Jump to content
qNik

Osad białkowy a długa fermentacja WLP 4333 Melange

Recommended Posts

Cześć,

 

Pierwszy raz zdarzyło mi się, że mam tyle osadu w piwie co widać na zdjęciu (to nie drożdże), trochę faktycznie zassałem przez przypadek z dna gara przy przelewaniu do fermentora, ale zawsze mam na końcu siateczkę i tak naprawdę nigdy wcześniej nie miałem problemu z osadem. Wszystkie piwa idealnie klarowne wychodziły.

Normalnie bym się nie przejmował, zrobił fermentację standardowo, CC 4 dni i dekantował piwo znad osadu przed rozlewem, ale..

 

To piwo fermentuję pierwszy raz na szczepie WLP 4633 Melange i chcę je postawić na fermentację około 3-5 miesięcy (lub dłużej) i nie dotykać go. Pytanie:

1) Czy osad wpłynie jakoś na fermentację/smak/cokolwiek tak naprawdę?

2) Chciałbym po wszystkim odzyskać drożdże - czy wystarczy przepłukać gęstwę standardowo? 

 

Info odnośnie receptury:

Warzę BIAB, na koniec poszło standardowo ćwierć kostki Whriflocka na ostatnie parę minut gotowania. Chłodziłem jak zawsze chłodnicą zanurzeniową. 

Przepis poniżej w linku

https://brewness.com/pl/recipe/kwach-1-1/view

 

P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? :)

 

94884266_314575659513422_2620646562774122496_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=5Fr6rOFjVkcAX9PHhaW&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=960e1a7e1e5cf42f3d89b9a5e30df843&oe=5ECCA144

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest blend. Saccharomyces, dziki, lakto, pediococcus. Dlatego ten osad.

Co do gęstwy nikt nie powie Ci co znajdzie się w jej składzie (co przeżyło i w jakiej ilości )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osad to nie drożdże, ponieważ zdjęcie zrobiłem dosłownie godzinę po zadaniu drożdży, to są osady, które zbiły się na dnie a wcześnie wisiały w brzeczce.

Odnośnie gęstwy wiem, że nie wiem co będzie w składzie i to mi się właśnie podoba, kwestia jest taka, że drożdże na dnie zmieszają się i zbiją z tymi osadami. Kwestia jak technologicznie oddzielić drożdże od osadów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 27.04.2020 o 17:43, qNik napisał:

P.S. Może ktoś już coś robił na tych drożdżach i może podzielić się wiedzą/spostrzeżeniami/poradami? :)

 

skad Ty wziales ten blend?

 

Ja poki co fermentuje na nich lambika (ok 9 msc) , ale caly czas jest w sloju wiec sie nie wypowiadam.

Tu jest link do strony o tym blendzie :

 

pozwole sobie zacytować Oskaliber : Patrząc po składzie tego blendu, który przytoczył Undeath, to moim zdaniem 2-3 miesiące to grubo za mało. W tyle można zrobić piwo na saccharomycesach + brettach, jak w grę zaczyna wchodzić jeszcze pedio to moim zdaniem jest minimum pół roku fermentacji, a często ponad rok.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.