Jump to content
Sign in to follow this  
kokesz43

Czy zlewac risa?

Recommended Posts

RIS browamator.pl  z ekstraktów 27 blg. 3 tyg burzliwa potem zlane 3 tyg cicha.  Zeszło do 10 blg, możliwe że lekko rozregulowany sprzęt.  Zlewac to do butelek, bo niżej nie schodzi już? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W smaku super, procent wyczuwalny.  Tylko te blg mnie zastanawia. O 1 mogło się rozregulowac jak na wodzie patrzyłem.  To typowe, że nie schodzi nisko? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. 

Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, Paweł76 napisał:

Jakie drożdże i ile ich, jaka ilość fermentowanego piwa, jakie temperatury fermentacji, kiedy były pomiary i jakie ich wyniki. 

Takie informacje to podstawa Twojego pytania. Nikt w ciemno nie odpowie.

Pozdrawiam.

fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23.

 

fermentis Us-05  pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, kokesz43 napisał:

fermentacjaca 17-19 burzliwa 3 tyg, cicha 18-21 2 tyg i ostatni tydzien w domu dałem 21-23.

 

fermentis Us-05  pomiary przed zlewaniem 2x dziś i we środe po 10 blg ilosc 20l

 

Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, punix napisał:

 

Dałeś gęstwę czy suchary? To już ponad 11% alkoholu, więc może to być już koniec dla tych drożdży.

Sucharki 2 paczki tak jak mówili, zrehydratyzowane przed dodanien alkohol czuć bardzo więc te 11 prawdopodobne ale ogólnie jest super jak na młode piwo. Choć z drugiej strony aż dziwne, że taki poziom alko, wg. Instrukcji 9,5 powinno wyjść. Ogolnie tez nie zauwazylem aby fermentacja stanęła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Drożdże nie czytają instrukcji". 

Na czym opierasz twierdzenie, że fermentacja jeszcze nie stanęła? 6 tyg. to raczej koniec, teraz "sprzątają" po sobie. 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Paweł76 napisał:

"Drożdże nie czytają instrukcji". 

Na czym opierasz twierdzenie, że fermentacja jeszcze nie stanęła? 6 tyg. to raczej koniec, teraz "sprzątają" po sobie. 

Pozdrawiam.

Ruch w rurce chocby minimalny był do 4 tygodnia fermentacji, wiec mysle ze cos tam sie działo na pewno do tego czasu. Zajrzałem raz to nawet potem pokrywka spuchła, wiec  pracowały. Potem przez 2 tygodnie juz sie praktycznie nic nie działo albo niezauwazalnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury.

Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać.

Pozdrawiam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, Paweł76 napisał:

Przyczyną może być CO2 rozpuszczony w piwie. Piszesz, że na ostatni tydzień przeniosłeś do wyższej tempetatury.

Krótko - ja bym zostawił jeszcze tydzień w tej samej temperaturze, zmierzył Blg i jeśli już nie spada, butelkował. Pamiętaj, że tak mocne piwo będzie się długo nagazowywać.

Pozdrawiam.

 

prędzej niz po kilku miesiącach nie  otworzę i tak a połowę zalakuje i niech sobie stoi ze 2 lata :d dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.