Jump to content
INTseed

WLP 650 pierwszy brett.

Recommended Posts

Zastanawiam się nad pierszym brettem.

Zasyp jaki sobie wymyśliłem to zestaw pszeniczny. Pszenica 2.2kg, pilzneński 2kg Posiadam gęstwe kveików oslo lub xl 3436 forbidden fruit.

Najpierw fermentacja jednym z tych drożdzy potem przelanie do drugiego fermentora i dodanie wlp650 ze 1.2l startera. Nie mam większej kolby.

Mam kilka pytań jeśli chodzi o same bretty.

1. Czy ma znaczenie to w jakiej temperaturze zacieramy słód? Bretty przejedzą całość?

2. Czy temperatura fermentacji wlp650 może być w piwnicy gdzie mam 18C czy lepiej fermentować w temperaturze 26C?

3. Ile trwa fermentacja takiego piwka? Teoretycznie.

4. Czy w plastiku można zrobić piwo na brettach? Okleił bym taśmą klejącą dekielek pojemnika, aby mniej tlenu do środka się dostało.

6. Czy robiąc pierwszego bretta fermentując najpierw innymi drożdzami ma znaczenie ich wybór? Mam dwa do wyboru i nie wiem które powinienem wziąść. Pewnie monetą rzuce :)

7. Czy ktoś robił piwo 100% brett na wlp 650 jak efekty?

Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sensu robić startera z brettów przy fermentacji wtórnej.

 

1. Przy fermentacji wtórnej nie ma to znaczenia lub ma totalnie marginalne.

2. Idealnie to by było coś pomiędzy ;) A tak to ciężko powiedzieć. Chyba bym spróbował w 18C i jakby szło niemrawo to bym dał do tych 26C.

3. Przy tym sposobie fermentacji po 3 miesiącach powinno być ok, ale zdarzają się wyjątki zależnie od kaprysu brettów.

4. Przy tym sposobie raczej powinno być ok, ale jakieś tam ryzyko jest. Ja 100% brett trwające miesiąc robię w plastiku, wtórne i bakteryjne już w szkle. To bym robił w szkle, ale jakbym nie miał innego wyjścia to byłbym skłonny zaryzykować plastik.

6. Ma, ale nie jakieś ogromne. Im bardziej fenolowy szczep tym więcej końskich fenoli możesz się spodziewać. 

7. Tu nie pomogę bo na WLP650 chyba akurat 100% nie robiłem. Ale sądzę, że dałyby radę.

 

Ogólnie odpowiedzi na w zasadzie wszystkie powyższe pytania i wiele innych masz tutaj:

http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-brettanomyces/

http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-fermentacja/

http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-problemy/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma sensu robić startera z brettów przy fermentacji wtórnej.
 
1. Przy fermentacji wtórnej nie ma to znaczenia lub ma totalnie marginalne.
2. Idealnie to by było coś pomiędzy  A tak to ciężko powiedzieć. Chyba bym spróbował w 18C i jakby szło niemrawo to bym dał do tych 26C.
3. Przy tym sposobie fermentacji po 3 miesiącach powinno być ok, ale zdarzają się wyjątki zależnie od kaprysu brettów.
4. Przy tym sposobie raczej powinno być ok, ale jakieś tam ryzyko jest. Ja 100% brett trwające miesiąc robię w plastiku, wtórne i bakteryjne już w szkle. To bym robił w szkle, ale jakbym nie miał innego wyjścia to byłbym skłonny zaryzykować plastik.
6. Ma, ale nie jakieś ogromne. Im bardziej fenolowy szczep tym więcej końskich fenoli możesz się spodziewać. 
7. Tu nie pomogę bo na WLP650 chyba akurat 100% nie robiłem. Ale sądzę, że dałyby radę.
 
Ogólnie odpowiedzi na w zasadzie wszystkie powyższe pytania i wiele innych masz tutaj:
http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-brettanomyces/
http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-fermentacja/
http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-dzikich-problemy/
1. Czy biofilm który tworzy się na górze przy bretach opada z czasem czy pływa po powierzchni?
2. Jak przeleje piwo po pierwszej fermentacji to napowietrzam je czy tlen który się dostanie po przelaniu wystarczy?
3. Jak długo takie piwo można leżakować w butelkach?
4. Lubisz piwa na brettach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Przeważnie nie opada.

