Skocz do zawartości

Dziwny grzybopodobne agregaty przy powierzchni cydru


ExArte

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

2B6703F8-6F56-4427-80EC-06EFED1100BC.jpeg

E5E9F7B6-54A9-46AF-AC8B-2172A2D30A24.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, ExArte napisał:

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

 

 

O ile drożdże do cydru są podobne do drożdży piwnych (a obstawiam, że tak jest), to to są drożdże. Gdyby to była brzeczka piwna powiedziałbym - nie martw się i czekaj ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, ExArte napisał:

Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło :D 

 

nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia ;) 

A czujesz zgniłe jajo może z rurki? :D 

 

Godzinę temu, kantor napisał:

Albo osady białkowe oblepione drożdżami.

Białka z soku? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Suchejroo napisał:

Białka z soku? 

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

Cytat
Beer contains ~500 mg/L of proteinaceous material including a variety of polypeptides with molecular masses ranging from <5 to >100 kDa.

(chociaż widzę, że inne źródła podają raczej zawartość białek w piwie na poziomie 0,5%)

 

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, kantor napisał:

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

 

A no to spoko, dzieki, człowiek sie uczy cały czas :D 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, ExArte napisał:


 


Zakładam, ze chodzi o siarkowodór :D

nie nie, zapach jest zupełnie normalny :) 

tak, ja w dwóch piwach miałem siarke i w obu takie "kłaczki", zastanawiałem sie czy moze miec ona wplyw na drozdze i ich wyglad :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.