Jump to content

Recommended Posts

Witam.
Pierwsza warka, wszystko przebiegało pomyślnie aż do momentu fermentacji z 15 Blg spadło do 5 Blg. Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem. Spadło do 3 Blg.  Myślałem że będzie już wszystko dobrze, aż 10 dnia otworzyłem na chwilę fermentor żeby zobaczyć jak to wygląda.
Moim oczom ukazał się ten widok.
.95607544_916645382110643_8653373883186937856_n.jpg.b200d332b0591232b937553dea82568d.jpg     95607544_916645382110643_8653373883186937856_n.jpg.b200d332b0591232b937553dea82568d.jpg


Infekcja? Wyczytałem że możliwe że to drożdże i chmieliny, chmiel nie chciał opaść początkowo na dno więc lekko postukałem w fermentor co jakiś czas.
Dajcie znać. Pozdrawiam i miłego dnia!

95897373_1111640369195959_7835076927038685184_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Karol Michalik napisał:

Witam.
Pierwsza warka, wszystko przebiegało pomyślnie aż do momentu fermentacji z 15 Blg spadło do 5 Blg. Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem. Spadło do 3 Blg.  Myślałem że będzie już wszystko dobrze, aż 10 dnia otworzyłem na chwilę fermentor żeby zobaczyć jak to wygląda.
Moim oczom ukazał się ten widok.
.

Infekcja? Wyczytałem że możliwe że to drożdże i chmieliny, chmiel nie chciał opaść początkowo na dno więc lekko postukałem w fermentor co jakiś czas.
Dajcie znać. Pozdrawiam i miłego dnia!

 

 

Z tych zdjęć wygląda na normalne resztki drożdży. Gdzie wyczytałeś, żeby na koniec fermentacji obniżać temperaturę? Raczej się podwyższa, cold crash można robić dopiero po zakończeniu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, punix napisał:

 

Z tych zdjęć wygląda na normalne resztki drożdży. Gdzie wyczytałeś, żeby na koniec fermentacji obniżać temperaturę? Raczej się podwyższa, cold crash można robić dopiero po zakończeniu fermentacji.

Dziękuje za odpowiedź, wyczytałem na innym forum, czyli co teraz zrobić? bo już od 2 dni nie spada poniżej 3Blg? butelkować? czy poczekać aż te drożdże same z siebie opadną?

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Karol Michalik napisał:

Dziękuje za odpowiedź, wyczytałem na innym forum, czyli co teraz zrobić? bo już od 2 dni nie spada poniżej 3Blg? butelkować? czy poczekać aż te drożdże same z siebie opadną?

 

To akurat nienajlepsza opcja, bo można uśpić drożdże. Zostaw jeszcze przynajmniej na kilka dni, nawet jak blg nie spada, to niech jeszcze drożdże posprzątają po sobie.

A na przyszłość, to rzeczywiście skazi ma rację z tematem o infekcjach 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Karol Michalik napisał:

Wyczytałem że w takim przypadku warto przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce, tak zrobiłem.

To następnym razem czytaj piwo.org  😁 To 15, więc polecam Ci poczekać jeszcze z tydzień przed butelkowanie. Na chwile obecną wygląda wszystko normalnie. To US05?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Gawron napisał:

To następnym razem czytaj piwo.org  😁 To 15, więc polecam Ci poczekać jeszcze z tydzień przed butelkowanie. Na chwile obecną wygląda wszystko normalnie. To US05?

Dobrze, dziekuje, tak to US05

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, Karol Michalik napisał:

tak to US05

One często tak wyglądają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.