Skocz do zawartości

Kilka pytań, jak się przygotować


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Ostatnimi czasy, znalazłem w necie coś na temat warzenia piwa w warunkach domowych. Zainteresowało mnie to, więc stwierdziłem, że sam spróbuję sobie coś uwarzyć.. No ale tu mam problem, pomimo iż poczytałem różne artykuły na ten temat, dalej nie do końca wiem, co muszę kupić z surowców do piwa, mocnego, ciemnego, lager o zawartości Bgl około 13-15? o procentowości około 10%. Nie mam też pewności, czy ten produkt: http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=17_6_18&products_id=82 opłaca się do kupna i czy jest dobry. Rozumiem też, że mając go, będę potrzebował tylko garnka, śrutownika, palnika i wagi, tak? Drugie pytanie, czy jeśli będę warzył piwo w piwnicy, to będzie czuć zapach chmielu itd? I przy okazji, możecie mi polecić jakieś dobre recepty, których wynik końcowy będzie taki, jaki wyżej podałem? E.w. jaki starter i dobre marki słodu i chmielu. Z góry dzięki za pomoc.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zerknij na wątek (który swoją drogą masz przyklejony na samej górze) http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html oraz http://www.wiki.piwo.org/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna i sposoby warzenia piwa.

W zasadzie nic więcej dodać się nie da :beer:

 

No tylko jest jeden niuans - nie zrobisz niestety o tej porze roku takiego piwa i jeżeli 10% to zawartość alkoholu, to niestety biorąc pod uwagę pozostałe parametry - również bez szans :beer:

Czytaj !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj na forum.

 

Na początek uzupełnij swój profil i zacznij od wątku http://www.piwo.org/forum/f13-Poznajmy-sie--.html . Byćmoże doświadczony piwowar jest za rogiem :beer:

Polecam przejśledzić wątki przyklejone w dziale http://www.piwo.org/forum/f47-Piaskownica-piwowarska.html - wiele Ci się rozjaśni ;) Natkniesz się na wątki, w ktorych już doradano na temat sprzętu i pierwszych warek.

 

Sprawdzone receptury znajdziesz na wiki http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury. Są tam teżartykuły systematyzujące informację o które prosisz.

 

Gdy dalej będziesz miał pytania, pytaj. Najpierw jednak polecam lekturę - to forum i wiki to skarbnica wielu informacji.

 

Udanych warek :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mało, bardzo mało czytałeś, co widać.

 

Na początek, najważniejszy w piaskownicy wątek:

http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html

 

Polecam na początek nieodłączny dział z jakim musi sie zapoznac młody piwowar:

http://www.wiki.piwo.org/

Poczytaj, tu nikt nie podaje odpowiedzi na tacy każdemu młodemu piwowarowi.

Przeczytanie najważniejszych tematów wiki, wymienionych na głównej rozwieje 50% twoich watpliwosci, odpowie na wiekszosc pytan.

 

 

Trzy. Nie wyobrażam sobie mocnego, ciemnego lagera, gdzie z 15* blg uzyskasz 10% alc, bo fizyka temu przeczy.

Jedyne piwa w ktorych sprawdza się tak wysoka zawartosc alc. to portery bałtyckie, ale tego za pierwszym razem nie uwarzysz.

 

Fermentacja daje objawy w postaci charakterystycznych zapachów, młodego piwa, czasami lekko chmielowy aromat (w okolicach fermentatora), w przypadku fermentacji dolnej siarkowodór (zgniłe jaja).

 

Nie ma czegos takiego jak marki chmielu. Są odmiany, odpowiednio dobierane do okreslonych styli.

Zawsze w przepisach jest informacja nt. rodzaju i ilosci danego chmielu.

 

Dobre przepisy znajdziesz w dziale receptury forum oraz na wiki.

 

A teraz - > CZYTAC !!!

:beer:

 

Cholewka, tak sie rozpędziłem, ze mnie 3 osoby uprzedziło ;]

Edytowane przez wykasz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.