Jump to content
jaro79

Dodanie wody w trakcie fermentacji

Recommended Posts

Takie pytanko, robiłem wczoraj piwo w sumie ciężko powiedzieć jakie, bo to były resztki słodów które gdzieś tam mi zostały ;) I drożdże z gęstwy. W każdym razie wyszło mi około 18l i jakieś 15,5 blg. Piwo będzie jasne, wiec się tak zastanawiam czy by jednak nie dodać 2 l wody by dobić do 20l i obniżyć blg do 13.

Fermentacja trwa od wczoraj od 20.

I mam 5 opcje:

  1. otworzyć wieko i wlać wodę przegotowaną.
  2. zdezynfekować kranik i przy pomocy innego fermentatora przez rurkę wlać wodę też przegotowaną, oczywiście wszystko odkazić itd.
  3. poczekać do zlewania na cichą i wtedy dodać
  4. rozpuścić glukozę w 2 l zmieszać to razem przy rozlewaniu
  5. przestać być tak chytrym na ilość i zostawić tak jak jest :P

Którą opcje wybrać ? a może jest jakaś o której nie pomyślałem ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

5. nie kombinować.

 

Wyszło trochę mniej, za to trochę bardziej ekstraktywnego piwa. Nie ma sensu rozwadniać. Smaku tym nie poprawisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie już piwo jest w butelkach :) Nic z nim nie robiłem, znaczy dodałem 100g laktozy na koniec bo mi sie troche gorzkie wydawało a aż tak gorzkich nie lubie. Zeszło do 2 blg wiec ma koło 7% i to czuć :)

W każdym razie dziękuje za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.