2. Nie napowietrzasz. 

3. W zasadzie ile wlezie. Piwa dzikie to w sumie najlepiej starzejące się piwa jakie istnieją. Lepiej znoszą próbę czasu nawet od mocarnych risów czy barleywine'ów. Tylko trzeba mieć na uwadze, że przeważnie będą coraz mniej owocowe, a coraz bardziej końskie i fenolowe.

4. Nie, warzę je w kółko i piszę o nich z przymusu 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Przeważnie nie opada.
2. Nie napowietrzasz. 
3. W zasadzie ile wlezie. Piwa dzikie to w sumie najlepiej starzejące się piwa jakie istnieją. Lepiej znoszą próbę czasu nawet od mocarnych risów czy barleywine'ów. Tylko trzeba mieć na uwadze, że przeważnie będą coraz mniej owocowe, a coraz bardziej końskie i fenolowe.
4. Nie, warzę je w kółko i piszę o nich z przymusu 
A piłeś może jakieś stare? Smakuje ci to?
Pamiętasz może do ilu blg takie bretty odfermentowują?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem kilkuletnie i były dobre. 

 

Odfermentowanie zależy od sposobu fermentacji i szczepu. Przy wtórnej przeważnie blisko zera. Więcej szczegółów masz w linkach, które Ci wyżej podałem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piłem kilkuletnie i były dobre. 
 
Odfermentowanie zależy od sposobu fermentacji i szczepu. Przy wtórnej przeważnie blisko zera. Więcej szczegółów masz w linkach, które Ci wyżej podałem. 
Napisałeś że lepiej przenieść wlp 650 do piwnicy, a one mają fermentować +29C
Tak myśle że zostawie w pokoju. Temperatura będzie mniejsza niż te 29C.
Ostatnie pytanie. Jak wygląda gęstwa po brettach? Też opadają po fermentacji jak normalne drożdze? Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się trochę bał je tak wysoko puszczać. Dają bardzo dobre rezultaty w temperaturze pokojowej. No ale skoro producent tak mówi, to może i zadziała.

 

Gęstwa wygląda normalnie, tylko pamiętaj, że jak robisz fermentację wtórną to to już będzie gęstwa brettów + drożdży, których użyjesz do wstępnej fermentacji. Nawet jak dodasz bretty po przelaniu na cichą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym się trochę bał je tak wysoko puszczać. Dają bardzo dobre rezultaty w temperaturze pokojowej. No ale skoro producent tak mówi, to może i zadziała.
 
Gęstwa wygląda normalnie, tylko pamiętaj, że jak robisz fermentację wtórną to to już będzie gęstwa brettów + drożdży, których użyjesz do wstępnej fermentacji. Nawet jak dodasz bretty po przelaniu na cichą. 
Pierwsza fermentacja zrobiona. Piwo z 12brix zeszło do 7brix. Przelałem do innego fermentora. Rozumiem że po brettach gęstość końcowa ma być w okolicy 0?6c5f13100d727ae5ffa503b4d11d78d2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Chyba raczej do 3.9 Brix, tak po brettach powinno być w okolicach 0.

Edited by skazi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, INTseed napisał:

Pierwsza fermentacja zrobiona. Piwo z 12brix zeszło do 7brix. Przelałem do innego fermentora. Rozumiem że po brettach gęstość końcowa ma być w okolicy 0?

Zależy jakim sposobem i przy jakim piwie. W Twoim przypadku pewnie będą okolice zera. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zależy jakim sposobem i przy jakim piwie. W Twoim przypadku pewnie będą okolice zera. 
Czyli jeśli lecą same bretty to nie odfermentowują do zera, a jak miks dwóch fermentacji to tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z reguły tak. Też jak robisz jakieś mocarze 20+blg to też raczej nie jedzą do zera, nawet na mieszanej. 
Mam jeszcze takie pytanie. Czy warto do tego fermentora dodać jakiś sok aby było mniej powietrza? Na allegro widziałem sok NFC z czerwonej porzeczki.
Czy przy fermentacji wtórnej na powierzchni będzie piana czy biofilm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.