Jump to content

Recommended Posts

Witam, krótka piłka z mojej strony: 30.12.2019 zabutelkowałem mojego Risa , wczoraj po juz tych 4 miesiacach leżakowania postanowiłem spróbować jak to tam idzie i niestety cos jest nie tak , w zapachu jak i w smaku na początku idzie wyczuć taką jak by emulsje czy coś innego podobnego do farby .... ten  smak szybko przechodzi i pokazują się smaki bardziej już risowe ale mimo wszystko zastanawiam się co poszło nie tak? ktoś coś? czego to może byc wina? ewentualnie czy to przejdzie z czasem czy bedzie sie nasilac bo nie wiem czy mam to wylewać czy zostawiać? to pierwsza moja warka gdzie wyszło takie coś  więc wpadło mi do głowy że może wanillia którą dodałem była kiepskiej jakości i teraz to jakoś wychodzi.

 

Z góry dzięki 

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Rebelion napisał:

Witam, krótka piłka z mojej strony: 30.12.2019 zabutelkowałem mojego Risa , wczoraj po juz tych 4 miesiacach leżakowania postanowiłem spróbować jak to tam idzie i niestety cos jest nie tak , w zapachu jak i w smaku na początku idzie wyczuć taką jak by emulsje czy coś innego podobnego do farby .... ten  smak szybko przechodzi i pokazują się smaki bardziej już risowe ale mimo wszystko zastanawiam się co poszło nie tak? ktoś coś? czego to może byc wina? ewentualnie czy to przejdzie z czasem czy bedzie sie nasilac bo nie wiem czy mam to wylewać czy zostawiać? to pierwsza moja warka gdzie wyszło takie coś  więc wpadło mi do głowy że może wanillia którą dodałem była kiepskiej jakości i teraz to jakoś wychodzi.

 

Z góry dzięki 

 

To raczej nie jest kwestia dodatku, szczególnie w tym piwie.

https://wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm czyli dość kiepsko, trzeba będzie w kanał to wylać... Szkoda xdd no nic za kilka miesięcy podejdę do tego piwa jeszcze raz a do tego czasu będę musiał przeanalizować co z tego co w artykule wypisali poszło mi nie tak żeby nie popełnić tego samego błędu 😉 dzięki wielkie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bez przesady że w kanał?

 

Zależy jak dokładnie to smakuje, ale moim zdaniem w kanał powinny iść tylko piwa ewidentnie niemożliwe do wypicia.

Przy RISie masz sporą szansę, że to się ułoży z czasem. Aldehyd jest często cechą młodego piwa, z czasem zostaje go mniej. Wprawdzie nie wiem, czy od 4 miesięcy wzwyż może jeszcze zostać zupełnie zutylizowany, ale myślę, że warto spróbować...

 

Btw, czy prawdziwa jest informacja w Twoim profilu, że zrobiłeś do tej pory 3 warki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie masz rację, jeść nie wola to niech stoi 😉 nie nie haha to stare informacje 😉 skąd to pytanie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiałem się po prostu, czy ktoś zrobił RISa jako trzecią warkę i dziwi się, że smakuje inaczej niż RIS od topowych polskich browarów kraftowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie gdyby nie ten aldehyd to moim zdaniem i mojej panny to był by dla nas świetny ris ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbyś miał  konkretnie kwaśne piwo to mógłbyś zrobić mieszankę z tym risem i przy pewnej dozie szczęścia wypić z to przyjemnością, picie piwa z aldehydem  to  jest męczarnia niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to prawda , cieżko będzie jak to nie przejdzie a z tego co widzę z czasem się nasila to .... no nic , poczekamy zobaczymy :D  

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę inne pytanie ale do RIS-a tylko nie widziałem sensu robić kolejny post. Planuję zrobić kolejnego ris-a i połowę chciałbym zrobić z fistaszkami ( propozycja dziewczyny) więc ma może ktoś jakieś już doświadczenie z takim czymś : oczywiście najpierw je do piekarnika i póżniej np na cichą czy lepiej do słoika i wódką zalać i to na cichą? co lepsze ? ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Rebelion napisał:

trochę inne pytanie ale do RIS-a tylko nie widziałem sensu robić kolejny post. Planuję zrobić kolejnego ris-a i połowę chciałbym zrobić z fistaszkami ( propozycja dziewczyny) więc ma może ktoś jakieś już doświadczenie z takim czymś : oczywiście najpierw je do piekarnika i póżniej np na cichą czy lepiej do słoika i wódką zalać i to na cichą? co lepsze ? ;) 

To może dodaj masło orzechowe takie w proszku dodają i efekkty podobno są fajne. A co do RISa to potestuj z nim jak go masz trochę. Np. jedną butelkę możesz wymrozić i zobaczyc efekt :) Próbuj :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

coś się pokombinuje :D jakie drożdze byś polecił do Risa? tak z wlasnego doświadczenia ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, Rebelion napisał:

coś się pokombinuje :D jakie drożdze byś polecił do Risa? tak z wlasnego doświadczenia ;) 

RIS nie jest moim ulubionym piwem, robiłem raz na gęstwie z S04, jest bardzo ok. Może inni lepiej pomogą. Poszukaj, sporo watków znajdziesz na forum na ten temat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze 🤯 WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg 

IMG_20200529_235139.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Sumikk napisał:

Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze 🤯 WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg 

 

 

0_o

Takiej ilości to chyba jeszcze nie widziałem. Ewentualnie przy ściankach jest więcej, a w środku nieco mniej, ciężko powiedzieć. Trzeba poczekać do końca fermentacji i zagadka się wyjaśni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na mokry osad, jeszcze pewnie osiądzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Sumikk napisał:

Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze 🤯 WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg 

 

Mi też to wygląda na osad po warzeniu, wydobywający się CO2 bez problemu go podnosi widać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym osadzie masz wszystkie osady białkowe, drożdże, drobinki chmielu i słodu (szczególnie mączki słodowej), jak używam niepłukanej gęstwy, żeby była jak największa pod ciężkie warki to tego osadu jest trochę. Uleży się jeszcze jak skończy się najburzliwsza część fermentacji i drożdże zaczną osiadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.