Jump to content
eltomek

Kluski w piwie - przełom, czy białka z chmielu?

Recommended Posts

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

 

Zdrówka /eltomek

 

20200503_171704.jpg

20200503_171748.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
7 minut temu, eltomek napisał:

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

Super przełom gorący. Słód pszeniczny i pszenica ma dość sporo białka, dość często tak mam w swoich warkach. Wyławiając z gotującej brzeczki płatki zaczęły się zbrylać. Dodatkowo żywice i garbniki chmielowe mogły w tym pomóc.

Edited by DanielN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.