Skocz do zawartości

Kluski w piwie - przełom, czy białka z chmielu?


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

 

Zdrówka /eltomek

 

20200503_171704.jpg

20200503_171748.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, eltomek napisał:

Cześć, Warzyłem dziś pszeniczniaka i po ok 30 minutach gotowania mnóstwo takich miękkich gąbczastych kluch mi się wytworzyło. Zastanawiam się nad pochodzeniem tego cuda - czy to przełom gorący, czy białka z chmielu, czy jeszcze coś innego? Pachnie lekko chmielowo, ale mogło po prostu przejść aromatami wrzuconego chmielu.

Super przełom gorący. Słód pszeniczny i pszenica ma dość sporo białka, dość często tak mam w swoich warkach. Wyławiając z gotującej brzeczki płatki zaczęły się zbrylać. Dodatkowo żywice i garbniki chmielowe mogły w tym pomóc.

Edytowane przez DanielN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.