Skocz do zawartości

Dodanie wody w trakcie fermentacji


jaro79

Rekomendowane odpowiedzi

Takie pytanko, robiłem wczoraj piwo w sumie ciężko powiedzieć jakie, bo to były resztki słodów które gdzieś tam mi zostały ;) I drożdże z gęstwy. W każdym razie wyszło mi około 18l i jakieś 15,5 blg. Piwo będzie jasne, wiec się tak zastanawiam czy by jednak nie dodać 2 l wody by dobić do 20l i obniżyć blg do 13.

Fermentacja trwa od wczoraj od 20.

I mam 5 opcje:

  1. otworzyć wieko i wlać wodę przegotowaną.
  2. zdezynfekować kranik i przy pomocy innego fermentatora przez rurkę wlać wodę też przegotowaną, oczywiście wszystko odkazić itd.
  3. poczekać do zlewania na cichą i wtedy dodać
  4. rozpuścić glukozę w 2 l zmieszać to razem przy rozlewaniu
  5. przestać być tak chytrym na ilość i zostawić tak jak jest :P

Którą opcje wybrać ? a może jest jakaś o której nie pomyślałem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W sumie już piwo jest w butelkach :) Nic z nim nie robiłem, znaczy dodałem 100g laktozy na koniec bo mi sie troche gorzkie wydawało a aż tak gorzkich nie lubie. Zeszło do 2 blg wiec ma koło 7% i to czuć :)

W każdym razie dziękuje za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.