Jump to content
esen1a

Napowietrzanie brzeczki

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć,

Miałem taki napowietrzacz akwariowy ATMAN AP 9500 z dwoma wyjściami, na końcu końcówki do napowietrzania ze stali nierdzewnej. Napowietrzacz ten miał przepustowość 540l/h  i po 10 minutach piana wylatywała z fermentora. Musiałem go oddać i wziąłem drugi AQUAEL OXYBOOST 300 o przepustowości 300l/h. Ten napowietrza w 30 min i piana dobija prawie do wylotu.

 

Mam kilka zagwozdek:

1. Czy szybciej znaczy lepiej, czy lepiej jednak dłużej napowietrzać?

2. Piana to chyba efekt uboczny nie koniecznie mówiący o tym, że brzeczka została wystarczająco napowietrzona?

3. Czy po tych 30 min takiego napowietrzania brzeczki jest to wystarczające? Mowa o brzeczce 20l.

Edited by esen1a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej wolniej i dłużej. Nadmiar ciśnienia potęguje pienienie się brzeczki, co wcale nie jest gwarantem dobrego napowietrzenia.
Ja napowietrzam kamieniem i nebulizatorem. Zrobiłem małe cięcie na wężyku, żeby odprowadzić nadmiar powietrza. Dzięki temu piana rośnie wolniej, a ja napowietrzam prakrycznie od początku chłodzenia brzeczki chłodnica przeciwbieżną. (Zalewam stopniowo kamień wrzucony do fermentora)

Myślę, że 30 minut spokójnie wystarczy.
Wcześniej napowietrzalem max 10 minut i też nie miałem problemów z fermentacją.
Chociaż tu dlużej zapewne zawsze znaczy lepiej. Bez czystego tlenu nie da się przesadzić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
29 minut temu, Wuuu napisał:


Ja napowietrzam kamieniem i nebulizatorem. 
 

 

Możesz rozwinąć temat, bo w sumie mam w domu nebulizator.

Rozumiem, że chodzi o inhalator do nosa do którego podłączasz wężyk z kamieniem? Możesz puścić foto jak, to wygląda

Edited by tymbarck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, chodzi o inhalator. Przedłużyłem standardowy wężyk, żeby móc zanurzyć całość na dnie fermentora.

 

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

aba6b2bbd120ae17b7ce410e75036cbb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Wuuu napisał:

napowietrzam prakrycznie od początku chłodzenia

 

A stosujesz whirlflock-a? Ja zwykle ale nie zawsze napowietrzam po opadnięciu brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nebulizator stosuje do Ale tak do 16-18 Plato, wyżej i do lagerów używam tlenu.

 

Ja u vettisa podpatrzyłem patent. https://www.piwo.org/forums/topic/27339-napowietrzanie-brzeczki-kamieniem-i-inhalatorem/

 

Do Nebulizatora mam podłączony wężyk z kamieniem z nierdzewki na końcówce. Do tego mam założony na wężyku trójnik i zawór do upustu. Do kupienia w sklepie z pneumatyką czy na Allegro.

 

Najważniejsze są drobne bąbelki (czyli musi być kamień, ja mam 0.5 mikrona). W zależności od ekstraktu początkowego nebulizuje 5-10 minut. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
A stosujesz whirlflock-a? Ja zwykle ale nie zawsze napowietrzam po opadnięciu brzeczki. 
Stosuję, ale korzystam z hop stopera, więc nie musze czekać i tak z dna wszystko zasysa. Chmieliny które go oblepiają tworzą dodatkowy filtr, więc napowietrzam już czysta brzeczkę którą stopniowo trafia do fermentora.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.