Jump to content
pablo_ns

pierwsze piwo z brewkit prosze o pomoc

Recommended Posts

Na samym początku chciałem się przywitać z Szanownym Gronem. Mam na imię Paweł i za namową kolegi zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem domowym. Kolega przygotowuje prawdziwe piwo od podstaw, ja natomiast prostą metodą z brewkitów. W dniu 22.03.2020 roku około godziny 22:00 przyrządziłem swoją pierwszą brzeczkę z brewkitu Gozdawa pszeniczne i słodu Gozdawa pszeniczne która była przechowywana w temp około 19 stopni. W dniu dzisiejszym dokonałem pierwszego pomiaru poziomu cukru i wyszło około 4.5 Blg. Piwo wydziela jeszcze minimalne ilości gazu z rurki fermentacyjnej. Moje pytanie brzmi: minęło już 8 dni kiedy butelkować ? ( producent przewiduje fermentacje od 4-8 dni). Drugie pytanie czy od razu butelkować czy jak radzi kolega dać po przelaniu na 7 dni cichej fermentacji? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im wyższa temperatura tym fermentacja szybciej się kończy. Jednak w 99% jest to dużo gorsze piwo. Musisz patrzeć na przedział temperatury pracy konkretnego drożdza :) Początek fermentacji dolna granica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie będziesz dodawał żadnych dodatków (np. chmiel), to nie przelewaj i zostaw kilka dni dłużej w fermentorze.

Butelkuj dopiero wtedy, gdy BLG mierzone co dwa dni się nie zmieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę przelać do innego fermentora celem dodania rozpuszczonej glukozy i zamieszania. Nie chce dawać do butelek. Liczyć 4g glukozy na butelke 500 ml?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się robi bezpośrednio przed butelkowaniem, więc na razie niech spokojnie postoi jeszcze z tydzień. Jak piwo będzie gotowe do rozlewu (tzn. BLG nie spada), to wtedy przelej do drugiego fermentora z glukozą i od razu butelkuj.

Potrzebną glukozę możesz przeliczyć w kalkulatorze: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation ale 4g powinny być ok.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, pablo_ns napisał:

koledzy a co robić z cichą fermentacją ?

najlepiej zapomnieć, że coś takiego istnieje.

 

4 godziny temu, pablo_ns napisał:

Przy jakim Blg butelkować?

końcowym, czyli niezmieniającym się prze kilka dni

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, wizi napisał:

najlepiej zapomnieć, że coś takiego istnieje.

 

końcowym, czyli niezmieniającym się prze kilka dni

Dlaczego to nie ma sensu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, pablo_ns napisał:

Dlaczego to nie ma sensu?

 

A co miałoby to pozytywnego dać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wygląda przykładowy przebieg fermentacji. Część "burzliwa" odbywa się na początku, na wykresie widać szybki spadek plato. Kiedy drożdże skończą następuje faza "cicha".  To jest jeden ciągły proces.

image.thumb.png.7c88cb897883cd3232566c478c76fda1.png

 

A przelewanie służy pewnym konkretnym celom, nie jest zawsze konieczne, a może być wręcz szkodliwe.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą. Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ? Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie?  Tak wygląda moje piwko...  

20200501_112605.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompletnie nie ma sensu zlewać tego do innego fermentora. Ryzykujesz napowietrzenie, infekcję.

Ale skoro chcesz chcesz, zlewaj przez kranik - skoro to nowy sprzęt, to jest szansa, że nic się tam nie zalęgło jeszcze

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Koledzy zdecydowałem że daje na 7 dni piwo na cichą

W jakim celu? Zamierzasz chmielić na zimno i wcześniej chcesz zebrać gęstwę?

Robisz piwo pszeniczne, w którego przypadku przelewanie na cichą kompletnie nie ma sensu.

 

22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Czy czekać na odpowiednie blg które dziś aktualnie wynosi 3 czy to nie ma znaczenia ?

Ma to znaczenie. Przed przelaniem na cichą Blg powinno przestać spadać.

 

22 godziny temu, pablo_ns napisał:

Lepiej spuścić kranikiem z reduktorem czy wężykiem metoda usta-usta ryzykując zakażenie?

W obu przypadkach ryzykujesz zakażenie. Jak już uparłeś się przelewać, to przynajmniej zrób to tak, aby nie natlenić piwa.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

za Waszą mamową odpuszczam cichą fermentację mimo, że mój kolega ma inne zdanie. Wczoraj już 2 dni blg wynosiło 3. Nie jest za wysokie do butelkowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź za kilka dni. Jak się nie zmieni to butelkuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy takie piwo w fermentorze po zakończonej fermentacji nie ulega zepsuciu pod warunkiem, że nie zostanie zakażone?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy ile będziesz je trzymać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie powinno się nic z nim stać. Martwymi drożdżami to możesz przejmować się  jakbyś trzymał to piwo pół roku lub dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.