju stoi, bo miałem przymierzać się do zlewania. Tylko teraz te ~9,5 blg mnie niepokoi czy granatów z tego sobie nei narobię. 

 

9,5blg po przeliczeniu, czy to po prostu odczyt z refraktometru?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
54 minuty temu, punix napisał:

 

9,5blg po przeliczeniu, czy to po prostu odczyt z refraktometru?

Odczyt,  9,5 brix nie blg. Źle napisałem. Jedynie to go skalibrowalem na wodzie 20 stopni.  

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, kokesz43 napisał:

Odczyt,  9,5 brix nie blg. Źle napisałem. Jedynie to go skalibrowalem na wodzie 20 stopni.  

 

Do refraktometru po fermentacji musisz użyć kalkulatora, żeby znać faktyczny poziom blg. W tym wypadku wychodzi niecałe 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, punix napisał:

 

Do refraktometru po fermentacji musisz użyć kalkulatora, żeby znać faktyczny poziom blg. W tym wypadku wychodzi niecałe 4.

Aha, nie wiedziałem pierwszy dzień go mam :d w tytym wypadku to ma więcej sensu, dzięki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.