Jump to content
Barycz

Pierwsza warka garnek

Recommended Posts

Witam, zabieram się do pierwszej warki.

Nie mam garnka 30l a na kuchence indukcyjnej nie bardzo jest jak go zmieścić, a poza tym obawiam się, że jak coś nie wyjdzie to bedzie 20l zmarnowane.

Stąd pytanie: czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Barycz napisał:

Witam, zabieram się do pierwszej warki.

Nie mam garnka 30l a na kuchence indukcyjnej nie bardzo jest jak go zmieścić, a poza tym obawiam się, że jak coś nie wyjdzie to bedzie 20l zmarnowane.

Stąd pytanie: czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

 

Zwykle proporcje, ewentualnie jakiś kalkulator piwowarski, choćby pppp (plik na forum do ściągnięcia). Czas - jeśli pytasz o zacieranie, gotowanie i fermentację - że facto pozostaje bez zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jest to możliwe bez problemów? 

Jak juz pan tu jest to mam kolejne pytanie: zaczynać z brewkiitu czy od razu z zacieru?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Barycz napisał:

czy można zmniejszyć proporcje i zrobić piwo w garnku ok 12 litrowym? Jak policzyć proporcje i czas? 

Pozdrawiam 

Można, tylko piwa będziesz miał z 7 litrów a roboty tyle samo co z 20l. No ale na próbę - czemu nie?

Możesz rozejrzeć się np za garnkiem elektrycznym, będziesz niezależny od swojej kuchni.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Barycz napisał:

Czyli jest to możliwe bez problemów? 

Jak juz pan tu jest to mam kolejne pytanie: zaczynać z brewkiitu czy od razu z zacieru?

 

 

Możliwe, choć z zastrzeżeniami, które x1d wyżej napisał. Ja proponowałbym od razu z zacieraniem, ewentualnie ekstrakty słodowe i własne chmielenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba by się jeszcze przyjrzeć fermentorowi. Mianowicie wiadro ma 30L, a jak do niego zalejemy powiedzmy te 7-10L to dużo zostaje "miejsca" na nie jak to nazwać CO2 czy tam powietrze. Sam dołączam się do pytania bo też będę warzyć swoja pierwszą warkę, oczywiście od razu z zacieraniem.

 

No piwowarzy co o tym sądzicie? Czy nie będzie trzeba kupić mniejszego wiadra? Czy jest to bez różnicy dla fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Matteo napisał:

Mianowicie wiadro ma 30L, a jak do niego zalejemy powiedzmy te 7-10L to dużo zostaje "miejsca" na nie jak to nazwać CO2 czy tam powietrze

W kastorami są 15tki z atestem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak masz już duży i się martwisz za dużą ilością powietrza nad tafla piwa,  możesz zrobić poduszkę z CO2 korzystając z roztworu kwasku cytrynowego/ octu i sody.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jednak szkodzi piwu tyle wolnego miejsca nad nim? A gdybym zalał te ~10L i zamknął pokrywę to ruszyła by fermentacja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No pewnie. To nie zależy od ilości powietrza nad piwem :P

 

Jak robisz pierwszą warkę, to takie detale IMHO mają nieduże znaczenie. Nawet jak wyjdzie trochę utlenione, i tak wypijesz z przejęciem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Matteo napisał:

Czyli jednak szkodzi piwu tyle wolnego miejsca nad nim? A gdybym zalał te ~10L i zamknął pokrywę to ruszyła by fermentacja?

 

Nie kombinuj. W Castoramie masz dwa rozmiary wiaderek "budowlanych" - te firmowe z nadrukiem marketu.

Kupujesz oczywiście z pokrywką, wiercisz otwór i masz fermentor jak talala...

Większe ma 15l mniejsze chyba 10l oba są zrobione z polipropylenu i mają atest spożywczy. 

Wytrzymują bez problemu gorącą brzeczkę. Robiłem właśnie "pół porcji" piwa i mam 10l nastawu 

w 15l wiadrze. Warzyłem w 15l garnku w 12l też dasz rade - do ważenia bierzesz z 7l wody, pozostałą

objętość uzyskasz w wysładzaniu.

 

Moim zdaniem "pół porcji" to w sam raz na początek. Przynajmniej ja mam zamiar tak się uczyć.

Wychodzi prawie 20 butelek piwa, jak coś spieprzysz to straty mniejsze ;)

 

Jakub

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

 

Nie kombinuj. W Castoramie masz dwa rozmiary wiaderek "budowlanych" - te firmowe z nadrukiem marketu.

Kupujesz oczywiście z pokrywką, wiercisz otwór i masz fermentor jak talala...

Większe ma 15l mniejsze chyba 10l oba są zrobione z polipropylenu i mają atest spożywczy. 

Wytrzymują bez problemu gorącą brzeczkę. Robiłem właśnie "pół porcji" piwa i mam 10l nastawu 

w 15l wiadrze. Warzyłem w 15l garnku w 12l też dasz rade - do ważenia bierzesz z 7l wody, pozostałą

objętość uzyskasz w wysładzaniu.

 

Moim zdaniem "pół porcji" to w sam raz na początek. Przynajmniej ja mam zamiar tak się uczyć.

Wychodzi prawie 20 butelek piwa, jak coś spieprzysz to straty mniejsze ;)

 

Jakub

Znalazłem coś takiego, cena wydaje się git, co sądzicie?

https://esencjesmaku.pl/pl/p/Fermentor-z-pokrywa-15-L-kranik%2C-rurka%2C-uszczelka/952

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej w porządku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Połówki są spoko z wielu względów: łatwiej zmieścić na kuchence, ale też można zrobić cold crash w większości lodówek. Ponadto można częściej warzyć bo piwo nie zalega, a nawet jak wyjdzie niewypał, to mniejszy żal wylewać 10l niż 20l.

Tylko weź pod uwagę, że w 12l garze zrobisz max 8-9l piwa bez rozcieńczania. Na 10l warki potrzebujesz garnek min 14-15l, bo zakładając odparowanie 15%/h i 0,5-1,0 litra strat, będziesz chciał gotować 13-14l. Ja używam 17,5l bo akurat w markecie były Tadary po taniości i sprawdza się super. W kwestii zaś wiaderek do fermentacji, to 15l zarówno z Castoramy jak i Leroya są z PP zatwierdzonego do kontaktu z żywnością i również się sprawdzają, bo po zalaniu 10-12l zostaje nieco miejsca na czapę drożdżową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie zakładać kolejnego postu i nie zaśmiecać forum: Czy 15l garnek wystarczy do uwarzenia 10 l piwa z zacieraniem itd? Też przeszedłem na indukcje i potrzebuje warzyć 10l warki nie 20litrowe. Mam do wyboru 18l garnek i 15l z tym, że 18 litrowy jest niestety za duży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Mansterius napisał:

Czy 15l garnek wystarczy do uwarzenia 10 l piwa z zacieraniem itd?

Powinno być ok, przy przeciętnym odparowaniu gotować będziesz 12-14 litrów, więc się zmieści, tylko nie przegap momentu zagotowania bo może kipieć i ostrożnie z wrzucaniem pierwszej partii chmielu, żeby szum nie uciekł z gara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.